Klockan 05.46 kom samtal till polisen om ett misstänkt farligt föremål utanför ett flerfamiljshus i Tumba i Botkyrka kommun.

– Personen ringde föredömligt till polisen, som man ska göra om man ser ett misstänkt föremål, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Enligt polis på plats fanns det ingen fara för allmänheten. Ett ganska stort område var avspärrat i väntan på att nationella bombskyddet skulle undersöka föremålet.

Polisen är fåordig, men säger att de har informerat boende i området. De som bor i uppgången vid det misstänkta farliga föremålet evakuerades genom källaren.

Kommer inte åt bilen

Vid 09.30 rör det sig folk i området, flera är ute och går med sina hundar eller lämnar barn på förskolan. Maja, som bor i det aktuella huset, berättar att polisen har varit på plats sedan klockan 06.00.

Nu står hon på innergården med sina barn och kommer inte åt sin bil.

– Polisen sa att jag fick åka kollektivt eller ta taxi. Men de har spärrat av vägen, så jag får jobba hemma, säger hon.

Klockan 11.30 hade nationella bombskyddet oskadliggjort föremålet och transporterat bort det från platsen. Den misstänkta farliga föremålet kommer undersökas av polisens kriminaltekniker för att söka efter spår och undersöka föremålet ytterligare.

En förundersökning med rubriceringen förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är inledd och utredningsåtgärder såsom dörrknackning och teknisk undersökning pågår, med en liten avspärrning.

I övrigt är avspärrningarna hävda och vägarna öppna för trafik igen.