Botkyrkas muslimer har tidigare begravts på S:t Botvids begravningsplats i Flottsbro i Huddinge. Men platsbristen har gjort att Huddinge kommun har behövt dra i bromsen – något som skapat oro bland Botkyrkas muslimer.

Nu kan oron stillas något sedan Svenska kyrkan i veckan lät meddela att Lilla Dalens begravningsplats, ett naturområdet mellan Hågelby gård och Tullingesjön, utökas med 1000 stycken gravplatser, varav 400 blir muslimska gravplatser.

Kommunen räknar med en befolkningsökning med 45 000 personer till 2040 och då varje kommun har ett ansvar att tillhandahålla gravplatser åt invånarna oavsett trostillhörighet har platsbristen varit extra påtaglig.

– Det känns jättebra att vi kan tillmötesgå alla behov och äntligen tillhandahålla även muslimska gravar. Vi har tidigare haft ett avtal med Huddinge pastorat som hjälpt oss att ta emot de som behöver gravsättas enligt muslimsk tradition, och det är vi väldigt tacksamma för, men de har under det senaste året börjat flagga för att de haft ont om plats, säger David Holm, kyrkogårdschef i Botkyrka församling.

"Fortfarande för få platser"

Lilla Dalen är en religionsneutral begravningsplats. Det betyder att den inte ligger i anslutning till någon kyrka. Det finns en ceremonibyggnad på området, där både kristna, andra religiösa och borgerliga ceremonier kan genomföras.

På Fittja moské tar man emot beskedet om det nya gravkvarteret med glädje, men menar att gravplatserna fortfarande inte räcker till.

– Det är ett steg i rätt riktning och bra att vi äntligen kan begrava folk i vår kommun. Men det är fortfarande för få platser, det bor väldigt mycket muslimer i Botkyrka kommun, säger Ismail Okur, ordförande i Fittja moské.

 Ismail Okur, ordförande för Botkyrkas islamiska kulturförening, i Fittja moské.

Ismail Okur, ordförande för Botkyrkas islamiska kulturförening, i Fittja moské.

Johanna Wallén

Botkyrka församling meddelar att det utökade antalet gravplatser är den första etappen av tre, och att antalet muslimska gravplatser kan utökas i framtiden.