I fyra års tid har staden beviljat pengar till stadsdelarna genom Matlyftet, ett initiativ för att bryta isolering och ofrivillig ensamhet bland äldre.
– Vi använder måltider som redskap. En bonuseffekt är att kunskapen om mat ökar i verksamheter och hos äldre själva, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).
Pengarna går till specifika insatser som varje stadsdel söker pengar för.
18 miljoner söktes
När Matlyftet introducerades 2019 söktes och anslogs ungefär tre miljoner kronor.
I år söktes 18 miljoner kronor, 11,5 miljoner beviljades.
– Vi prioriterar insatser med syfte att skapa social gemenskap bland äldre och insatser som är långsiktiga. Pengarna fördelas heller inte efter folkmängd, utan skickar man in många ansökningar och har bra idéer får man mer pengar.
Innerstaden har beviljats 3,2 miljoner kronor för insatserna.
De går till bland annat till matlagningskurser, gemensam bakning och matmarknader.
– Många av insatserna hade inte blivit av utan Matlyftet. Modellen skapar kreativitet och idérikedom i stadsdelarna, säger Erik Slottner.
– Sedan kan man fundera på hur det uppsökande arbetet kan stärkas så vi når dem med allra störst behov. Det finns alltid en risk för att den här typen av insatser nyttjas av de som redan är socialt aktiva.
Vänsterpartiet kritiskt
Beslut i ärendet togs nyligen av äldrenämnden.
Vänsterpartiet reserverade med hänvisning till en rapport om Matlyftet gjord av Stiftelsen Äldrecentrum.
Den slog fast att en stor entusiasm fanns bland medverkande, men att bristen på systematisk uppföljning gör det svårt att veta om insatserna gett effekt.
I stället för Matlyftet vill Vänsterpartiet se att pengar och resurser bland annat läggs på att utbilda personal, vid verksamheter som jobbar med äldre, i frågor som rör näring vid måltider.