Nya parkeringsskyltar har börjat gälla på flera platser runt om i Värmdö. Där man tidigare bara lagt en snurra i vindrutan för att få parkera gratis ett par timmar, krävs nu parkeringsappar och avancerade instruktioner för att förstå vad som gäller.
Flera fordon med p-böter
Och det är lätt att göra fel. Gustavsbergsbon Annemarie Roosen, 84, parkerade på stora parkeringen i Gustavsbergs hamn i början av juli. Tre timmar fri parkering, därefter avgift stod det på skylten, så hon lade dit en p-skiva. När hon kom tillbaka efter en halvtimme låg en p-bot på rutan på 600 kronor.
– Jag blev chockad! Och arg. Jag hade ju ställt p-skivan rätt, och det var fler runt omkring mig på parkeringen som drabbats av samma sak. Folk var väldigt upprörda. Många var turister som var här på besök.
Annemarie och flera med henne tolkade skylten som att man fick stå med p-skiva de första tre timmarna, därefter måste man registrera fordonet i parkeringsbolagets app. Men det var fel.
Fyra bilar hade fått p-böter på stora parkeringen i hamnen när Mitt i Värmdö var där.
Eva Tonström
Den här onsdagen, vid lunchtid, har fyra fordon hunnit få en gul böteslapp på rutan under tiden Mitt i Värmdö är där, och en person från Robur parkering AB går runt och kollar bilarna.
Egentligen ändrades reglerna i hamnen redan 2022, men sedan dess har skyltarna ändrat utseende och fått fler betalningsalternativ.
Varför räcker inte p-skiva de första timmarna?
– Det är svårt för oss att säkerställa att ett fordon inte har stått längre än tre timmar med hjälp av en p-skiva. När man registrerar i appen sker en automatisk debitering om man står längre än tre timmar. Det är enklare för oss att ha enbart ett digitalt system, säger Linus Fredriksson, verksamhetschef på Robur parkering.
Sedan årsskiftet har Robur fått in ett tiotal klagomål som rör parkeringen i hamnen och de flesta är bestridande av böter.
Ta god tid på dig om du ska parkera i Gustavsberg. För skyltarna är orimligt texttunga och svåra att förstå.
Eva Tonström
Nya regler även i Mölnvik
Angående otydlighet och böter säger Linus Fredriksson att de ska se om informationen på skyltarna kan göras ännu tydligare.
Andra platser där reglerna ändrats är norra Mölnvik vid Värmdö köpcentrum. Där sattes nya skyltar upp tidigare i år, men även där råder oklarhet. Olika skyltar säger olika saker.
– Om informationen upplevs otydlig ska vi undersöka hur vi kan göra den tydligare, säger Marita Floman, centrumchef hos Newsec AB, som ansvarar för driften av Värmdö köpcentrum.
Nya regler gäller även sedan några veckor tillbaka vid i Värmdö köpcentrum i norra Mölnvik. Där finns nu flera olika skyltar uppsatta, med olika information.
Eva Tonström
Annemarie Roosen fick tillbaka pengarna för p-boten av Robur.
– Det nya systemet är rörigt och det här med appar är inte så enkelt för alla. Låt det vara tre timmar gratis med p-skiva som förut och efter det måste man använda appen. Det skulle förenkla för så många, säger hon.
Stora parkeringen i hamnen ägs av Värmdö kommun, men förvaltas av en samfällighet bestående av många olika fastighetsägare i området.
– Det är en gemensamhetsanläggning som ansvarar för parkeringen i hamnen. En smidig parkeringslösning gynnar verksamheterna då det möjliggör för besökare att enkelt ta sig dit. Om skyltningen upplevs som otydlig och det leder till att någon bötfälls, är det givetvis olyckligt, säger Sofia Vogel, chef för kommunens mark- och exploateringsavdelning.
Gratis p-platser vid vårdcentralen ryker
Besökare till Gustavsbergs vårdcentral kommer från 1 november behöva betala för att parkera bilen. Taxan blir lika hög som i centrala Stockholm.
Det är slut med gratis parkering för de som besöker Gustavsbergs vårdcentral i hamnen. Från och med onsdag nästa vecka måste alla betala 15 kronor i timmen, från start, och avgiften gäller varje dag, dygnet runt.
Det är lika mycket som att ställa bilen mitt inne på Östermalm i Stockholm, där timtaxan också är 15 kronor. Hittills har vårdcentralens besökare fått stå gratis i två timmar måndag till fredag.
Den 1 november öppnas de 29 p-platserna också upp för alla, inte bara för de som ska till vårdcentralen.
Gratis i två timmar för vårdcentralens besökare. Så har det sett ut i många år i Gustavsbergs hamn.
Eva Tonström
Ska betala bergvärme och solceller
Fastigheten där Gustavsbergs vårdcentral ligger, Hamnpulsen, och parkeringsplatserna ägs sedan juni 2021 av Vectura Fastigheter. De motiverar sina nya parkeringsregler med att pengarna behövs till olika planerade projekt.
– Vi gör investeringar i den befintliga fastigheten Hamnpulsen med solceller och bergvärmeanläggning och det kommer till viss del att finansieras via parkeringsintäkter. Vi satsar även på ny ventilation och energisystem, säger Martinus Rönnerman, kommunikationschef på Vectura.
Gustavsbergs vårdcentral ligger i hamnen.
Eva Tonström
Besökare till vårdcentralen som Mitt i Värmdö träffar är besvikna över beskedet och oroas över att äldre och personer som ska till akutmottagningen, som är riktigt dåliga, ska missa att betala eller helt enkelt inte förstår sig på appen.
– Vi har Easypark och sms-biljett som även finns vid andra parkeringsplatser i Gustavsberg, säger Martinus Rönnerman.
Ny skyltning kommer att sättas upp den här veckan. De 68 platser som är öronmärkta för vårdcentralens personal berörs inte. En ändring där dock är att de platserna öppnas upp att parkera på mot avgift på helgdagar.
Verksamhetschefen för Gustavsbergs vårdcentral svarar i ett mejl till Mitt i Värmdö: "Fastighetsägaren har meddelat oss detta. Som ett faktum. Vår önskan var att ha kvar fri parkering."
Helen Vallbo, Tynningö: "Det är jättetråkigt! Det är ofta svårt att få parkeringsplats vid vårdcentralen och nu kommer det bli ännu krångligare. Det har överhuvudtaget blivit svårare att hitta en plats i hela hamnområdet, tycker jag."
Eva Tonström
Jan Rian och Annelie Isaksson, Värmdö: "Det är jättedåligt. Särskilt att ta betalt vid en vårdcentral, där det är många äldre och sjuka som redan har det kämpigt som det är. Att tjäna pengar på dem, det är riktigt illa. Man måste inte kräma ut allt man kan, överallt, av alla människor."
Eva Tonström
Christian Falk, Värmdö: "Det är tråkigt att allt ska kosta jämt. Vi är här flera gånger i veckan eftersom min fru har opererat en höft och går på behandling. Så det kommer att kosta oss ganska mycket över tid."
Eva Tonström
Gustavsbergs vårdcentral
Vad: Vårdcentral med närakut, BVC, ungdomsmottagning, mottagning för psykisk ohälsa, rehabilitering, hemsjukvård, logoped med mera. Har funnits i nuvarande form sedan 2006.
Var: Odelbergs väg 19 i Gustavsbergs hamn
När: Vardagar 8-17
Källa: Region Stockholm