JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

NSK fick finbesök – ”Min pappa älskar dig”

Möte. Pascal Nsiku och Foppa redo för träning på Stadshagens IP.
 Foto: Pekka Pääkkö

Möte. Pascal Nsiku och Foppa redo för träning på Stadshagens IP. Foto: Pekka Pääkkö

20210917153000
20210917153000
2021-09-17
15:30
2021-09-17 15:30

Tidigare har de blivit utsedda till Mitt i:s ”Min lokala hjälte”. Nu prisas Norrtulls SK igen och förra veckan fick klubben celebert besök av Foppa.

”Får jag ta en selfie? Den är till min pappa. Han älskar dig”. Före detta professionella ishockeyspelaren Peter ”Foppa” Forsberg besökte nyligen Stadshagens IP för att träna fotboll med Norrtulls SK. Många sprang fram och ville ta bilder med sina mobiler, och flera nämnde också just sina pappors kärlek till hockeylegenden.

Peter Forsberg var där som ambassadör för spelbolaget ATG som delar ut bidrag till föreningar som ”främjar gemenskap och hälsa”. Norrtulls SK, NSK, är en av fem klubbar som får 75 000 kronor i år. Det var vid årsskiftet 2017/2018 som NSK öppnade sina träningar för nyanlända. Sedan dess har de fortsatt att jobba med integration och kallar det numera för ett arbete, inte ett ”projekt”. I dag spelar drygt 120 barn och unga som nyligen kommit till Sverige i NSK:s olika lag.

– Vi har inga speciella lag för nyanlända, alla spelar i våra ordinarie. Bland annat kan vi erbjuda kraftigt subventionerade medlemsavgifter, träningskläder och hjälp med logistiken, säger Johan Brodin, som håller i integrationsarbetet tillsammans med Mia Sjöström.

Nya vänner

Tidigare har klubben fått bidrag bland annat av Norrmalms stadsdelsnämnd och man samarbetar fortfarande med staden. Till klubben kommer barn från hela Stockholm.

– Jag tänker att det betyder att man får en meningsfull fritid och ett socialt sammanhang. Fysisk aktivitet och nya vänner. Vi har även startat vuxengrupper där föräldrar till nyanlända barn spelar med etablerade svenskar. Det är också en bra chans att öva på svenska, säger Johan Brodin.

Foppa lyfter också språkets betydelse – och icke-betydelse.

– När jag spelade hockey mötte jag ju spelare från hela världen. Jag kunde vara bästa polare med en ryss på isen, utan att vi förstod vad den andre sa. När man spelar så är inte det väsentliga att man pratar samma språk, man hittar varandra på ett annat sätt, säger han.

Vi har även startat vuxengrupper där föräldrar till nyanlända barn spelar med etablerade svenskar.

Fotboll framför hockey

Förra torsdagen vid halvsex var han redo för fotbollsträning med NSK:s pojklag där spelarna är födda 2005.

– Jag spelade fotboll som ung, men det visade sig att skridskor passade mig bättre. Jag var 184 centimeter lång och vägde 90 kilo. Jag hade inte hunnit ikapp om jag spelat med Messi och de andra. I dag ser jag dock hellre en fotbollsmatch än en hockeymatch, säger Peter Forsberg.

Pascal Nsiku och Mahdi Mehrab spelar med NSK:s 05:or. De kom till Sverige för ett och ett halvt respektive två år sedan.

– Det är kul att vara med i NSK. Jag har spelat sedan jag var liten, säger Pascal Nsiku som är målvakt i laget.

– Jag spelade inomhusfotboll i Iran, då kör man fem mot fem. Det är roligare, att som här, spela elva mot elva, säger Mahdi Mehrab.

Juryns motivering

ATG Drömfond stödjer sedan år 2017 föreningar och engagemang som främjar gemenskap och hälsa.

Här är juryns motivering till valet av Norrtulls sportklubb: ”De har en tydlig ställning i att de öppnar sig för nyanlända och resurssvaga. Föreningen har ett stort värde i att de har ett nätverk över hela Stockholm. Låt unga prova på olika idrotter, låt dem hitta sin passion – inte bara de som har råd! Det är få förunnat att ha ekonomin att prova olika idrotter. Här finns en stark grundtanke och en långsiktig fortsättning”.

I NSK erbjuds nyanlända barn och unga möjlighet att spela fotboll, bordtennis, innebandy eller handboll. Medlemmarna tränar i lag tillsammans med jämnåriga spelare i den befintliga verksamheten.

Möte. Pascal Nsiku och Foppa redo för träning på Stadshagens IP.
 Foto: Pekka Pääkkö

Möte. Pascal Nsiku och Foppa redo för träning på Stadshagens IP. Foto: Pekka Pääkkö

Dribbling. Foppa försöker passera Mahdi Mehrab.
 Foto: Pekka Pääkkö

Dribbling. Foppa försöker passera Mahdi Mehrab. Foto: Pekka Pääkkö

Fotbollsugna. Pascal Nsiku och Mahdi Mehrab spelar i NSK:s lag för pojkar födda 2005.
 Foto: Pekka Pääkkö

Fotbollsugna. Pascal Nsiku och Mahdi Mehrab spelar i NSK:s lag för pojkar födda 2005. Foto: Pekka Pääkkö

Kevin Geverk, 15, passar på att ta en idolselfie.
 Foto: Pekka Pääkkö

Kevin Geverk, 15, passar på att ta en idolselfie. Foto: Pekka Pääkkö

Senaste nyheterna

Från och med nu är Lisa Lindberg gruppledare för Miljöpartiet Ekerö. ”Gemenskapen och allas lika rätt får vi inte glömma”, säger hon.

Från och med nu är Lisa Lindberg gruppledare för Miljöpartiet Ekerö. ”Gemenskapen och allas lika rätt får vi inte glömma”, säger hon.

Zeinab Nili

Lisa Lindberg ny gruppledare för MP i Ekerö

Nyheter

Jobbat med arbetsrätt ✔ Klimatet som plånboksfråga ✔ ”Jag vill stå upp för dem som inte vågar prata”

Parkeringsautomat på Ringvägen.

Parkeringsautomat på Ringvägen.

Mostphotos

64 procent färre p-automater på fem år

Nyheter

Dramatisk minskning på kort tid ✔ Därför tas de bort ✔ Kritiken: "Vill inte gynna företag bakom parkeringsappar"

Fredrik Kjos (M) deltog i en dialog om totalförsvaret hos Regeringskansliet.

Fredrik Kjos (M) deltog i en dialog om totalförsvaret hos Regeringskansliet.

Pressbild

Upplands-Bro i dialog om totalförsvaret

Nyheter

Ministrar bjöd in ✔️ KSO: "Vi lär genom varandra"

”Alla som vill komma ut i skogen ska få komma ut”

”När folk säger att det där går inte, det är för svårt, då blir jag taggad på att göra det”, säger Anders Andrae. Med på bilden är Linus Palmqvist, sonen Beppe och Anders hund Iris.

”När folk säger att det där går inte, det är för svårt, då blir jag taggad på att göra det”, säger Anders Andrae. Med på bilden är Linus Palmqvist, sonen Beppe och Anders hund Iris.

Angie Gray

20250510193449
20250502103118
2025-05-10
19:34

Många personer med funktionsvariationer har aldrig varit ute och vandrat i skogen. Därför anordnar Anders Andrae och Linus Palmqvist långa vandringar för målgruppen, varav en i Stockholm. Den längsta, drygt 110 kilometer, är troligtvis den enda i världen.

Solen strilar genom träden i Kärsöns naturreservat. Linus Palmqvist böjer sig ner och plockar ett blad.

– Det här vet du ju vad det är. Det är den som smakar Jenka, säger han till vännen och kollegan Anders Andrae.

Han tittar på bladet och skakar på huvudet.

– Jag visste att det här skulle komma.

Älgört, avslöjar Linus Palmqvist.

– Jag hade det på tungan! Det var mitt andrahandsval, skojar Anders Andrae.

Anders Andrae, Södermalmsbo, tillgänglighetskonsult och själv rullstolsburen, har varit med och tagit fram tillgänglighetsslingorna på Kärsön och Lovön. Han är även initiativtagare till Den långa vandringen, samlingsnamnet för vandringar över två mil för personer med funktionsvariationer. I år går en i Jämtland, en i Skåne och en i Stockholm.

Sedan förra året arrangerar han vandringarna tillsammans med Ekeröbon Linus Palmqvist, som driver företaget Naturens hemligheter. 2023 gick och rullade de en sträcka längst S:t Olavsleden i Jämtland tillsammans, i syfte att kartlägga tillgängligheten på sträckan och komma med förbättringsförslag.

”Hindret satt i mitt huvud”

Det resulterade i världens längsta vandringsevent för personer med funktionsvariationer, en drygt 110 kilometer lång sträcka mellan Frösön och Åre by.

– Många av dem som Anders har pratat med har aldrig varit ute i skogen, trots att de är vuxna människor, lägger Linus Palmqvist till.

Många av dem som Anders har pratat med har aldrig varit ute i skogen, trots att de är vuxna människor.

2007 genomförde Anders Andrae en akutoperation som gick snett vilket ledde till sju år av sjukhusbesök, och återhämtning i form av skogsvandringar. När han började blogga om det var det många som hörde av sig och frågade var han gick och hur han gjorde, och han började då anordna vandringar för andra med funktionsvariationer.

– För några år sedan hamnade jag långt ner psykiskt, och tillsammans med min psykolog satte jag upp mål. Ett av målen var att klättra upp på ett berg. Jag lyckades inte komma hela vägen upp, men jag insåg att hindret satt i mitt huvud, inte i mina ben.

Förra året vandrade runt 36 personer till Åre. Responsen var positiv, både från deltagare och påhejare, och många ska vandra i år igen.

Mälaröarna nästa år

Den tuffa biten är att få det att gå ihop ekonomiskt. De får nästan inga bidrag, trots att projektet är unikt i sitt slag, och därför kostar det för deltagarna.

– Det är en målgrupp som inte alltid har det så bra ställt ekonomiskt. Vår ambition är att ha en avgift som gör att alla som vill vara med kan vara med, säger Linus Palmqvist.

Den 14 juni avgår den två dagar långa, 34 kilometer långa Stockholmsvandringen från Järfälla. Därifrån går den över Järvafältet och avslutas i Hagaparken.

Linus Palmqvist är uppvuxen i Järfälla och tycker att det finns mycket vacker natur i kommunen, särskilt runt Viksjö. Nästa år är planen att vandringen ska gå genom Mälaröarna. Rutten är inte bestämd, men en idé är att börja på Kärsön.

Vännerna hoppas att många ska anmäla sig, och att allmänheten ska få upp ögonen för projektet.

– Alla har olika behov, men alla som vill komma ut i skogen ska få komma ut, säger Anders Andrae.

34 kilometer lång Stockholmsvandring

I år hålls Den långa vandringen på tre platser. Skåne, Stockholm och Jämtland.

Stockholmsvandringen pågår mellan den 14 och 16 juni, med start vid entrén till Västra Järvafältets Naturreservat.

Övernattning sker i tält vid Rocksta gård och Tegelhagens gård.

Totalt är etappen 34 kilometer lång, och det går att anmäla sig till enstaka etapper.

Underlaget skiftar under vandringen. Större delen av sträckan betår av grusväg och asfalt.

Källa: Den långa vandringen

MajaJohansson
08-550 550 20