Världens största cykelmotionslopp kan kännas som en stor utmaning för den som inte är en van cyklist. Med 315 kilometer och en snittid på 14 timmar är det inget för den ovana.
Trots det var hälften av de som cyklade från och till Motala förra året förstagångsåkare och baserat på de som redan anmält sig ser det likadant ut även i år. Vätternrundan har de senaste åren dessutom sett en ökning av unga cyklister, inte minst tjejer i åldern 18–30.
Därför har Vätternrundan i år lanserat Beginners ride club. Initiativets syfte är att nå nybörjare och de har dragit i gång med träningsevenemang på fyra ställen i landet. I Stockholm hölls träningen i Ekerö den 12 april och starten gick från Brostugan. Det fanns plats för 55 cyklister och 105 personer stod på väntelistan.
– Målet är att nå de som inte hittat in i cyklingens gemenskap. Kanske tycker man att det är lite läskigt, och vet inte hur man börjar eller var man ska vända sig, säger Andreas Andersson, kommunikationsansvarig för Vätternrundan.
Många tränar på Ekerö
Äventyraren Vilda Forsén och cyklisten Andrée Nienkerk ledde träningen. Cykelturen gick från Brostugan till Svartsjö slott och tillbaka, vilket tog drygt två timmar. Enligt Andreas Andersson är just Ekerö ett av Stockholms populäraste platser att träna inför cykellopp, bland annat utgår den stora cykelklubben Fredrikshof ofta från Brostugan.
– Jag har hört att det är många som samlar milen på Ekerö när det handlar om att träna inför våra lopp. Det är väldigt tacksamt att cykla där.
Jag har hört att det är många som samlar milen på Ekerö när det handlar om att träna inför våra lopp.
Dagen startade med en timme av tips, frågestund och förslag på lokala cykelklubbar i länet. Många hade frågor om bland annat var det går att hitta andra nybörjarcyklister i Stockholmsområdet.
”Superlärorikt och energigivande”, enligt Andreas Andersson.
Ekerö är känt för sina bra cykelvägar, speciellt när det ska tränas inför lopp. Lördagen den 12 april kunde Ekerö- och Färingsöborna se ett 50-tal nybörjare på vägarna.
Vätternrundan
– Både för oss arrangörer och för deltagarna. Cyklingen har sina trösklar man måste ta sig över, och tillsammans med de lokala klubbarna kan vi åstadkomma en stor och viktig skillnad för dem som är unga och nya.
Utrustning inget hinder
Vätternrundan är ett motionslopp, alltså presenteras ingen resultatlista över vem som klarade av det snabbast. Andreas Andersson hoppas att det nya initiativet ska sänka trösklarna för att våga ge sig på loppet, och cykling i allmänhet.
– Vi har en veteran, Stig, som har cyklat Vätternrundan varje år i Levisjeans och träskor på en cykel från 1933. Utrustning och material på kläderna ska inte vara ett hinder för att delta.