Under måndagen kom beskedet som ingen ville ha. SJ lägger ner Uppsalapendeln vilket påverkar pendlare i hela Sigtuna kommun. Sträckan Stockholm-Uppsala kommer inte trafikeras av SJ:s pendeltåg i fortsättningen. Något som Mitt i har rapporterat om tidigare.
De styrande i Sigtuna kommun menar att beslutet påverkar hela kommunen i en negativ riktning.
– Ett redan underdimensionerat system för kommunens pendlare blir katastrofalt mycket sämre. Det här är ett enormt svek mot alla kommunens pendlare. Vi vädjar nu till Regionen att de agerar snabbt och på något sätt kompenserar för bortfallet av en av de viktigaste pendlingsfunktionerna, säger Olov Holst (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.
Olov Holst vill att extra kapacitet på sträckan Märsta-Stockholm sätts in i rusningstrafik och att sträckan Märsta-Uppsala, som nu helt försvinner, ska upprättas av en annan aktör.
– Att SL/UL trafikerar Uppsala via Arlanda hjälper inte pendlarna till och från Sigtuna kommun, säger han.
Irriterat även i Knivsta och Uppsala
Grannkommunen Knivsta är också helt emot nedläggningen och tror att situationen kommer bli ohållbar. Från Knivsta pendlar ungefär 8 000 invånare varje dag. Kommunstyrelsens vice ordförande i Knivsta, Mimmi Westerlund (KD) är missnöjd och menar att de lösningar som presenterats inte alls räcker till. Att det inte ens har räckt till i dag.
I Uppsala är politikerna också missnöjda med beslutet och vill att infrastrukturministern och regeringen engagerar sig i frågan och att riksdagen kommer fram till en bättre styrning av SJ.
– Det påverkar en lång rad privata företagare och andra arbetsgivare som befinner sig på den här sträckan och det påverkar också Arlanda, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala till P4 Uppland.
Kan påverka bostadsbyggandet
I flera års tid har Sigtuna kommun påpekat den otillräckliga infrastrukturen och kollektivtrafiken till och från kommunen. För ett knappt år sedan hade Sigtunas politiker och kommundirektör ett möte med infrastrukturministern. På det mötet medverkade även Även flera av kommunens företagare. De vittnade om problemen med att exempelvis rekrytera personal, eftersom att det är så svårt att ta sig till och från kommunen.
Nedläggningen av Uppsalapendeln gör det svårare för människor att ta sig till och från Sigtuna kommun.
– De senaste tio åren har kommunen bidragit till drygt 3 500 nya bostäder och fler än 10 000 nya arbetstillfällen, men vi kommer att få oerhört svårt att såväl få nya invånare att flytta hit som företag att vilja etablera sig här. Det här innebär att vi får se över våra planer för bostadsbyggande för vi kan omöjligen bygga bostäder till människor som sedan inte tar sig till och från jobbet, säger Olov Holst.
Nedläggningen verkställs vid tidtabellsskiftet den 15 december i år.