Kommundirektören i Ekerö kommun Christina Hedberg lämnar sitt uppdrag på onsdag 29 mars och kommer ersättas av en extern tillförordnad kommundirektör, efter ett beslut av kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M).

Ordförandebeslutet togs 14 mars, trots att kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde bara dagar senare.

– Det är i arbetsutskottet som sådana här beslut ska tas. Vi hade ett sammanträde bara tre arbetsdagar efter beslutet, där hade vi kunnat ta det i enlighet med vårt regemente och god demokratisk ordning, säger Sivert Åkerljung (KD) kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande.

Han, Fredrik Ohls, kommunalråd (L), och Ove Wallin, kommunalråd (C), la alla ett särskilt yttrande till protokollet där de gjorde klart att de varken varit delaktiga i eller haft information om beslutet.

JO-anmälan

Även oppositionen är kritisk till att beslutet fattats utan att frågan tagits upp på kommunstyrelsens arbetsutskott. Fredrik Zandrén (MP) har överklagat beslutet och JO-anmält Johan Elfver.

Sivert Åkerljung kallar det en förtroendekris för Ekerös styre.

– Nu får vi fyra partier i styret diskutera detta vidare. Det är en förtroendekris som vi får försöka reda ut, säger han.

Men Johan Elfver menar att många möten har hållits med politiska företrädare i enlighet med samarbetsavtal innan beslutet tog.

– Men detta var brådskande och då kan kommunstyrelsens ordförande fatta det slutgiltiga beslutet. Och det är med största omsorg om förvaltningen som jag gjorde det. Kommunen måste styras, säger han.

Den tillförordnade kommundirektören som anställts heter Johan Bergman och kommer närmast från Håbo kommun där han varit kanslichef.

Önskar intern lösning

– Vi i samarbetspartierna har inte haft möjlighet att träffa honom innan. Vi hade gärna sett en intern lösning under de månader som rekryteringsprocessen pågår med att anställa en ny kommundirektör, säger Sivert Åkerljung.

Men Johan Elfver är säker på sitt beslut, som också innebär att Tommie Eriksson, i dag miljö- och stadsbyggnadschef på kommunen, blir biträdande kommundirektör.

– Nu kommer vi ha en tillförordnad kommundirektör med utanförperspektiv som tillsammans med Tommies långa erfarenhet kommer kunna ge ett jättefint underlag till den permanenta kommundirektören när den är på plats, säger han. 

Har beslutet MBL:ats med facket?

– Nej det har det inte. Eftersom det är ett ordförandebeslut så är det av brådskande natur och då kan det inte följa samma regler. Däremot kommer jag ha ett möte med facket och informera dem. 

Har Johan Bergman säkerhetsprövats? 

– Vi håller på med säkerhetssamtal i kommunen och så finns det ett villkor i avtalet för säkerhetsprövningen. Den görs av säkerhetspolisen parallellt. 

Varför kunde beslutet inte har väntat till arbetsutskottets sammanträde?

– Det var kort om tid att få till en lösning. Christina slutar redan nu på onsdag och hon behöver kunna göra en ordentlig överlämning. Verksamheten behöver flyta på så bra som möjligt och det är en högst tillfälligt lösning, ingenting annat.