Det är fullt på flera fik i Sollentuna centrum och i butikerna går folk runt som vanligt. Skjutningen som skedde vid foodcourten förra onsdagen verkar inte ha skrämt bort besökarna.

– Ska folk vara rädda, till exempel här i Sollentuna? Nej, det finns ingen hotbild mot den här gallerian. Samtidigt måste vi vara ärliga och säga att den organiserade brottslighetens våld är hänsynslöst, säger Gunnar Strömmer (M), justitie­minister.

Han är på plats för att diskutera händelsen med lokalpolisen och kommunledningen.

– När våldet blir så här närvarande i människors vardag skakar det om folk. För mig är det viktigt att träffa lokala aktörer och lyssna på hur man har hanterat händelsen i det akuta skedet och hur man ska kunna garantera tryggheten på platsen framåt, säger Gunnar Strömmer.

Utredningen i intensivt läge

I skjutningen skadades en man i 30-årsåldern. Polisen har tidigare förklarat att man inte sett någon koppling mellan dådet och någon kriminell organisation. När det gäller eventuellt motiv är polisen förtegen då utredningen, med rubriceringen försök till mord, är inne i ett intensivt och känsligt läge.

Klart är att en skjutning i en gallerian mitt på dagen sticker ut, även om allvarliga våldsbrott i den typen av offentliga miljöer har blivit vanligare de senaste två åren.

Enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Handel bör alla butiker ha säkerhetsutbildningar så att de anställda vet vad de ska göra i en våldssituation, på samma sätt som vid brandövningar. Organisationen har även tagit fram en checklista för rutiner vid pågående dödligt våld, PDV, i shoppingcenter och butiker.

Fortsatt förhöjd bevakning

I Sollentuna centrum har alla hyresgäster sedan tidigare erbjudits en PDV-utbildning, berättar centrumchefen Annelie Svensson.

– En sådan här händelse påminner om hur viktigt ­säkerhetsarbetet är, oavsett vem det var riktat mot. Varje hyresgäst har ansvar för hur de ska inrymma eller utrymma om något händer, men vi finns som hjälp, säger hon.

Hon betonar att det inte finns någon hotbild mot centrumet, men de har ändå fortsatt förhöjd bevakning och även utökad polisiär närvaro för att skapa trygghet.

Annelie Svensson anser att de var så förberedda man kan vara vid skottlossningen i förra veckan, och även agerade enligt plan.

– Men vi ser ändå på om vi kan dra någon lärdom av det här.