Personalen inom äldreomsorgen drabbas av belastningsskador på grund av sitt krävande arbete – många går, står och lyfter tungt dagligen.

Nu satsar Stockholms stad på att minska risken för skador genom att införa ett skobidrag i budgeten för 2025. Det innebär att alla anställda inom äldreboenden och hemtjänsten ska få arbetsskor.

– Det sliter på kroppen att arbeta i äldreomsorgen då man står och går mycket, och lyfter tungt. Det leder till att många inte kan arbeta till pensionen. Nu inför vi arbetsskor och det är inte en dag för tidigt, säger Torun Boucher (V), äldreborgarråd i Stockholms stad.

KD: Missriktad satsning

Hela satsningen beräknas kosta 20 miljoner kronor. Men inte alla är nöjda med stadens prioriteringar. Nike Örbrink (KD) kritiserar styret för att inte adressera det som hon menar är grundproblemet inom äldreomsorgen – för stora arbetsgrupper.

– Hittills har de inte satsat en krona på att få ner antalet medarbetare per chef trots att vi vet att för stora arbetsgrupper leder till ökad stress och sjukskrivningar, säger hon.

Nya riktlinjer på gång

Torun Boucher svarar att staden arbetar med att ta fram nya riktlinjer för chefsstrukturer, som ska gälla över hela staden. 

Arbetsskor är väldigt efterfrågat av personalen, säger Torun Boucher (V), äldreborgarråd i Stockholms stad.

Arbetsskor är väldigt efterfrågat av personalen, säger Torun Boucher (V), äldreborgarråd i Stockholms stad.

Stefan Källstigen

– Det här är en jätteviktig fråga för att förbättra arbetsmiljön. Men vi har inte gjort någon riktad satsning i denna budget, för det kan vara dumt innan vi vet exakt vad vi ska göra, säger hon.

När de nya riktlinjerna kan vara på plats beror på hur omfattande förändringarna blir, förklarar hon. Arbetet ska dock påbörjas nästa år.

– Det kan bli kostsamma förändringar i slutändan men det kommer förbättra äldreomsorgen jättemycket. Skulle vi inte göra detta på grund av ekonomiska skäl, då skulle snålheten bedra visheten, säger Torun Boucher.