– Det lokala är en nyckel, hur vi lever här kan påverka mycket. Jag tror att mer eller mindre alla är oroliga i Täby, nu när man ser extremtorkan i Europa till exempel, säger Ulla-Marie Petersson, som startat Ett hållbart Täby.
Vill belysa
Under valet har nätverket vänt blicken mot politiken, än mer. Genom att intervjua alla partier och visa för Täbyborna hur de vill att partierna arbetar med miljöfrågorna vill de sätta press. Under förra veckan var de på Täby torg och talade med Täbybor tillsammans med Täby Naturskyddsförening.
– Vi vill att Täbybon ska vara välinformerad inför valet och vi vill därför belysa vad respektive parti vill i miljöfrågan, säger hon.
LÄS ÄVEN: VALFRÅGAN: Så vill Täbys partier minska utsläppen
Samtidigt skapar de dialog, mellan politiker och Täbybor, bland annat via sina sociala medier. Vilket enligt dem är viktigt inför valet.
– Vi ser att partierna har lyssnat på oss, många har goda förslag i sina vallöften, nu förväntar vi oss att löftena blir verklighet efter valet säger hon.
De vill att partierna, oberoende vilka som styr kommunen ska jobba tillsammans.
nu förväntar vi oss att löftena blir verklighet efter valet
– Kommunen gör inte tillräckligt idag, vi ser att andra kommuner tar större ansvar. Vi vill se en bred enighet över partigränserna kring Parisavtalets mål, säger hon.
Nätverket vill även se att kommunen arbetar med att upprätta en plan för mätbara mål för utsläppen i Täby, genom till exempel en klimatstrategi.
– Den största utsläppskällan i Täby är transporter och enligt Sveriges miljömål ska de minska med 70 procent redan till 2030. Vi tror kommunen kan göra mycket mer för att nå det målen.
Det handlar även om att näringsliv, handelscentrum och föreningsliv ska samarbeta berättar hon, med cykelvägar och tillgänglighet till exempel.
– Där kan kommunen ta på sig rollen som samordnare i högre utsträckning.