Enligt Stockholm vatten och avfall (Svoa) har ingen anmälan om saken kommit in, men man tror att missfärgningen kan vara kopplad till stadens sand- och grusupptagning som nu pågår på vägar, torg och andra platser.
Enligt Svoa tar entreprenörerna då stora mängder vatten från brandposter vilket kan få rostbeläggningar att lossna i vattenrören.
”Det kan förekomma järn i vattnet som färgar av sig, vilket är helt ofarligt att dricka.” skriver Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Svoa i mejl till Mitt i.
I februari skrev Mitt i om Sturebybon Patricia som haft grönaktigt vatten i 19 år. Inte heller detta vatten är farligt enligt Svoa.
Patricia har haft grönt vatten i kranen i 19 år
Illaluktande, grönaktigt kranvatten.
Sturebybon Patricia Alba tycker att det känns äckligt att dricka och ohygieniskt att bada i.
Patricia Alba flyttade in i sin lägenhet i Stureby 2006. Sedan dess har det missfärgade, ofta grönaktiga vattnet kommit och gått. Hon anmälde det till miljöförvaltningen första gången 2009, men ärendet lades ner eftersom fastigheten skulle stambytas. Vissa förbättringar märktes av efteråt men efter ett par månader var problemet tillbaka.
– Det är så äckligt, säger Patricia Alba.
Hon har ändå valt att bo kvar i den kommunala hyresrätten.
– Jag vill inte ge upp, även om jag har funderat på att flytta. Samtidigt, de som flyttar in här efter mig skulle få samma problem, säger Patricia Alba, som filtrerar allt vatten innan hon dricker eller använder det till matlagning.
– Det känns ohygieniskt att ta ett bad, men vad ska jag göra? Jag kan inte be om att få låna grannens badkar, de har liknande problem.
Mitt i har varit i kontakt med ytterligare en person i huset som också uppger problem med grönt vatten till och från.
Bostadsbolaget menar att pyranin inte har använts i fastigheten.
Mimmi Epstein
När Mitt i är på besök är det en "bra vecka" enligt Patricia Alba: det gröna syns inte så tydligt som det kan göra. Missfärgningen skiljer sig från dag till dag.
Hyresvärden Familjebostäders pressansvariga Lott Jansson säger till Mitt i att de tar alla misstankar om fel på vattnet på stort allvar.
– Därför har vår förvaltare och husvärd varit i lägenheten vid ett flertal tillfällen och låtit en oberoende entreprenör göra en utredning med hjälp av vattenprov så sent som i november.
Vidare säger hon att provet inte visat några avvikelser.
Tjänligt vatten
Samtidigt mäts inte halterna av ämnet pyranin i sådana prover – ett grönt färgämne som brukar tillsättas i fjärrvärmevatten för att hitta läckor.
Rådet från Livsmedelsverket att inte använda vatten med pyranin till dryck eller matlagning eftersom det kan finnas andra ämnen, exempelvis metaller, i fjärrvärmevattnet. Men enligt Familjebostäder har pyranin inte använts i fastigheten.
På köksbordet ligger utskrivna mejlkonversationer med såväl Stockholm vatten och avfall, Livsmedelsverket och miljöförvaltningen, som med expertis hon själv har anlitat.
Mimmi Epstein
Enligt Patricia Alba är den gröna färgen svår att fånga på bild, men hon har gjort många försök. En del av bilderna har hon skickat till miljöförvaltningen, men de anser inte att vattnet har en avvikande färg och hänvisar till de godkända vattenproverna.
– Förutom att man inte kollar halterna av pyranin så gjordes mätningarna i kallt vatten. Man bortser även från att leta efter läckage i fastighetens värmeväxlare, menar Patricia Alba.
Enligt Stockholm vatten och avfall, som också har sett en del av Patricias bilder, är det inget onaturligt att vatten kan få en grönaktig färg, och att det syns extra tydligt när man tappar upp det mot en vit bakgrund.
Vad skulle du vilja se för lösning?
– Att Familjebostäder kontrollerar rören och utreder ordentligt vad det här problemet beror på så att de kan åtgärda det, säger Patricia Alba.
För att själv uppskatta vilken färg vattnet har för dagen använder sig Patricia av tapetprover.
Mimmi Epstein