På måndag öppnar utställningen i Mörby centrum. En stor händelse, menar konstnärseldsjälarna Karin Nordvaller, Jenny Grant och Nelly Ciresia Strömberg. Det var länge sedan konst visades upp på en så central och lättillgänglig plats i Danderyd.

– Vi är helt lyriska, säger Karin Nordvaller till Mitt i.

Lokalen ligger på plan tre där vägarna till plan två och fyra möts och lånas ut på obestämd tid av Skandia fastigheter, centrumägarna, tills de hittar en hyresgäst.

Börjar med flaggan i topp

I Danderyd finns en lång historia kring konstnärerna och deras jakt på en fysisk lokal dit de kan bjuda in konstnärer som kan ställa ut. Mitt i har tidigare berättat om turerna kring bastulokalen vid Ösbysjön där ett antal engagerade hade sin konsthall – tills de blev tvingade att flytta ut.

Hur länge de kan vara här är oklart.

– Vi är väldigt glada över det vi får, och så börjar vi med flaggan i topp med Ricardo. Det känns jättebra och spännande, säger Karin Nordvaller.

Karin Nordvaller, konstnär och engagerad lokalbo.

Karin Nordvaller, konstnär och engagerad lokalbo.

Stefan Källstigen

"Hjärtat i Danderyd"

Centrumchef Håkan Larsson möter konstnärerna i lokalen, och samtalar om hur den passar bra för just utställningar. Ljuset och tillgängligheten.

De är glada att kunna låna ut den, säger han. Han svarar på möjligheten om en mer permanent utställningslokanl.

– Det här är hjärtat i Danderyd och vi vill hjälpa till så gott vi kan.

– Om vi kunde hitta något som passar så vore det väldigt roligt. Men det är svårt att svara på vad det finns för möjligheter, så här på rak arm, säger Håkan Larsson.

Centrumchef Håkan Larsson (till vänster) i lokalen på plan 3.

Centrumchef Håkan Larsson (till vänster) i lokalen på plan 3.

Stefan Källstigen

De driver konsthallen

2011 skapades Nätverket Danderyds konsthall.

Ett nätverk som leds av Nelly Ciresia Strömberg, Jenny Grant och Karin Nordvaller. De berättar att de tänker långsiktigt och för att skapa möten.

På ett sätt har de skapat en konsthall – med alla utställningar och aktiviteter som de anordnar – om än inte en fysisk plats, ännu. Det är svårt att hitta något som passar och det kokar ofta ned till en ekonomisk fråga.

– Så är det för många konstnärer. Därför är det så fantastiskt att vi kan vara här även om det är tillfälligt, säger Jenny Grant.

"Som att komma hem"

Inför utställningar ska ett 20-tal tavlor fylla väggarna. Stora tavlor, i olja och akryl. Tema är ekologi med motiv från Donosos resor i Sverige och andra platser. Det är konst där verklighet blandas med fantasi, känslor som fått färger och former, beskriver han det själv som.

– Det är känslor som jag vill förmedla och lämna för tolkning till betraktaren, säger han.

Att ställa ut här är som att komma hem, tycker han.

Under åren har han lärt känna många konstnärer här, bland annat eldsjälen Karin Nordvaller.

– Jag hoppas att de kan se värdet i att ha en utställningslokal så här,centralt och att de får en permanent lokal, säger Ricardo Donoso.

Ricardo Donoso, känd konstnär i Stockholm från Upplands Väsby. På måndag ställer han ut i Mörby centrum.

Ricardo Donoso, känd konstnär i Stockholm från Upplands Väsby. På måndag ställer han ut i Mörby centrum.

Stefan Källstigen