Elva personer står åtalade för inblandning i det uppmärksammande Think pink-målet, fem av dem för grovt miljöbrott för bland annat sophögarna i Kagghamra och Kassmyra.

Nu har domstol beslutat att frysa tillgångar hos sex av de åtalade till ett värde av en kvarts milard kronor. Detta gör man för att förhindra att de åtalade ska få tillgång till pengarna och flytta dem dit de inte kan nås, menar Anders Gustafsson, en av flera åklagare i målet.

– Tanken är att det ska finnas medel säkrade om skadestånd döms ut. Sedan kan man förstås aldrig vara säker på vad som rent praktiskt går att få tag på, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

125 miljoner i skadestånd

Botkyrka kommun har begärt ett skadestånd på 125 miljoner kronor. Det är tänkt att täcka bortforslingen och saneringen av Kassmyrasoporna samt den kostnad kommunen haft kopplat till reningsstationen som renar regnvatten som rinner genom Kagghamrahögen.

Att frakta bort soporna i Kassmyra kostade 160 miljoner kronor. 118 av dem stod Botkyrkas skattebetalare för, resten tog Naturvårdsverket.

Men kostnaden för att frakta bort den nu sandtäckta sophögen i Kagghamra är enligt kommunens egna beräkningar betydligt högre än så. 400 miljoner kronor räknar man med att behöva betala. Därför utreds fortfarande frågan vad som ska hända med sopberget. I värsta fall kan det bli kvar.

Rättegången mot de elva åtalade börjar i september och är planerad att pågå under 91 rättegångsdagar. Hela rättegången planeras vara avslutad i mitten av maj nästa år.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Efter Kagghamrabranden: Sophögen kan bli kvar länge

För tre år sedan var Kagghamrahögen en nationell kris. Sedan dess har den fallit i glömska – men inte för de boende i närheten. Frågan lever alltjämt och risken finns att soporna blir kvar.

Snön ligger tjock över det skogsklädda landskapet. Nedanför en brant backe tornar en kulle upp sig.

För det otränade ögat ser det ut som en pulkabacke, trots att det är platsen som täckte alla löpsedlar för exakt tre år sedan. Bara sanden i hjulspåren avslöjar Kagghamrahögen.

Fredrik Möller bor i Grödinge och var en av de mest högljudda från området när högen brann. Nu är det länge sedan han var här.

– Det faller lite i glömska och man blir inte påmind dagligen längre. Nu har vi ett nytt styre i kommunen, åtal väntar och kommunen har lovat att högen ska bort – nu vaknar det till liv igen.

Han minns tillbaka på en hektisk tid som föranletts av flera års kamp för att få bort soporna. Kulmen blev när röken steg från högen två månader i sträck.

Röken från sopbranden i Kagghamra kändes av hela vägen i Stockholms innerstad. Nu är soporna täckt med sand och elden är kvävd.

Röken från sopbranden i Kagghamra kändes av hela vägen i Stockholms innerstad. Nu är soporna täckt med sand och elden är kvävd.

Sacharias Källdén

– Jag jobbade hundra procent och höll på med det här hundra procent.

Han följer fortfarande sophögen på nära håll och har kontakt med kommunen för att få bort den. Helst vill han att de ansvariga för högen ställs inför rätta.

– Om de skulle klara sig från både miljöbrott och ekonomisk brottslighet, då är det ingen tro till någonting längre.

Mäter kontinuerligt

Botkyrka kommun är tillsynsmyndighet och har sedan sopbranden tagit prover på vatten och mark för att säkerställa att miljö- och hälsofarliga ämnen inte sipprar ur massorna.

Kommunen gör kontinuerliga tester och renar regnvatten, menar kommunens presstalesperson Lennart Agén.

– Vi har utrustning på plats som mäter värdena löpande hela tiden för att se om det finns något vi behöver göra akut, säger han.

Frågan kring Kagghamrahögen har börjat vakna till liv igen. Det märker Fredrik Möller av. Han var en av dem mest framträdande när det brann som värst vintern 2020/2021.

Frågan kring Kagghamrahögen har börjat vakna till liv igen. Det märker Fredrik Möller av. Han var en av dem mest framträdande när det brann som värst vintern 2020/2021.

Maja Johansson

Kommunen vet inte exakt hur mycket sopor som ligger under sanden. Enligt en uppskattning av räddningstjänsten rör det sig om 100 000 ton. Men ingen vet vad för slags sopor som ligger där.

Än så länge har inga av kommunens tester krävt akuta åtgärder, som att frakta bort soporna. Så högen har fått ligga kvar. Risken finns att den kommer ligga kvar där en längre tid – i värsta fall för alltid.

– Allas önskan är att få bort högen. Men vi måste se vad det skulle innebära rent ekonomiskt att frakta bort allt och återställa marken. Där för vi en dialog med det nya styret i kommunen, inväntar rättegången mot NMT och vi förbereder en ansökan om ekonomiskt stöd hos Naturvårdsverket. Allt det där påverkar vårt vägval framåt, säger Lennart Agén.

Finns risken att högen blir kvar?

– Jag kan varken säga ja eller nej – inga beslut är fattade. Men bland vägvalen finns det allt från att inte röra högen till att ta hand om massorna och sanera området på ett bra och miljövänligt sätt.

Det politiska styret är däremot klara i var de står i frågan: högen ska bort.

– Det är inte rimligt att Botkyrkaborna ska betala alls för sanering, men det kommer förmodligen vara ett nödvändigt ont, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande.

Snön ligger tjock över det skogsklädda landskapet. Nedanför en brant backe tornar en kulle upp sig – den numer rikskända Kagghamrahögen.

Snön ligger tjock över det skogsklädda landskapet. Nedanför en brant backe tornar en kulle upp sig – den numer rikskända Kagghamrahögen.

Maja Johansson

En dyr historia

Att frakta bort sophögen skulle kosta 400 miljoner kronor enligt kommunens egna beräkningar. I fallet sophögen i Kassmyra fick Botkyrkaborna stå för 118 av 160 miljoner kronor. Resten täckte bidrag från Naturvårdsverket.

– Vi måste uttömma alla möjligheter för att belasta Botkyrkaborna så lite som möjligt, säger Lennart Agén.

Förhoppningen är att kommunen får en del ur NMT:s konkursbo. Men chansen att det blir så är liten, enligt Margaretha Svenning. Hon är miljöjurist och tror snarare att kommunen inte kommer se skymten av några pengar.

– De kan själva frakta bort soporna och sedan söka pengarna från företaget. Men jag tror aldrig att Botkyrka kommun kommer kunna driva in några pengar från det här företaget – det är min erfarenhet från liknande situationer i Skåne.

Hon menar att felet aldrig kan ligga hos tillsynsmyndigheten, utan det är alltid företaget som har brutit mot lagen som är ansvarigt. Ändå är det svårt, och kan ta tid, att driva in pengar.

Röken från sopbranden i Kagghamra kändes av hela vägen i Stockholms innerstad. Nu är soporna täckt med sand och elden är kvävd.

Röken från sopbranden i Kagghamra kändes av hela vägen i Stockholms innerstad. Nu är soporna täckt med sand och elden är kvävd.

Sacharias Källdén

– Ibland slutar det med att kommunen förlorar målet, trots att det är företaget som har överträtt lagen.

Åtal väntar

Förundersökningen mot NMT:s ägare är i sitt slutskede och sedan i våras har försvaret fått ta del av materialet. Målbilden från åklagarna var att kunna väcka åtal i månadsskiftet november/december. Men några av de misstänkta personerna har begärt kompletteringar på förundersökningen.

"Först när det är klart kommer besked i åtalsfrågan kunna lämnas", skriver Linda Schön, en av åklagarna i fallet, i ett mejl till Mitt i.

Fredrik Möller kommer, trots en stundade flytt, vilja se det här ärendet hela vägen in i mål.

– Jag kommer engagera mig vidare i det här – att flytta handlar bara om var posten landar. Nu är jag mer beläst och har bättre insyn i hur saker och ting förhåller sig. Det finns säkert nya högar att jaga.

Då är det ingen tro till någonting längre.

Sopskandalerna – en dyr nota för kommuninvånarna?

Trots stora löften om att sopskandalerna kring Kagghamra och Kassmyra inte ska bekosta skattebetalarna ser det ut att bli en dyr historia för Botkyrkaborna.

I fallet Kassmyra kostade bortforsling av soporna och sanering av marken totalt 160 miljoner kronor. 42 av dem täckte Naturvårdsverket. Resterande 118 miljoner bekostades av Botkyrkas skattebetalare.

I fallet Kagghamra räknar kommunen med att bortforsling av soporna och sanering av marken lär kosta 400 miljoner kronor. Där skissar kommunen på en ansökan om bidrag till Naturvårdsverket och har sökt skadestånd ur konkursboet hos företaget NMT, som misstänks ha dumpat soporna i Kagghamra.

Källa: Mitt i, Botkyrka kommun

Det här har hänt

2007
Botkyrka kommun godkänner avfallshantering i Kagghamra, Grödinge.

2014
Grödingebor hör av sig om att sopberget växt i storlek.

2015
Botkyrka kommun godkänner avfallshantering i Kassmyra.
Botkyrka kommun förbjuder NMT, som hanterar soporna i Kagghamra och Kassmyra, att fortsätta i Kagghamra. Högen måste bort.

2020
Augusti: Kommunen begär en handlingsplan för avvecklingen av både Kassmyra och Kagghamra och att avfall som legat längre än tre år tas bort.
September: Polisen gör razzia hos NMT:s ägare som är misstänkta för grovt miljöbrott.
September: Myrna Persson (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, avgår efter att ha varit ifrågasatt för kommunens hantering av sopfrågorna.
Oktober: NMT sätts i konkurs.
November: Brand i Kagghamra.
December: Kagghamrahögen blossar upp igen.

2021
Februari: Kagghamrahögen täcks med sand.
Mars: Botkyrka går in som garant och ska täcka kostnaderna för att ta bort högarna i Kassmyra och Kagghamra.
Mars: Efter tre månader lämnar brandkåren Kagghamra trots att det fortfarande brinner under sanden.
September: Brand i Kassmyragropen. Dagar senare beslutar kommunen att soporna i Kassmyra ska bort.
November: De första soporna fraktas bort från Kassmyra.

2022
Februari: Soporna i Kassmyra är borta.

2023
November/december: Åklagare siktar på att väcka åtal i månadsskiftet. Det drar ut på tiden. Uppdatering väntar...

Källa: Mitt i

Efter Kagghamrabranden: Sophögen riskerar att bli kvar länge

Prislappen på sanering: 400 miljoner kronor ✔ Kan landa på skattebetalarna ✔ ”Allas önskan är att få bort den”

Elva personer åtalade i Think Pink-härvan

Miljöfarligt byggavfall dumpades i bland annat Kagghamra och Kassmyra i Botkyrka. Utsläpp av bly, kvicksilver och arsenik har konstaterats i det som betecknas som det värsta miljöbrottet i Sverige sedan gifttunnor grävdes ner i Teckomatorp på 70-talet. Nu har elva personer åtalats.

Företaget NMT Think Pinks vd är en av fem som har åtalas för grovt miljöbrott. En person åtalas för medhjälp och övriga för miljöbrott av normalgraden.

Åklagaren anser att det handlar om organiserad avfallsdumpning, något som utretts i över tio års tid. För några år sedan fattades misstankar om att samma personer var inblandade i dumpning på hela 21 platser runt om i Sverige, och utredningen tog fart.

Vd:n och hennes man satt häktade en tid. De har hela tiden hävdat att de är oskyldiga.

Största målet

De åtalade är misstänkta för att mot betalning ha forslat bort hundratusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ner i marken eller plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial.

Även fastighetsägare som tagit emot avfallet ingår i åtalet.

– Det här är det största mål någonsin som Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har haft. Förundersökningen består av 45 000 sidor, säger senior åklagare Anders Gustafsson i ett pressmeddelande.

Platserna som omfattas av åtalet ligger i 15 kommuner: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

I avfallet har höga halter av PCB7, PAH-H, bly, kvicksilver och arsenik anträffats.

Började brinna

När sophögen i Kagghamra började brinna 2020, med rök som spreds över hela södra Stockholm, blev miljöskandalen än mer synlig.

Högen täcktes med sand, för att kväva elden.

Företaget NMT Think Pink har gått i konkurs.

Det här har hänt

2007

Botkyrka kommun godkänner avfallshantering i Kagghamra, Grödinge.

2014

Grödingebor hör av sig om att sopberget växt i storlek.

2015

Botkyrka kommun godkänner avfallshantering i Kassmyra.

Botkyrka kommun förbjuder NMT, som hanterar soporna i Kagghamra och Kassmyra, att fortsätta i Kagghamra. Högen måste bort.

2020

Augusti: Kommunen begär en handlingsplan för avvecklingen av både Kassmyra och Kagghamra och att avfall som legat längre än tre år tas bort.

September: Polisen gör razzia hos NMT:s ägare som är misstänkta för grovt miljöbrott.

September: Myrna Persson (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, avgår efter att ha varit ifrågasatt för kommunens hantering av sopfrågorna.

Oktober: NMT sätts i konkurs.

November: Brand i Kagghamra.

December: Kagghamrahögen blossar upp igen.

2021

Februari: Kagghamrahögen täcks med sand.

Mars: Botkyrka går in som garant och ska täcka kostnaderna för att ta bort högarna i Kassmyra och Kagghamra.

Mars: Efter tre månader lämnar brandkåren Kagghamra trots att det fortfarande brinner under sanden.

September: Brand i Kassmyragropen. Dagar senare beslutar kommunen att soporna i Kassmyra ska bort.

November: De första soporna fraktas bort från Kassmyra.

2022

Februari: Soporna i Kassmyra är borta.

2023

December: Åtal väcks mot 11 personer för miljöbrott.

Källa: Mitt i

Ingen vet exakt hur många ton sopor som dumpats i Kassmyra.

Ingen vet exakt hur många ton sopor som dumpats i Kassmyra.

Sacharias Källdén

Elva åtalade i stor miljöskandal

Think Pink-härvan. Grova miljöbrott på 21 platser – bland annat i Botkyrka, Haninge och Huddinge.