Projektet Matundret startades i Kummelby kyrka under pandemin. Syftet är att bidra till minskat matsvinn och samtisigt stötta folk som har det tufft ekonomiskt.

Nu har Matundret alltså belönats med priset som den lokala FN-föreningen i Sollentuna och Upplands Väsby har tagit fram. Det tilldelas den eller de som jobbar långsiktigt och hållbart för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling.

Ur juryns motivering: " De visar att minskat matsvinn och minimerad klimatpåverkan går mycket bra att förena med socialt engagemang.”

Prisutdelningen i förra veckan genomfördes på Arena Satelliten.

– En synnerligen värdig mottagare som klockrent jobbat mot flera av målen i FN Agenda 2030, säger Bernt Josephson, ordförande i Sollentuna Väsby FN förenin och en av prisutdelarna.

Det var när Willys återöppnade i Häggvik och frågade om kyrkan ville ha grönsaker och andra varor som närmade sig bäst före-datum som initiativet startade.

En gång i veckan samlades ett gäng volontärer i Kummelby kyrka för att hacka, skära och tillaga grönsakerna. Oftast blev det en soppa som kunde serveras i kyrkan och även delas ut till behövande pensionärer och andra som hade det svårt ekonomiskt runt om i Sollentuna.

Lunch tre dagar i veckan

Så småningom anslöt sig Willys i Rotebro och Ica Maxi i Häggvik, och projektet kunde utökas med matkassar till behövande familjer.

Nu är totalt åtta butiker i Sollentuna med omnejd med. I januari i år flyttade hela verksamheten till Turebergskyrkan där man nu serverar lunch tre dagar i veckan.

Ingrid Wangel och Julia Helander från Matundret serverar soppa på Fiket.

Ingrid Wangel och Julia Helander från Matundret serverar soppa på Fiket.

Tomas Stark

– Jag är så otroligt stolt över våra modiga och kloka medarbetare och volontärer som har förmågan att gå från dröm till verklighet. Att vara kyrkoherde innebär att ibland sitta i baksätet och bäras av den kompetens och initiativförmåga som finns i församlingen, säger kyrkoherde Robert Thysell om Matundret.