Den ena har följt TV4:s långkörare sedan premiären 2011, den andra sökte i sista minuten.
– Det var inte helt genomtänkt, säger Karin Jamil, 31, som bor i Röda bergen.
Till vardags jobbar hon som läkare på Karolinska och lagar mycket mat på fritiden. Hon ångrar inte att hon ställt upp i Sveriges mästerkock 2025, även om det var väldigt stressigt.
– Jag vill säga att det var kul, men det var det nog inte. Det är ett främmande kök, kameror runt en hela tiden och en jury som frågar och ifrågasätter. Samtidigt ska man vara trevlig och förklara vad man håller på med, fast man knappt vet det själv!
Praktik i fiskdisken
När hon fick veta att hon antagits till programmet gick hon all in med förberedelserna.
– Det var på blodigt allvar. Jag övade på allt – såser, steka kött, laga fisk. Jag gjorde även praktik i en fiskdisk för att lära mig att filéa.
Kanske var det inte lika roligt för hennes sambo.
– I teorin låter det härligt att bo med någon som lagar en massa mat. I praktiken var det nog väldigt tröttsamt att äta åtta olika varianter av samma sås eller ris i en vecka. Ingen annan fick vara i köket, jag hade ju exploderat. Och så måste man städa efter sig. Så det var bara att laga, städa, laga, städa. Plus att jag hade mitt vanliga jobb på det.
Vem var snällast i juryn?
– Tina var snällast. Jag tror hon gillade min matlagning.
Hur började du med matlagning?
– Jag kan tycka att det är ganska dyrt att gå ut och äta, och jag var student i rätt många år. Då får man göra det själv. Mat är mitt kärleksspråk, jag bjuder gärna in till att samlas vid det stora bordet. Överraskar kanske med en brunch. Om någon är ledsen tröstar jag med comfort food.
Hårdtränade med killen
Ett stenkast bort, vid Sankt Eriksplan, bor Karin Lilliehöök. Hon hade länge drömt om att söka in till tävlingen.
– Jag träffade min kille förra hösten och berättade lite generat det för honom. Trodde att han skulle säga att ”mja, det verkar väl svårt”, men han sa direkt att jag skulle söka. Han har stöttat mig hela vägen i det här.
Som träning inför programmet gav han henne i uppdrag att laga olika rätter på tid.
– Vi hade hur kul som helst. Han skickade uppgifter till mig efter jobbet, typ att laga tre olika sorters dumplings på tid. Det var på blodigt allvar! Han kom och avbröt mig i matlagningen, precis som de gör.
Hur var det att vara med i tävlingen?
– Helt otroligt kul! Men känslan när man stod där och väntade på att ens namn skulle bli uppkallat – man stod och letade i matresterna på golvet efter sitt hjärta som bara gjorde fritt fall mot marken av nervositeten. Kanske att man kände så i typ mellanstadiet när man skulle hålla sin första presentation. Det händer ju inte längre att man blir så där tomatröd i ansiktet och på halsen, men så var det!
När hon inte kan somna på kvällarna skriver hon ner alla maträtter hon vill testa. Just nu står hälleflundra, ryggbiff, halstrad tonfisk, biff med pepparsås, lammracks och tomat-risotto på tur.
Ebbas risotto fick juryn på fall
En krogupplevelse i späd ålder – och inspiration från både Vaxholm och Milano.
Det är några av ingredienserna i Gärdetbon Ebba Gulliksens satsning på matdrömmen.
På onsdag sänds det femte avsnittet av Sveriges mästerkock 2025. En av de tolv tävlande, som gick vidare från slutkvalet i Gävle, är 28-åriga Ebba Gulliksen.
– Jag satt på en middag och pratade om att jag måste ta vara på mitt liv och göra något spännande, och två vänner förslog då att jag skulle söka.
Passion och allvar
I bakgrunden finns så klart en stor passion för mat och måltider – men också ett stort mått av allvar. Sedan ett par år lever Ebbas mamma med obotlig cancer.
– Med det i bakhuvudet tar vi ingenting för givet. Att våga leva livet har blivit ett motto för mig, för en dag kan det vara för sent.
Ebba brukar skoja om att hennes intresse för mat började under hennes första krogbesök med mamma och pappa på klassiska Tranan i Stockholm. Då var hon tre dagar gammal.
– Min pappa har varit min största inspiration, han har alltid låtit oss vara med i köket. Vi barn satt bredvid och såg hur han har hackade och stekte. Vi lärde oss laga mat i tidig ålder och vara trygga i köket.
Risotto och smörrebröd
Under uppväxten i Vaxholm jobbade Ebba några somrar på Waxholms hotell. Som vuxen har hon bott i Milano och Köpenhamn och förälskat sig i både italiensk mat och smörrebröd.
– En klassiker är friterad rödspätta och remouladsås, det är så gott! Om jag saknar Danmark går jag till Nybroe smørrebrød i Östermalmshallen.
En annan erfarenhet som format Ebba kommer från studietiden i Lund. På söndagarna var hon ansvarig för middagarna på Göteborgs nation och spikade både koncept och meny samt budget.
– Vi lagade mat till 30 personer varannan vecka, jag lärde mig mycket av det.
Vilken är din största utmaning i köket?
– Jag är dålig på att delegera, det måste jag lära mig. Och det kan absolut hända att jag blir förbannad när det inte går som jag vill. Jag är en stor perfektionist, det kan både hjälpa och stjälpa.
En maträtt som ligger Ebba varmt om hjärtat är risotto. Det är både svaret på frågan "Vad lagade du på din audition till Sveriges mästerkock?" och "Vad lagar du gärna när du bjuder några vänner på middag?"
– Det är många som tycker att det är svårt att laga det. Riset måste ha kärnan kvar, det ska vara al dente. Samtidigt ska den vara lösare än vad man kan tro eftersom både osten och smöret binder.
Perfekt för gäster
Lyckas man med det är det en perfekt rätt om man har gäster, menar Ebba.
– Det är lätt att laga mycket, och lätt att anpassa till olika preferenser som vegetariskt eller glutenfritt.
Jobbar med PR och smycken
Namn: Ebba Gulliksen
Ålder: 28
Bor: Gärdet
Familj: Sambo
Yrke: Jobbar med pr på ett smyckesföretag
Aktuell: Tävlar i Sveriges mästerkock 2025. Följ resan på instagramkontot Matmedebba
Källa: Ebba Gulliksen
Ebbas favoriter på Östermalm
* Sospeso på Värtavägen - "Här dricker jag kaffe eller äter frukost"
* Aristo på Kommendörsgatan – ”Perfekt för både date night och födelsedagsmiddag”
* Bar à Vins på Narvavägen – ”Om man vill krypa in med ett glas vin, känns som Frankrike”
Källa: Ebba Gulliksen
En risotto Milanese föll juryn i smaken och tog Ebba Gulliksen vidare från audition.
Waldemar Hansson/TV4