Det var i mitten på juni som en man i 20-årsåldern sköts till döds i ett skogsparti i Salem. Två tonåringar greps och häktades senare misstänkta för inblandning i mordet.

Nu har de släppts och fallet är överlämnat till polisen, berättar åklagare Alexandra Bittner.

– Det finns ingen skälig misstänkt kvar, då brukar ärendet gå åter till polis. Skulle det sen dyka upp en misstänkt så går ärende tillbaka till åklagare.

Mordet var ett av flera våldsdåd i Salem, Sveriges "tryggaste" kommun, under kort tid. Drygt en månad innan mordet sköts en annan ung man i ett bostadsområde i centrala Salem. Han skadades allvarligt, men överlevde.

Flera mord och mordförsök skakar Sveriges "tryggaste" kommun

Ett mord och flera mordförsök har skakat om Salem den senaste tiden. Och få vågar prata öppet om hur de känner i det som en gång var Sveriges tryggaste kommun.

Det är få som vill prata öppet om den senaste tidens våldsdåd i Salem, allra minst efter dödsskjutningen av en man vid en skogsdunge i Salem i måndags kväll. Enligt polisen var han i 20-årsåldern.

Flera personer har gripits misstänkta för inblandning i mordet, uppger polisen.

Drygt en månad tidigare sköts en annan ung man i ett bostadsområde i centrala Salem. Han skadades allvarligt, men överlevde. En annan ung man kunde gripas senare samma kväll.

En kvinna väntar vid en av busskurerna vid Salem centrum. Framför sig har hon en barnvagn med plats för två. Hon tvekar först när tidningen vill ställa några frågor om hur hon upplever den senaste tidens våldsdåd i kommunen, som utsågs till Sveriges tryggaste 2010 enligt Sveriges kommuner och regioner (då landsting). Men hon svarar på några frågor så länge hon får vara anonym.

– Den här utvecklingen är skittråkig, framför allt med tanke på att jag nu har två små barn, säger den 31-åriga kvinnan.

Hon berättar att hon växt upp i Rönninge, och att hon flyttade tillbaka hit för några år sedan när hon fick egna barn.

– Det har ju varit en trygg kommun – åtminstone när jag växte upp. Men senaste tiden har det visat sig vara något annat, säger hon.

Flera våldsdåd

Förutom mordet i veckan och mordförsöket för en månad sedan har Salem skakats av flera andra våldsdåd den senaste tiden.

En man i 35-årsåldern blev utsatt för ett mordförsök i närheten av Salem centrum i mars – mitt på ljusa dagen. Han tog sig in till en av de närliggande bostadshusen där han kunde få hjälp att larma blåljuspersonal.

Knappt ett år tidigare besköts ett radhus i Salem där två män skadades.

Det har ju varit en trygg kommun

Krisledning aktiverad

Det innebär att kommunens medarbetare rör sig ute i Salem och Rönninge. De kan hjälpa till om man känner oro eller vill prata med någon om det som hänt.

Kommunens medarbetare bär gula västar.

Även kyrkan håller öppet. 

För oro om händelsen kan man vända sig till 1177 vårdguiden.

För att få tips om hur man pratar med sitt barn om det som skett hänvisar kommunen till lillakrisinfo.se samt Rädda barnen.

Källa: Salems kommun

En man i 20-årsåldern sköts till döds vid en skogsdunge i Salem.

En man i 20-årsåldern sköts till döds vid en skogsdunge i Salem.

Albin Tingstedt

Flera mord och mordförsök skakar Sveriges "tryggaste" kommun

Få boende vågar prata öppet om hur de känner i Salem

Två personer häktade för mord i Salem

Två personer har häktats skäligen misstänkta för mordet på en 20-årig man i Salem.

En man i 20-årsåldern sköts till döds i ett skogsparti i Salem tidigare i veckan. Kort efter dådet kunde polisen gripa flera personer. Åklagaren begärde att två personer skulle begäras häktade på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

Tingsrätten beslutade dock att häkta dem skäligen misstänkta för mordet, den lägre misstankegraden.

Anton Strand företräder en av de häktade tonåringarna.

– Det jag kan säga är att han förnekar brott och att tingsrätten har häktat honom i utredningsåtgärd, säger han.

Det innebär att åklagaren har sju dagar på sig att komma in med ny bevisning för att stärka misstankarna mot honom.

Ytterligare en person som tidigare varit anhållen i samma ärende har släppts på fri fot men är fortsatt misstänkt.

Två personer häktade för mord i Salem

Man sköts till död i skogen ✔ Tredje misstänkt släppt