Ny görs en nystart för att bygga om och utveckla Hemmesta centrum. Flera förslag har varit uppe senaste decenniet men inget har godkänts.
För att komma vidare delas nu området upp i flera etapper, där man startar med centrumkärnan.
Mataffären flyttas
I det nya förslaget finns 400 nya bostäder inritade, nytt torg med park, ny Coopbutik på annan plats och lokaler för företag och service.
– Vi vill få till ett tryggt och levande kommuncentrum, med nya bostäder, och samtidigt kunna flytta livsmedelsbutiken till ett bättre läge, säger Kristina Lång C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.
Hemmestabon Kristin Wistedt, som Mitt i träffar i centrum, önskar sig ett trevligt kafé som kan bli en mötesplats. – Det behövs här i Hemmesta, ett ställe där man kan träffas och fika, för alla jättefina människor som bor här. Framförallt för ungdomarna och pensionärerna. Behåll grönt också, och gärna hästarna, säger hon.
Eva Tonström
Hemmestabon Kristin Wistedt, som Mitt i träffar i centrum, önskar sig ett trevligt kafé som kan bli en mötesplats.
– Det behövs här i Hemmesta, ett ställe där man kan träffas och fika, för alla jättefina människor som bor här. Framförallt för ungdomarna och pensionärerna, säger hon.
Ulrika Brännman, som precis har öppnat en ny vintagebutik i Hemmestas centrum, håller med.
– Ungdomar hänger runt husen här på kvällarna, de behöver en plats att gå in. Bygg gärna lägre, fina hus med brutet tak, med grönska och vänlighet, inga betongklossar.
– Hur mycket mer trafik klarar Värmdö? Det är redan kaos med köer genom Hemmesta, särskilt sommartid. Jag hoppas att de bygger varsamt. Och att de behåller lugnet och enkelheten som är här nu. Jag tycker om Hemmesta, det är trevligt folk och vi vill gärna vara kvar i nya centrumet om det är möjligt, säger Alexander Radakovic och hans familj driver numera Lill-Plogen.
Eva Tonström
Lånecyklar och bilpooler
I nya Hemmestaplanen finns också så kallade mobilitetslösningar för att minska bilberoendet.
– Det kan vara fler cykelparkeringar, lånecyklar, elcyklar, busskort till nyinflyttade, bilpooler och så vidare. Man kan ha olika lösningar och vi ska titta på vad som fungerar bäst i just det här området, säger Kristina Lång.
Nya pendelparkeringar kommer också att skapas nya Hemmesta centrum, men var och hur många det blir är inte klart.
Orsaken till att området nu delas upp i etapper är Trafikverket ännu inte gett grönt ljus att bygga om Skärgårdsvägen genom Hemmesta centrum. Förslaget som varit uppe senast är att bredda och bygga om vägen med en tre-filslösning.
– Vi vill att trafiken ska hänga med i utbyggnaden för centrum. Eftersom vi inte ser en ombyggnad av Skärgårdsvägen i närtid delar vi nu upp planområdet i mindre delar, säger Kristina Lång.
Arbete pågår. Ulrika Brännman och Regina Gräns öppnar ny vintagebutik i gamla Skärgårdsgallerian 30 november i lokalen där det tidigare var hunddagis. "Vi har ett-årskontrakt med kort uppsägning och det passar oss bra, då kan vi testa om det funkar. Om det rullar på bra och det blir en möjlighet vill vi så klart ha en plats i nya centrumet också", säger de och tillägger att intresset för vintage och återbruk ökar i Värmdö. På bild även Reginas pappa Arne Gräns.
Eva Tonström
Skärgårdsvägen är tänkt även i fortsättningen att vara huvudväg genom Hemmesta.
– Det finns inga andra planer just nu, säger Kristina Lång.
Värmdöborna kommer att bjudas in till ett dialogmöte i början av nästa år där de får tycka till. I enkäter som gjorts hittills har önskemål kommit upp att centrumet fräschas upp med nya butiker och bostäder och att man löser trafiksituationen med köer genom centrum.
Ärendet ska upp nästa vecka i kommunstyrelsen, om det blir ett ja kommer arbetet med att ta fram en ny detaljplan starta.
Dagens Hemmesta centrum. Ganska slitet.
Eva Tonström
M: "Värmdöstyret rear ut kommunens mark"
Värmdösamarbetet rear ut marken i Hemmesta till ett på förhand utvalt byggbolag.
Det säger Moderaterna som kräver att hela ärendet stoppas och görs om.
Många har väntat länge på att Hemmesta centrum ska fräschas upp och byggas om. Olika idéer har bollats, även hur Skärgårdsvägen, som går rakt igenom centrum, ska dras. Men hittills har inga nya detaljplaner klubbats.
Nu föreslås att ett markanvisningsavtal tecknas mellan kommunen och Sveaviken bostad AB. Det innebär att de får rätt att köpa mark från kommunen, cirka 12 000 kvadratmeter för att bygga bostäder på och 500 kvm för lokaländamål.
Prislappen för bostadsmarken bedöms bli runt 32 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 2 700 kronor per kvadratmeter.
Hemmesta centrum idag. Sveaviken AB äger mark här, i östra delen av centrumet.
Eva Tonström
Det hela skulle ske genom en så kallad direktanvisning, alltså inga andra företag bjuds in att lämna anbud på marken.
M: "De slumpar bort kommunens mark"
Det här har fått Moderaterna i Värmdö att gå taket. De menar att marken reas ut.
– Vi är oerhört kritiska till att man slumpar bort kommunens mark till rekordlåga priser till en på förhand utvald byggherre. Vi ifrågasätter priset som är på tok för lågt, säger Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö.
Moderaterna tycker inte heller att det är motiverat med en direktanvisning i det här fallet, utan att det då krävs speciella skäl vilka men menar saknas här.
Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö, vill veta totala antalet bostäder som planeras i Hemmesta centrum, inte bara marken som Värmdöstyret vill sälja. M kräver också att ärendet ska avgöras i kommunfullmäktige.
Markus Schill
Deshira Flankör hänvisar till tidigare markförsäljningar för bostäder, exempelvis Kråkberget i Gustavsberg, där kommunens mark såldes för 7 700 kronor per kvadratmeter och Kvarnbergsterrassen som såldes för 9 900 kronor per kvadrat.
M ifrågasätter också varför bara en oberoende värdering har gjorts av marken, när man planerar två värderingar på resten av kommunens mark som ska bli cirka 500 kvm centrumlokaler.
Slutligen är de kritiska till att Värmdösamarbetet ger Sveaviken rätt att bygga 4-våningshus, som M menar är en storskalig expansion utifrån den rådande trafiksituationen i området.
Sex olika markägare
Kristina Lång (C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott säger att Sveaviken redan äger stora delar av Hemmesta centrum därför är det bästa lösningen med störst samordningsvinster, om de får köpa även kommunens mark. Företaget har också tecknat avtal om att köpa den privata fastigheten med stallet.
– Det är en komplex situation i Hemmesta, med sex olika markägare som alla vill att bostäderna hamnar på deras mark, och det har gjort att vi inte kommit vidare. Nu ser vi en möjlighet att få till en bra plan, säger hon.
"En markanvisning innebär inte att kommunen låser sig vid en specifik lösning, utan det återstår många frågor att utreda i detaljplaneprocessen" säger Kristina Lång (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens planutskott.
Hamid Ershad Sarabi
Att ta in ytterligare en markägare skulle försvåra processen, menar hon. Dessutom vill man skapa en bättre trafiklösning för varuleveranser till Coop-butiken, men då krävs att butiken får nya lokaler, helst vid det planerade nya torget på Sveavikens mark.
Det här har Sveaviken tagit på sig att försöka ordna, menar kommunen, och det är en viktig anledning till direktanvisningen.
När det gäller priset går det inte att jämföra med de två Gustavsbergstomterna, menar Kristina Lång, eftersom de ligger mer centralt och närmare service och Stockholm och därför har ett högre värde.
– För Kvarnbergsterrassen har markanvisningarna återlämnats två gånger för att de inte får ihop kalkylerna, säger hon.
Rimligt pris utifrån nuläget
Omvärldsläget, med höjda kostnader för byggbranschen, ihop med att anvisningen villkoras med en rad åtaganden för företaget. Det handlar bland annat om att bygga ett så kallat mobilitetshus med parkering för bilar och cyklar, ordna gator och annat, vilket gör att det föreslagna priset bedöms som rimligt, enligt Kristina Lång.
– Det är stiltje på bostadsmarknaden just nu, byggandet av nya bostäder står still. Det måste vägas in när man gör värderingen.
Men slutligt pris på marken sätts när avtalet skrivs på, enligt Lång.
– Sedan beslutsunderlaget skrevs har priset ökat och ligger nu på 3 700 kronor per kvadratmeter enligt index, så vi får se vad det landar på, tillägger hon.
När det gäller vägen så är planen att den fortsatt ska gå genom Hemmesta.
– Vi har en avsiktsförklaring från Trafikverket att göra vägen till en trefilslösning med ny gång- och cykelväg, så vi kommer ta höjd för en breddning av vägen, säger Kristina Lång.
Tanken är att Hemmesta ska få ett nytt torg och en blandning av butiker, arbetsplatser, service och bostäder. Hela detaljplanen tas upp i nämnden i höst. Innan det kommer Värmdöborna bjudas in till en dialog om hur de vill ha det nya centrumet.
Ärendet med markanvisningen tas upp i kommunstyrelsen idag. Där kommer M att kräva återremiss, i annat fall avslag.
Då får direktanvisning användas
Om bara en aktör är aktuell att kunna genomföra det
Om det finns uppenbara fördelar med att samordna en utbyggnad
Om kommunen har mycket specifika krav
Om ett särskilt etableringsönskemål ska tillgodoses
Källa: Värmdö kommun
Hemmesta centrum idag. Kommunens mark som är till salu ligger här, i den västra delen av området.
Eva Tonström
M: "Värmdöstyret rear ut kommunens mark"
Nytt förslag: Hemmesta kan få ett tredje körfält
Fler körfält genom Hemmesta, fler rondeller och nya av- och påfarter vid Ingarökrysset. Det några av förslagen som Trafikverket lade fram i veckan.
Reversibelt körfält på Farstabron, bygga om trafikplats Gustavsberg, ett tredje körfält genom Hemmesta och ny gång- och cykelväg mellan Fågelbro och Ramsmora.
Det är fyra stora åtgärder som föreslås genomföras i Värmdö enligt en ny utredning från Trafikverket.
Kan krävas markinlösen
På sträckan Ålstäket-Hemmesta föreslås en 2+1-lösning, alltså ytterligare ett körfält. Det kan ligga fast i en riktning eller göras reversibelt, enligt utredarna. En nygång- och cykelväg anläggs längs hela sträckan, en ny rondell byggs vid Hemmesta centrum och dagens tre rondeller, två vid Vik och en vid Hemmestaskolan, byggs om till tvåfälts-rondeller, enligt förslaget.
Vid trafikplats Gustavsberg, Ingarökrysset, föreslås en ny västlig avfartsramp, ny östlig påfartsramp och nya busshållplatser på ramperna vid Värmdöleden, med nya gång- och cykelanslutningar.
Farstabron, som i dag har två västliga körfält och ett östligt, föreslås göras om till ett körfält i vardera riktning plus ett reversibelt. Och mellan Fågelbro och Ramsmora föreslås en ny sex kilometer lång gång- och cykelväg med belysning.
Förslaget på sträckan Ålstäket-Hemmesta innebär en breddning av väg 274. Den nya vägen blir 14 meter bred, inklusive ny gång- och cykelväg. Till det kommer en skyddszon på båda sidor av vägen. Det betyder att mark kan komma att behöva lösas in och enligt utredarna berörs 15-20 privata fastighetsägare.
– Det är så trångt på den här sträckan så det kan komma att krävas fastighetsinlösen, säger Anton Persson, utredare på Trafikverket.
Förbifart sämre alternativ
Väg 274 är i dag klassad som omledningsväg för Essingeleden och sekundär transportled för farligt gods.
En ny, bredare trafikled genom Hemmesta, finns inte risk för ännu mer tung trafik och höga hastigheter?
– Förslaget innebär att göra vägen så trafiksäker som möjligt genom att anpassa utformning, hastighet, gång- och cykelbana, övergångsställen med mera, säger Anton Persson.
Genom åren har man tittat på flera olika alternativ, bland annat att bygga en förbifart runt Hemmesta centrum, genom Storskogen.
– Idag har vi samsyn om att en så kallad 2+1-lösning genom Hemmesta är bättre än en förbifart, säger han.
Förslaget kommer att påverka hur Hemmesta centrum kan utvecklas framöver. Kommunen jobbar just nu med en detaljplan för området och tanken är att den ska skickas på granskning i höst.
Orsaken till utredningen är att det, enligt kommunen och Trafikverket, behövs bättre framkomlighet och trafiksäkerheten på Värmdös vägar. Väg 222 och 274 är redan hårt belastade, samtidigt som kommunen växer med många nya invånare varje år.
https://www.mitti.se/nyheter/har-far-300-lastbilar-passera-varje-dygn/repucC!iJVzcUgEx8UaJfsudnSBfA/
Här hittar du rapporten
Utredningen rör väg 222, sträckan Insjön-Stavsnäs, och väg 274 Ålstäket-Hemmesta vägskäl. Den har gjorts av Trafikverket i samarbete med Värmdö kommun och Region Stockholm. Läs hela rapporten här. Om förslagen tas med i Regionens länsplan kommer de så småningom att skickas ut på samråd, då kan allmänheten tycka till. Samtidigt pågår en vägplan för sträckan Mölnvik-Ålstäket, där idén är att bygga två körfält i vardera riktning och ny gång- och cykelbana. Det utreds även en rondell vid Hemmesta vägskäl.