För 1,5 år sedan bestod bortre änden av Mälarhöjdens IP av en grusplan. Nu finns en ny ishall här, där hundratals barn och ungdomar kan träna varje vecka. I fredags invigdes den, till mångas glädje.
– Det här är ett viktigt tillskott till idrotten i Stockholm. Det behövs fler istider och hallen fyller ett stort behov, säger idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).
Mitt i träffar henne och Marlene Sever, projektledare vid fastighetskontoret, en solig och varm augustidag. Men inne i ishallen råder förstås kyla. Duon huttrar lite när de tar en kort promenad på den blanka isen.
– Däruppe ser ni no-fall-skenan som konståkare kan använda när de tränar, för att inte trilla, säger Marlene Sever och pekar mot taket.
Tengbom Arkitektkontor har ritat ishallen, som har en plåtfasad där omgivningen reflekteras och som ger en ljus känsla. Ida-Johanna Lundqvists ljuskonstverk ovanför entrén anspelar på konståkning.
Angie Gray
Satsar på flickorna
Konståkarna kan fästa sig vid skenan med en sele och sedan öva på avancerade rörelser utan att riskera att falla och skada sig. En uppskattad nyhet för Sätra konståkningssällskap, en av de föreningar som använder den nya hallen. Andra är M/B Hockey, Brinkens IF, Djurgårdens IF och Skarpan Hockey.
Som i alla andra ishallar dominerar pojkar och hockey stort. För Stockholms stad har det därför varit viktigt att satsa resurser även på konståkarna.
– Konståkning är ju stort bland tjejer och de är väldigt glada över no fall-skenan, berättar Marlene Sever.
Alva Rönnmark, konståkerska i Sätra konståkningssällskap, uppträdde vid invigningen den 23 augusti.
Andreas Johansson
Idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S) och Marlene Sever, projektledare vid fastighetskontoret, är glada över att ishallen öppnat. Fler istider behövs i Stockholms stad.
Angie Gray
Stressad tidsplan
Mälarhöjdens ishall B är en stor satsning som kostat runt 141 miljoner kronor (slutredovisningen är inte klar så summan kan öka). Från början var det inte alls meningen. Planen var att bygga en tillfällig ishall i ett tält. Dit skulle hockeyspelare och konståkare från Sätra evakueras medan en ny ishall byggdes där.
Men snart insåg man att det var bakvänt att bygga en tillfällig hall och sedan skrota den – samtidigt som behovet av istider var skriande. Det blev en toppmodern hall i stället, byggd i snabbare takt än man tänkt sig. Orsaken var att nerslitna Sätra ishall stängdes akut i november 2023, på grund av risk för takras.
– Eftersom Sätra ishall stängdes tidigare än planerat blev tidsplanen stressad, men det har gått bra, säger Marlene Sever.
Vi går upp till övervåningen, som bland annat rymmer ett kafé/samlingsrum och en liten gymnastiksal med speglar, madrasser och stänger, där konståkarna kan öva. På nedervåningen finns bland annat omklädningsrum och uppvärmda förråd.
Gymnastiksalen där konståkarna kan träna på mattor framför speglar.
Angie Gray
Ett av de omklädningsrummen, på bottenvåningen.
Angie Gray
Energieffektiv hall
Bygget är energieffektivt: solceller på taket, värmeåtervinning från kylanläggningen, optimerad avfuktningsteknik, klimatzoner och extra isolering mellan hallens varma och kalla delar.
Dessutom gör den konstfullt utformade plåtfasaden byggnaden extra tät, viktigt inte minst för att det är en året-runt-hall som alltså ska användas även på somrarna.
– Den gamla ishallen vid Mälarhöjdens IP finns kvar och 2026 ska två nya ishallar vara klara vid Sätra IP. Då blir det ännu fler istider, säger Marlene Sever.