En ansökan har kommit in till Värmdö kommun om att få bygga ett gindestilleri och ett helt nytt företagsområde ute på Vindö.

Markägaren Bromacé AB, ett företag från Gustavsberg, skriver i sin ansökan att tanken är att ”skapa en kreativ plats där en blandning av olika verksamheter (företagare, hantverkare, konstnärer och föreningar) kan ge social gemenskap och spännande synergieffekter” och där huvudverksamheten ska vara gintillverkning.

Tidigare Vindö krog

Platsen är före detta Vindö krog, vid infarten till Fjällsvik. Problemet är bara att många av de som bor i Fjällsvik tycker att det här är en jättedålig idé.

För det första är det begränsad tillgång på färskvatten, eftersom alla i området har egna brunnar. Att då ta vatten för att tillverka gin är vansinne, menar de.

Det skulle också generera mer trafik, enligt grannarna, dessutom har stora delar av Fjällsvik ett högt kulturhistoriskt värde, där ett företagsområde inte passar in.

– Förslaget är ogenomtänkt eftersom de vill placera detta i ett kulturmiljöområde utan tillgång till kommunalt vatten eller avlopp, säger Olle Bäckström, som bor i Fjällsvik.

VA-utredning på gång

Hur markägaren ska lösa tillgången på vatten och ta hand om avloppet på fastigheten är fortfarande oklart.

– En utredning har gjorts kring detta och kommer att skickas in till kommunen den här eller nästa vecka, säger Joseph Laster, arkitekt som jobbar på uppdrag av Bromacé AB.

Tomten ligger utanför planlagt område och Värmdö kommun ska besluta om ett förhandsbesked när ansökan är komplett och alla handlingar har kommit in.

Mitt i Värmdö har sökt Bromacé AB.

Unik bilsamling visas upp på Vindö

Mitt ute i skogen, långt ut på Vindö, har en helt ny konferensanläggning byggts upp. Och kronan på verket är deras bilutställning med allt från klassiska folkbilar till extrema sportåk.

Även en person som inte är ett skvatt intresserad av bilar golvas av upplevelsen: I de två stora hallarna radas allt från klassiska folkbilar upp som Volvo, Golf, Saab och Volkswagen-bubblor från 1950-talet och framåt, till ett helt våningsplan med alla modeller av Porsche, Corvette, Ferrari, Lamborghini och längst in i hörnet en Formel 1-bil.

Och så fortsätter det, alla fordon i perfekt skick. På de fyra våningsplanen i Vindö bilgalleri står totalt 65 bilar uppställda.

– Det har blivit väldigt populärt bland bilklubbar och andra motorintresserade, de kommer hit i grupper och får en guidad tur, säger Stefan Hedh, vd för Tott group AB som driver anläggningen.

Långt ut på Vindö, mitt i skogen, dyker den upp, den sprillans nya konferensanläggningen med den sprillans nya bilutställningen. Fascinerande och väldigt konstigt på samma gång är känslan.

Varför finns bilarna här och vem äger dem?

– Det är en privat samling av ägaren till Vision Vindö, Stefan Liljestrand. Han har valt att visa upp bilarna på det här sättet och det är den enda utställningen i Sverige av den här storleken, där det är samma ägare till alla bilar, säger Stefan Hedh.

Sedan några månader tillbaka har bilhallarna öppnats upp så att vem som helst kan åka dit och titta. Eller ja nästan alla, barn under tio år får vänta utanför och klättra i pensionerade utryckningsfordon istället, förklarar Stefan Hedh, eftersom i princip varje bil är värd en förmögenhet.

Bilarna väcker minnen

Bilarna köps in via annonser och bilauktioner och ibland har de en liten buckla eller repa, men det gör inget, förklarar Stefan Hedh.

– Det visar att bilen har en historia att berätta. Samma sak om det sitter dekaler i bakrutan, dom får vara kvar. Alla bilar här har en historia.

Ett exempel, berättar Stefan Hedh, är de två gamla systrarna i Värmland som bara, under hela sina liv, använde sin beiga Volvo 140 för att köra till och från kyrkan på söndagar. Nu står bilen i Vindös bilgalleri, med dekalen kvar i bak: ”Jesus. Enda vägen till Gud."

– Och den här Volvon från 1993, den tappades under transporten från fabriken till sin nya ägare och blev helt kvaddad. Den byggdes upp igen som ny och har nu bara ett fåtal mil på mätaren.

Vad får ni för reaktioner från besökare?

– Wow! Det säger nästan alla. Många börjar berätta något personligt minne de har till någon av bilarna. ”Där låg man i bakrutan och läste Kalle Anka när vi åkte på semester” till exempel, eftersom det inte fanns några krav på bälte bak på den tiden, skrattar Stefan Hedh.

Gäster som bor över natt – totalt finns 43 bäddar i de nybyggda hotellvillorna – kan välja till bilgalleriet som en aktivitet. På området finns också ett glasskafé, med egentillverkad glass, padelbanor och godisbutik. Bland annat. Ägarna väljer att kalla hela platsen för Vision Vindö.

Den nya anläggningen är tänkt att locka ut fler företag och privatpersoner till skärgården, enligt Stefan Hedh.

– Det ger också arbetstillfällen. I år kommer ett 70-tal unga sommarjobbare, de flesta med koppling till Djurö-Vindö, få jobba hos oss.

Vindö bilgalleri

Var: Bredviksvägen 1 på Vindö, nära Sollenkrokavägen.

Hur: Boka ett besök via hemsidan vindobilgalleri.se. Priset för en guidad tur är 195 kronor och det tar cirka 1,5 timme. Tider läggs upp löpande på hemsidan.

Delar av anläggningen öppnades 2021, nytt i år är att bilgalleriet är öppet för allmänheten.

Alltihop ägs av entreprenören Stefan Liljestrand via hans bolag Liljestrand group AB. I koncernen ingår också Tott group som äger två hotell på Gotland, en restaurang i Stockholm och ett hotell i Åre. Familjen Liljestrand har varit sommarboende på Vindö i många år.