Omfattande nedskärningar eller en skattehöjning. Det rödgröna styret i Stockholms stad meddelar i dag att de har valt det senare och inför 2024 föreslår att höja skatten för stockholmarna med 24 öre per intjänad hundralapp.

Höjningen kommer ge staden ökade skatteintäkter med närmare 850 miljoner kronor.

– Vi har skatteintäkter på närmare 60 miljarder, men det här är mycket pengar och gör att vi kan göra mer för skolan, fritids och förskola. Vi måste också få stopp på våldsvågen, och då är det förebyggande arbetet oerhört viktigt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Menar att det är regeringens fel

I en debattartikel i Aftonbladet skriver den rödgröna majoriteten att de hade höga förhoppningar på regeringens budgetproposition, men att Elisabeth Svantessons besked till kommunerna om 10 miljarder kronor var en besvikelse, och anledningen till att staden nu måste agera.

– Vi vet att det är tufft för många stockholmare också, men vi ställdes inför ett val när nu regeringen inte prioriterade välfärden. Då måste vi göra det. Vi offrar inte den och är därför beredda att göra en skattehöjning för att säkra upp.

Skickar notan vidare

Oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) menar att höjningen beror på att styret inte kan prioritera rätt.

– Det innebär inte att ta ansvar för ekonomin i Stockholm, utan att skicka notan till redan hårt ekonomiskt drabbade stockholmare som nu får det ännu tuffare ekonomiskt.

Fjellner säger att Moderaterna kommer att prioritera skolan, välfärden och tryggheten i sin skuggbudget.

Var ska pengarna komma från för att göra de prioriteringarna?

– Vi kommer att göra prioriteringar på skolan, välfärden och tryggheten. Vi återkommer med detaljerna i vår egen budget.