I Torvalla sim-och sporthall hörs smattret av pingisbollar mot borden. I ena hallen pågår IFK Haninges pingis prova-på för fullt.
Föreningen har bestämt sig för att få slut på Haninges pingistorka. Kommunen har tidigare varit den största i Sverige utan en pingisförening. Men om några veckor startar de första träningarna här i hallen.
Aras Gunay, 10 år från Västerhaninge, har spelat fyra timmar oavbrutet alla tre dagarna. Han har nyligen börjat spela och är en av dem som skrivit upp sig för att börja i IFK Haninge.
– När jag först körde kände jag att det var roligt och jag försökte lära mig på fritids.
Arda och Aras Gunay spelar båda basket i Haga Haninge. Men om några veckor ska Aras även börja spela pingis i IFK Haninge.
Mikael Andersson
Nu ser han fram emot att det träningarna snart börjar.
Hugo Andersson, 13 år, har precis vunnit sportlovsturneringen.
– Det är roligt, man får mycket boll och är alltid i gång. Och jag tycker det är roligt att vinna.
"Jag skulle vilja börja med pingis men jag har fotbollsträning samtidigt som pingisen ska vara", säger Hugo Andersson, 13 år.
Mikael Andersson
Flera har skrivit upp sig
IFK Haninge har 26 anmälda än så länge, och förväntar sig 40 deltagare i två grupper när de börjar med träningar vecka 11.
– Det har gått otroligt bra. Det har varit runt 30 barn här varje dag, och i dag ännu fler. Föräldrar har sagt att de har saknat det här och att det är så långt att åka för att hitta en pingisförening. Det känns som rätt läge för pingis, säger Joakim Andersson, klubbchef.
Roger Johansson, verksamhetsansvarig på Svenska bordtennisförbundet, är glad att pingisen kommer till Haninge, där han själv bor. De arbetar med att få ut pingisen till alla 290 kommuner.
Det är roligt, man får mycket boll och är alltid i gång.
– Jag har blivit lite retad på jobbet för att det inte startats någon förening här ännu.
Enligt honom startas hälften all pingisverksamhet i redan existerande föreningar, likt IFK Haninge. Han är även på Torvalla för att lämna över en väska med rack, bollar och nät till IFK Haninge som sen ska ut i skolor i kommunen. 500 liknande väskor har delats ut till skolor de senaste åren.
– Det spelas mycket pingis i skolan och vi vill nå ut till ännu fler skolor, säger Roger Johansson.
Satsar på fler tjejer
Emilia Samuelsson och Emilija Nikolic spelar gärna pingis på raster och på idrotten.
– Det har varit jätteroligt! säger Emilia om hur dagen varit.
Hon håller redan på med boxning.
– Det vore roligt att börja med pingis, om jag har tid, säger hon.
Emilia Samuelsson och Michelle Källström, båda 11 år, är två mot Emilija Nikolic, 10 år.
Mikael Andersson
Pingis må ha stor tillväxt, men samtidigt sjunker andelen tjejer och kvinnor som spelar. Enligt Roger Johansson utgör de drygt 8,5 procent av de licenserade spelarna i Sverige.
– Jag tror det beror på att våra duktiga svenska pingistjejer inte exponeras på samma sätt i media. Vi var med i OS med ett damlag för första gången och gick till kvartsfinal – det är sensationellt!
Emilia Samuelsson tycker just att det är att tävla mot varandra som är roligt.
– Men man måste också lära sig att vara en bra förlorare, säger Emilija Nikolic.
– Och man får vara med sina kompisar! lägger Michelle Källström till.