Invasiva arter. Själva begreppet låter påträngande.

Och faktum är att invasiva arter kan tränga ut befintliga växter och därmed störa ekosystem – vilket kan minska den biologiska mångfalden.

I Upplands Väsby är jätteloka och parkslide vanligast bland de invasiva arterna. De är väldigt svåra att bekämpa och kräver ofta mångåriga insatser för att bestånden ska minska.

– Jättelokan kan bekämpas när den blir synlig och då gör vi en så tidig insats som möjligt. Enstaka exemplar grävs upp och destrueras, säger Mikael Gustafsson, driftchef på gata/park.

Större bestånd bekämpas genom flerårig uttröttning av växten.

– Man klipper ner beståndet innan det går i blom för att förhindra utökad spridning. Genom många års regelbunden bekämpning går beståndet ner i växtkraft och omfång.

Parkslide tuff utmaning

Men ännu värre är det med parkslide.

– Det är en seglivad växt med mycket stor spridningskraft som snabbt kan ta över stora områden och tränga ut andra arter. Den är ett stort problem i trädgårdar och infrastruktur och är mycket svår att bekämpa, säger Mikael Gustafsson.

Man kan gräva upp den och forsla bort den i markduk – men det är en dyr metod.

– Att hantera parkslide på kommunal mark kan ge resultatet att plantan sprider sig in under ett staket eller fastighet in till privat mark. Därav bör detta ske med stor eftertänksamhet och försiktighet, säger Mikael Gustafsson.

Kommunen bekämpar invasiva arter på den mark som kommunen sköter.

– Däremot måste privata fastighetsägare själva bekämpa arterna på sin egen tomt eller fastighet, poängterar Mikael Gustafsson.