Rivningar av äldre villor och deras trädgårdar väcker ont blod i stadens villaområden. Många värnar områdenas karaktär och vill inte ha alltför många höga flerfamiljshus och mer hårdgjord mark i sina kvarter.

Kritiken mot ovarsam exploatering kommer också från politiker. Moderaten Johan Nilssons förslag är att staden ska göra om äldre detaljplaner, som inte sällan har runt 100 år på nacken.

"Det är viktigt att staden tar kontroll över de värden som miljö och omgivning utgör. Tyvärr är det svårt att ställa tillräckliga krav vid ny-, om- eller tillbyggnad så länge dessa krav inte finns inskrivna i detaljplanen", står det i hans motion från i våras.

Johan nilsson (M), Stockholms stad.

Johan nilsson (M), Stockholms stad.

Björn Dalin

Juridiskt svårt

Nu har motionen varit uppe i kommunfullmäktige. Där gjorde det rödgröna styret tummen ner. Det är för juridiskt komplicerat att ändra på detaljplaner som kan involvera allt från tiotals till hundratals husägare, menar de. Att ändra en enda detaljplan kan dessutom kosta staden flera miljoner kronor, om planen är komplex och stor.

"Detta arbete skulle också riskera att ske mot fastighetsägares och boendes vilja", skriver stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) i det rödgröna styrets svar på motionen. Detta eftersom värdet på deras fastigheter kan minska när byggrätten minskar. Eftersom fastighetsägare kan ha rätt till ersättning när byggrätten inskränks eller rivningsförbud införs skulle staden riskera att få betala dem, skriver Jan Valeskog.

Jan Valeskog (S).

Jan Valeskog (S).

LIESELOTTE VAN DER MEIJS

Mer anslag behövs

I sitt svar lutar sig de rödgröna på utlåtanden från flera av remissinstanserna. Exploateringskontoret lyfter det svårbedömda rättsläget, kostnaden för att göra nya detaljplaner och risken för ersättningskrav. Stadsbyggnadskontoret delar Johan Nilsson uppfattning att "det är viktigt att motverka ovarsam komplettering" i villa- och småhusområden men påpekar att man måste få mer anslag om man ska kunna ändra detaljplaner.

De borgerliga partierna reserverade sig mot majoritetens beslut.