Varje år delar Skolverket ut ett särskilt statsbidrag till skolor med svårare förutsättningar. Njupkärrs skola är den enda skola i Tyresö som uppnår kraven och har fått nästan 3, 6 miljoner kronor för det här läsåret.

– Bidraget är mycket betydelsefullt, säger grundskolechefen Martin Widholm.

Skolan har fått bidraget sedan 2022 men hur mycket det handlar om varierar från termin till termin. Pengarna ska gå till att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkoren för lärare i skolor med socioekonomiska utmaningar.

Enligt Martin Widholm kan pengarna som Njupkärrs skola får exempelvis läggas på kompetensutveckling och på att minska den administrativa bördan för lärare.

Njupkärrs skola kvalar in på kraven för att få bidraget.

Njupkärrs skola kvalar in på kraven för att få bidraget.

Sacharias Källdén

– Vilket direkt påverkar både lärarnas arbetsbelastning och skolans kvalitetsarbete.

Totalt 570 miljoner

Regeringens syfte med pengarna är att skolorna ska bli attraktivare arbetsplatser och kunna locka, samt behålla, erfarna lärare och rektorer. Skolorna får själva bestämma hur pengarna ska fördelas men de får inte täcka kostnader som uppstår av den ordinarie undervisningen, inte heller kring elevhälsa eller skolmat.

Bland annat kan pengarna användas till att anställa mer personal, förbättra arbetsron, tryggheten eller den fysiska arbetsmiljön.

Totalt delades 570 miljoner kronor ut till 150 för- och grundskolor runt om i hela Sverige.