– Vi tycker fortfarande att strandskyddet missades i planprocessen. Dessutom står det i plan- och bygglagen att alla detaljplaner ska vara korrekta och tydliga, och det är inte den här, säger Marcus Andersson, en av de boende på Södra Falkberget som har överklagat mark- och miljödomstolens beslut.

Ett tredje argument som lyfts fram är att den naturvårdsinventering som har gjorts enligt flera experter missar att beskriva förutsättningarna för att den unika naturtypen av hällmarkstallskog förekommer på Falkberget.

Bygglovsansökan 2021

Mitt i har tidigare berättat om tvisten kring Södra Falkberget. Upprinnelsen till detaljplanen är att en ansökan om bygglov för sex hus kom in hösten 2021. De skulle ersätta de fem nuvarande förfallna gamla fritidshus som finns utspridda på berget.

Samhällsbyggnadsnämnden bedömde att man inte kunde neka bygglov och valde då att göra en detaljplan för området, som innebär att sju tvåvåningshus får byggas inom ett mer samlat område högst uppe på berget.

Senare visade det sig att strandskydd råder i området, enligt länsstyrelsen. Motståndarna menar att det därför hade gått att säga nej till den ursprungliga bygglovsansökan utan att godta en detaljplan med exploatering på bergets platå.

Detaljplan antogs i höstas

Detaljplanen godkändes av kommunfullmäktige i november och överklagades kort därpå.

Det blev dock avslag i mark- och miljödomstolen, som i korta drag menar att kommunen har rätten att planlägga och att det inte finns något fel eller någon lag som åsidosatts i processen.

Nu återstår att se om Mark- och miljööverdomstolen gör en annan bedömning. Annars kommer detaljplanen att vinna laga kraft och markägaren Falkberget Förvaltning AB får bygga sju tvåvåningshus på vardera 220 kvadratmeter högst upp på Södra Falkberget.

– Till att börja med gäller det att vi ska få prövningstillstånd. De kan säga nej redan där, men vi hoppas så klart, säger Marcus Andersson.