En gång i månaden dukas det upp för festlunch på den kommunala träffpunkten vid Nytorget. Vid ett tjusigt dukat bord går det att avnjuta exempelvis en Biff Wellington.
I höstas gick Margareta Lindbergh, 95, på en sådan lunch för första gången.
– Till det gick det att få en lättöl, men jag sa att det vore gott med ett glas vin. Det fick ett väldigt gensvar bland gästerna, säger hon.
Förhöjd livskvalitet
Men hon fick veta att det sedan några år tillbaka inte längre är tillåtet. Därför skrev hon ett brev till stadsdelen om att det borde gå att få ta med sig eget vin till festluncherna.
”Det skulle verkligen förhöja livskvaliteten och glädjen för oss som också i andra festliga sammanhang i livet är vana att dricka ett glas vin,” skrev hon.
– Att få ta ett glas vin till en festlunch är en rättighet. Barn för köra EPA-traktorer, men en pensionär kan inte ta ett glas vin? säger Margareta Lindbergh.
Södermalmsbon Margareta Lindbergh och oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M) tycker att ett glas vin hör festluncherna till.
Johannes Äng
Stred mot alkohollagen
Under pandemin upphörde träffpunkternas festluncher och högtidligare middagar, där det serverades alkohol. När de skulle återupptas såg man över vad som faktiskt gällde för serveringen.
Slutsatsen var att det stred mot alkohollagen och att det inte låg i linje med stadens hälsofrämjande arbete.
Socialdemokraterna och Moderaterna på Södermalm gjorde gemensam sak 2022 för att hitta en lösning där alkohol kunde serveras, men stadsdelsförvaltningen sa nej.
– Festluncherna är inte festliga längre, säger Margareta Lindbergh.
Till Nytorgsträffen på Nytorgsgatan kan äldre ta sig för att exempelvis fika, luncha eller spela canasta i sällskap med andra seniorer.
Johannes Äng
”Förmynderi”
Nu gör Moderaterna åter en insats för att alkohol ska tillåtas.
– För mig blir det förmynderi att säga till de äldre om de kan ta ett glas vin eller inte, säger oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M).
I en skrivelse till kommunfullmäktige vill hon att staden ska se över om några av träffpunkterna kan få tillstånd för servering.
– Då kan äldre själva bestämma om de vill gå till en träffpunkt där det serveras alkohol. Det är en symbolfråga, att inte ta beslut över huvudet på myndiga personer.
Hur ser du på att vissa besökare kan ha problem med alkohol?
– Stöd och hjälp finns att få för den med beroendeproblematik. På träffarna handlar det inte om starksprit, utan om vin eller öl vid enskilda tillfällen.
Enligt Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, ser staden just nu över saken.
– Utgångspunkten när vi och M lade en skrivelse 2022 var att hitta en lösning, och det är den linje som ligger nu, säger han.
– Jag hoppas det går igenom innan jag dör, säger Margaretha Lindbergh.
Margareta Lindbergh går till Nytorgsträffen ett par gånger i veckan. "Här finns något för alla och jag känner mig lika välkommen varje gång."
Johannes Äng