Lillholmsskolan i Vårberg skulle få en ny idrottshall i samband med att skolan byggdes ut och fick kapacitet för 990 elever i stället för 570. Det beslutades 2018. Men planen pausades våren 2023 eftersom byggkostnaden ökat och då ansågs bli för hög.
I torsdags beslutade den rödgröna majoritet i utbildningsnämnden att den nya idrottshallen inte ska byggas. I stället ska den befintliga idrottshallen renoveras och de elever som inte får plats där ska fortsätta gå till Skärholmshallen, som de gör i dag, i väntan på att multihallen på Vårbergs IP blir klar att använda 2030.
Men många är kritiska.
– Vi hade mycket hellre haft en fullstor hall så vi slapp lämna skolans område, säger Lina Harrysson rektor på Lillholmsskolan.
Lina Harrysson, rektor på Lillholmsskolan.
Stockholms stad
Inför beslutet skrev Emilie Becirovic och Annabel Alkasalias, sjundeklassare och elevrådsrepresentanter på Lillholmsskolan, brev till politikerna i stadshuset där de vädjade om att få en idrottshall på skolan.
– Det är väldigt mycket skjutningar i Skärholmen så det skulle vara mycket säkrare för oss elever om idrottshallen var på vår skola, säger Emilie Becirovic, 13.
Drabbar även föreningslivet
Även Moderaterna och Certerpartiet är kritiska och vill att idrottshallen byggs.
– Eleverna får gå långa sträckor som tar mycket av skoltiden. Det här drabbar även föreningslivet eftersom hallen var tänkt att användas av dem på kvällar och helger, säger Claes Nyberg (C), ledamot i utbildningsnämnden.
Andrea Hedin (M) och Claes Nyberg (C).
Pressbild
Andrea Hedin (M), vice ordförande i utbildningsnämnden, tror att beslutet även kan påverka elevernas idrottsbetyg.
– Elever mejlar att de inte vågar gå den här vägen, det gör mig orolig eftersom betygen i idrott redan i dag är lägre bland elever på Lillholmsskolan än i övriga staden, det här försvårar ytterligare för dem att ta del av undervisningen.
"Resurser ska gå till elever inte hyror"
Men skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) menar att beslutet trots det är det bästa.
– Vi vill att så mycket som möjligt att skolans resurser ska gå till våra elever och då kan vi inte dra på oss för höga kostnader för idrottslokaler. Om hyrespengar äter upp allt mer av skolpengen så påverkar det alla elever i stan som får mindre undervisning.
Hon framhåller att det här också var den snabbaste lösningen så att de yngsta eleverna snart får en idrottshall, annars hade de behövt börja om hela planeringen på grund av de nya ekonomiska ramarna.
Gångavståndet för de äldre eleverna till den framtida multihallen ser hon inte som något problem.
– Det är ganska vanligt att högstadieelever får gå en bit, så det handlar mer om upplevd trygghet än lång väg och där måste vi naturligtvis göra stora insatser och se till att de får sällskap. Och att skapa en trygg miljö i Skärholmen för alla håller vi på med, säger hon.
Eleverna är besvikna över beslutet.
– Det är väldigt ledsamt att de sa nej, vi trodde att de ville göra det här för oss, säger Annabel Alkasalias.
Men än har de inte gett upp utan hoppas på ett annat beslut i kommunfullmäktige.