Centrum

Innanför den tunga porten tonar den vackra vita stolpkonstruktionen upp sig och genom pampiga fönstervalv letar sig dagsljuset in.

Om det tidigare bara fanns två öppningar – en på varje gavel – har man nu även öppnat upp Feskekôrkan mot Rosenlundskanalen, där en uteservering med plats för 200 gäster öppnar ute på pråmen i juni.

– Innan var det ett ganska mörkt rum och det berodde på att man under ombyggnaden på 60-talet byggde igen mycket av fönstren för att få plats med nödvändiga kylrum och omklädningsrum, berättar Kajsa Wide, projektledare tidiga skeden på det kommunala fastighetsbolaget Higab.

Lösningen blev att gräva en källare som nu rymmer alla nödvändiga funktioner och teknik.

Då. Tidigare fanns bara två entréer, en på vardera gaveln, och många sprang snabbt igenom fiskmarknaden.

Då. Tidigare fanns bara två entréer, en på vardera gaveln, och många sprang snabbt igenom fiskmarknaden.

Hans Wretling/Higab

Ingen mer "biltvätt"

Om fiskmarknaden tidigare har liknats med en biltvätt som besökarna snabbt springer igenom, så har man nu försökt att skapa en plats där de istället ska vilja stanna och hänga.

Dignande fisk- och skaldjursdiskar, ostronkiosk, snaps på tapp, restaurangytor med olika utbud och långbord ska locka såväl göteborgare som turister att dröja sig kvar.

Trots att Feskekôrkan är modernare än någonsin har man värnat om den 150 år gamla byggnadens historia och göteborgska själ som ska följa med in i framtiden.

– Byggnaden har ett starkt symbolvärde för staden och många göteborgare har en stark personlig relation till Feskekôrkan, säger Kajsa Wide.

Stort ansvar

Det är med andra ord ett aktningsfullt arv att förvalta för bland andra Joakim Lager, restaurangchef för Åstols rökeri och en av Feskekôrkans fem nya delägare.

Han medger att det är lite läskigt.

– Man tittar på vägskyltar och det står Feskekôrka, man läser Kalle Anka och det står att Magica de Hex ska gömma sig i kôrkan eftersom där är så mycket folk. Då förstår man vidden utav det.

Göteborgsikon. Utifrån syns inte mycket skillnad när Feskekôrka 2.0 nyöppnar den16 maj.

Göteborgsikon. Utifrån syns inte mycket skillnad när Feskekôrka 2.0 nyöppnar den16 maj.

Johanna Roos