Täbyborna har fått bilda sig en egen uppfattning om de vill bada eller inte på Näsaäng och Hägernäs i sommar. På stränderna har skyltar med "avrådan från bad" suttit uppe.

Men nästa säsong kommer avrådan att försvinna.

– Vi har nu precis fått klart att avrådan kommer kunna utgå och att badkvalitén numer bedöms vara tjänlig, säger Jenny Holmberg enhetschef på sport och förening.

Bakgrunden till den avrådan som legat i sommar är att vattnet inte varit tillräckligt bra för att bedömas vara badbart tidigare år.

Maria Svensson

Dåliga prover förra året

Den var baserad på de senaste fyra årens badvattenprover som gjorts i Hägernäs och Näsaäng – som flera gånger visat på otjänligt vatten.

– Specifikt snittet avseende 2023 års mätresultat, säger Jenny Holmberg.

Under 2023 visade tre prover som togs i juni och i augusti på otjänligt vatten i Näsaäng. Ett prov visade på tjänligt med anmärkning i juli.

På Hägernäs samma år visade ett prov i augusti på otjänligt vatten, ett annat på algblomning i juni. Under juli och augusti visade även två prover på tjänligt med anmärkning.

Bajs i vattnet

När Mitt i tidigare pratade med kommunen var förklaringen till de dåliga proverna att det regnat mycket. Detta gjorde att vattnet blev förorenat av bland annat spillning från gäss som sköljs ner från stränderna.

Varför tror ni det blev bättre prover i år jämfört med tidigare? 

 – Det finns egentligen inget i närheten som smutsar ner vattnet, utan i huvudsak var detta kopplat till mätningar i fjol när det regnat mycket och exempelvis spillning från gäss spolats ner i badvattnet. Vi har blivit noggrannare med att nu inte ta proverna efter att det regnat.

Även om det inte varit ett förbud mot bad så sade flera Täbybor till Mitt i att de skulle välja andra stränder att bada på under sommaren.

Flera har även hört av sig till kommunen under sommaren med funderingar kring avrådan som gällt, berättar Jenny Holmberg.

– Invånare ville höra sig för om vad detta innebar i praktiken.

Välkomnar badgäster igen

Under sommaren har kommunen mätt vattenkvalitén med tätare intervall. Dessa mätningar har alla visat på tjänligt vatten, förutom ett prov. I slutet av juni visade en mätning på Näsaängsbadet "Tjän­ligt med an­märk­ning".

Detta anses som bra resultat.

– Badvattenproverna har visat på goda resultat. Vi ser nu fram emot att välkomna besökare till våra badplatser under nästa års badsäsong, säger Jenny Holmberg.