Vårsolen skiner över Strömgatan. Människor står på rad längs Strömbron för att ta del av årets laxsläpp, där 10 000 havsöringar ska bege sig genom rören ner i Stockholms vatten. En förskoleklass räknar exalterat ner från tio till noll.
I folkmassan står Sebastian Råghag från Hammarby Sjöstad, med 3-åriga Heidi på axlarna.
– Det här har man sett fram emot. Jag var taggad på att fiskarna ska få komma ut, en riktigt härlig syn. Heidi tycker också att det var roligt, även om hon blev lite blyg nu, säger han med ett skratt.
Bredvid står Hägerstensbon Linnea Edström och pekar entusiastiskt.
– Ser du vad många det är? frågar hon sonen Teddy, som tittar på fiskarna med uppspärrade ögon.
– Vi visste inte om att det här skulle hända i dag så det var en trevlig överraskning, säger hon.
På plats var Jan Valeskog, fastighets- och idrottsborgarråd, Patrik Emanuelsson, vd för Heba Fastighets AB och Oliver Karlöf, fiskekonsulent Stockholms stad.
Här släpps tusentals laxar ut i Stockholms vatten
För 50:e året i rad släppte Stockholms stad på tisdagen ut 30 000 laxar och öringar i strömmen. De ska främja fiske och mångfald.
Tv-kamerorna trängs mellan publiken och reportrarnas bandspelare och mikrofoner. Förskoleklasserna och barn i varselvästar är på ingång. Under tältet står funktionärer mellan borden på vilka det ligger godisfiskar, fiskeguider och salta sillar.
Brandförsvaret dyker upp, de hade tänkt hålla en dykarutbildning vid trappen men får packa ihop igen. Laxsläppet går före.
Många samlades runt trappen nedanför Kungstrådgården för att titta på laxsläppet.
Emil Salmaso
Ur en tankbil forsar fiskarna rätt ner i strömmen. Idrottsnämndens ordförande, Maria-Elsa Salvo (S), håller i slangen. I vattnet ett stenkast från Kungsträdgården sätter staden ut 30 000 laxar och öringar.
– Vi jobbar med biotopvård. De är bara här en kort stund. Sedan vandrar de ut i skärgården och ibland hela vägen till Gotland, säger Oliver Karlöf, fiskbiolog vid idrottsförvaltningen.
– Ytterligare 130 000 sätts ut i andra vattendrag runt om i länet. Öringen har ett stort symbolvärde för staden och sportfisket.
Sälar i Mälaren
Fiskarna återvänder till strömmen för att leka men bara 2 – 4 procent av de 30 000 klarar sig i det fria. De flesta äts upp av fåglar och sälar som blir allt fler. Öringen är odlad på Gålö där staden har en fiskodling.
Det är 50:e året i rad staden sätter ut fiskar i strömmen för att främja både sportfisket och fisken. Annars är det oklart om laxen och öringen skulle finnas kvar i Stockholms skärgård.
Peter Nielsen från Vallentuna har fiskodlingar i Värmland. Stockholms stads fiskar är uppvuxna på hans fiskfoder. "Rommen de här fiskarna kommer från är från Ornö, så det är samma lax som simmar här. Det här är viktigt, de måste stötta upp den vilda fisken för att det ska bli något. Ingenting tyder på att de skulle klara sig själva", säger han.
Pekka Pääkkö
Trålare tar upp allt mer strömming ur havet, vilket gör att sälen jagar lax och öring i stället. Aldrig har så många sälar jagat i strömmen tidigare.
– Sälarna går ända in i Mälaren, men det är ju vårt fel. Öringen har haft det ganska tufft, människan bygger gärna hamnar där de lever och dikar ur våtmarkerna. Fisken har det svårt i skärgården.
För att det ska synas vilka fiskar som är odlade har staden klippt av fettfenan som sitter mellan rygg- och stjärtfenan. När de sätts ut väger de mellan 50 och 75 gram, berättar fiskodlaren Peter Nielsen från Vallentuna.
Laxarna och öringarna är uppvuxna på hans foder, som framför allt består av fiskmjöl. Rommen kommer från Ornö.
– Så det är samma lax som simmar här. Det här är viktigt. De måste stötta upp den vilda fisken för att det ska bli något. Ingenting tyder på att de skulle klara sig själva.
Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholms stads idrottsförvaltning, har slutat fiska i Stockholm på grund av överfisket. "Men det finns gott om gös i Mälaren och abborre i skärgården, det är mycket bra fiske om man är vill".
Pekka Pääkkö
Steker i smör
Totalt sätts 160 000 fiskar ut i Stockholms vatten. Projektet kostar runt 2 miljoner kronor och finansieras av staden, fastighetsbolaget Heba, fiskeklubben Strömstararna och andra sponsorer.
Torgny Näsman, 66, som tittar på släppet brukade tidigare fiska i strömmen.
– Jag brukade kasta med spinnare eller meta abborre från bron, kunde få en 15-20 fiskar på kort tid. Men jag började tycka lite synd om bäcköringarna, de är så små. Man steker upp dem i smör, det är jättegott! Kanske väcker det här mitt fiskeintresse till liv igen.
Torgny Näsman, 66, från Johanneshov fiskade mycket förut. Han hade vägarna förbi laxsläppet och stannade. "Det är jättebra att de släpper ut läx här. Kanske väcker det mitt fiskeintresse till liv igen!"
Pekka Pääkkö
Sälarna går ända in i Mälaren, men det är ju vårt fel.
Fiska i Stockholm
Alla öringar under 50 centimeter måste släppas tillbaka.
Rekordet på en fångad lax i strömmen ligger på 28 kilo.
Det finns mycket gös i Mälaren för den som inte vill fiska öring eller lax.
Fråga folk som kan, i fiskebutiker eller ring idrottsförvaltningen på Stockholms stad.
Källa: Stockholms stad, Strömstararna, Mitt i
Idrottsnämndens ordförande, Maria-Elsa Salvo (S), släpper ut 30 000 laxar i strömmen.
Pekka Pääkkö
30 000 laxar i strömmen för fiskare och fiskar
Från stadens egen fiskodling ✔ Salta sillar