Det är den första varma majdagen i centrala Vallentuna och i bakluckan på en vit kombi ligger en svart och brun unghund och pustar ut i skuggan. Hon har rest upp till Stockholm med matte Susanne Kihl från Kungälv och har redan hunnit avverka ett sökpass.
Nu är det dags för nya äventyr. Susanne Kihl öppnar buren och Oopzie skuttar ut.
Uppdraget är att leta efter läckor i energibolaget E-ons fjärrvärmenät. Oopzie är taggad och rör sig enligt ett inövat mönster för att avsöka gatan. Exakt hur vill Susanne Kihl inte avslöja, det är affärshemligheter.
Hon har tidigare jobbat som dressör av tjänstehundar, som minhundar och sprängämneshundar. Nu är hon sin egen och sedan 2021 jobbar hon med att söka läckor i dricksvatten- och fjärrvärmeledningar.
Oopzie stannar till i vägkanten. Här verkar det finnas något att nosa efter. Ledningen går någon meter under marken men lukten känner hon ändå.
Louise Kristoffersson
Energibolagen brukar annars söka med värmekamera eller med så kallad sektionering. Då stänger de av ett litet område i taget för att lokalisera läckan. Ibland går den att hitta med blotta ögat, till exempel om det kommer ånga ur marken. I många ledningar sitter också koppartråd, som larmar om det uppstår skador.
Men ibland räcker inte de metoderna.
Det är dyrt och bökigt att gräva upp gatorna. Ju säkrare man är på var felet finns desto mindre behöver man gräva. Och en hund är duktig på att ringa in var läckan sitter.
Norrtälje Energi fick Susanne Kihl att börja med fjärrvärme.
– De hade en större läcka 2021. Då hade jag precis börjat jobba med dricksvattenläckor och de frågade om jag kunde söka på fjärrvärmevatten också.
Sökhunden Opsi letar läckor i fjärrvärmenätet i Vallentuna med föraren Susanne Kihl.
Louise Kristoffersson
Det kunde hon och nu har flera energibolag också börjat använda hennes tjänster.
E-on är intresserade av att följa efter.
– Vi har velat prova det länge men inte haft något riktigt bra testobjekt. I Vallentuna finns en bra blandning mellan tätort, glesbygd och grönytor. Och det finns en del ledningar utan koppartråd, säger projektledare Claes Hällström.
Oopzie stannar till och lägger frambenen i marken, en markering av hon fått träff. Hon får en klapp av Susanne och en röd gummiboll som belöning.
Oopzie vilar ut efter avslutat värv med matte Susanne Kihl. En bit bort prasslar en bit aluminiumfolie som får henne att spetsa öronen.
Louise Kristoffersson
Hon är i början av sin karriär och började ta sökuppdrag sent i höstas. En livlig och nyfiken unghund som ändå visar disciplin. Hon tar ingen notis om att det står en liten terrier och skäller ihärdigt på en villatomt.
Efter en halvtimme har vi rundat kvarteret och sökningen är klar. Fem träffar blev det och under passet efter lunch blev det ytterligare sex.
Claes Hällström är mycket nöjd med resultatet.
Troligen kommer E-on också att börja använda sökhund, men innan beslut ska de utvärdera försöket i Vallentuna.
– Då vill vi samtidigt använda någon annan metod också för att vara säkra. Men hunden visar vilka sträckor vi ska börja på.