Jonatan Stenharg driver Vattenverket vid Kottlasjön. Han upplever att många känner en känsla av lyx kring ett kafébesök och att kunderna är beredda att betala för den känslan, men att kaffepriset börjar närmare sig taket.
Pekka Pääkkö
De senaste månaderna har kilopriset på kafé skenat. Utvecklingen är märkbar för både kaféer och konsumenter. På Vattenverket vid Kottlasjön märker ägaren Jonatan Stenharg av dyrare kaffe. De tar 39 kronor för en kopp svart kaffe, inklusive påtår. Samma pris som i fjol.
– Vi tänker inte höja. Man kan inte ta hur mycket som helst för en kaffe.
Jonatan Stenharg ser att en prisökning inte hade gynnat dem.
– Vi tjänar hellre lite mindre men har kvar kunder.
Han menar att det inte bara handlar om att kunden köper en kopp kaffe utan att det finns en kontext som lockar.
– Det ska kännas lyxigt att gå in någonstans i stället för att ha med sig en termos, säger han.
Negin Schäfer tar gärna en cappuccino.Men bara på kafé.
Pekka Pääkkö
Lidingöbon Negin Schäfer besöker kafét två till tre dagar i veckan och tar gärna en cappuccino. Hon har märkt att de hållit samma pris.
– Jag tycker att det har blivit väldigt dyrt på andra ställen, säger hon.
Dyrt i Paris
Hon dricker inte kaffe hemma utan bara på kafé.
– Min mans smärtgräns är nådd. Han dricker bara kaffe hemma. I Paris drack jag en kopp för 7,5 euro. Där går nog min smärtgräns.
Vid ett annat bord sitter Kottlabon Alexander Hagberg.
– 40 kronor för en kaffe med påtår tycker jag är gränsen, annars blir det lite dyrt, säger han.
Hemma dricker han mest kapselkaffe.
– Jag köper en påse med 800 gram för ungefär 100 kronor. Det känns som ett okej pris.
40 kronor för en kaffe med påtår tycker jag är gränsen.
Louise Carlsson från Brevik dricker främst kaffe på kafé. Då är det en flat white coffee, som är en cappuccino med mer mjölk.
– 70 kronor för en stor är nog gränsen. Det skulle kännas om man var ute två och det kostar nära 150 kronor, säger hon.
Även på Lidingö rosteri känner de av prisökningen. Företaget rostar ekologiska råbönor från Colombia och El Salvador och säljer hela bönor till butiker och några kaféer. De har höjt sitt kilopris med 30 kronor sedan årsskiftet.
– Gårdarna som vi köper ifrån har höjt kilopriset med 6,5 euro, cirka 74 kronor. Snart når vi en brytgräns för vad vi tycker att det är värt. Dilemmat är att det kommer alltid att finnas billigare kaffe. Men jag tycker att det är viktigt att kunna välja ett rättvist och så rent och fint kaffe det bara går, säger Darius Rosenquist, rostmästare.
Han menar att det är viktigt att förstå skillnaden på kvalitet mellan olika kaffe. Kunderna ser också olika på kaffe och dricker på olika sätt.
– Alla kör inte samma bil och alla dricker inte samma kaffe, säger han.
En som har järnkoll på kaffepriserna är Wilhelm Nordquist, inköpschef vid anrika Arvid Nordquist, med huvudkontor och kafferosteri i Solna.
– Råvarupriset gick upp med 75 procent under 2024, i november-december nåddes den högsta nivån någonsin, säger han.
Den kaffeböna som är vanligast i Norden är Arabicabönan, som odlas i länder runt ekvatorn, som Colombia, Brasilien och Centralamerika.
I New York finns en "råvarubörs" för Arabicabönan, som företaget prissätter det kaffe de köper in mot. Wilhelm Nordquist följer prisutvecklingen i realtid, under intervjun ligger priset på 335 cent/pound.
Dollarn spär på
Wilhelm Nordquist berättar att i början av 2024 kostade ett kilo standardkaffe 42 kronor på terminsmarknaden – den 27 december var priset 77 kronor. Inräknat den försvagning av kronkursen mot dollarn som skett under året blir ökningen över 80 procent.
Det är de senaste årens höga temperaturer och torka som lett till dåliga skördar och därmed högre priser. Även Vietnam, där robustabönan som ofta används till snabbkaffe odlas, har drabbats av torka.
Vad tror du om priserna under 2025?
– Alla blickar ligger nu på Brasiliens skörd som påbörjas i april-maj. Förutsättningarna kunde definitivt se bättre ut, så mycket talar för att vi framöver kommer att se priser på fortsatt höga nivåer, säger Wilhelm Nordquist.