Kommunsstyrelsen har beslutat att ge kommundirektör Ida Texell i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kommunhus i Bro ”och flytt av delar av Furuhällshusets personalstyrka till Bro”, som det står i mötesprotokollet från den 4 september.

Kommundirektören ska även återkomma med en tydlig konsekvensbeskrivning. 

Fler arbetsplatser

Ida Texell hänvisar Mitt i:s frågor om hennes uppdrag till Omdanings Bros projektledare för fysisk planering: Susanna Evert. Hon är den person som tagit fram tjänsteskrivelsen som låg till grund för beslutet.

– Jag skulle säga att bakgrunden till det här uppdraget ligger i projektet Omdaning Bro som handlar om att utveckla Bro till en mer socialt hållbar, trivsam och småskalig plats, och även att öka tryggheten, säger Susanna Evert.

Hon lyfter fram den styrande politikens vilja att öka vuxennärvaron i centrala delarna av Bro.

Susanna Evert, projektledare fysisk planering, Omdaning Bro

Susanna Evert, projektledare fysisk planering, Omdaning Bro

Pressbild

– Ett sätt att göra det är att öka antalet arbetsplatser vid torget så att man har fler vuxna i centrala Bro på dagtid. Uppdraget är att utreda förutsättningarna för att flytta en del av kommunens personalstyrka till Bro, och det är egentligen så mycket som vi vet just nu.

Flera aspekter ska utredas

Nu ska man titta på alla aspekter av ett eventuellt nytt kommunhus i Bro. Det handlar om alltifrån plats, om detta ska ske genom ett nybygge eller i en befintlig lokal, vilken personal som skulle kunna flyttas till Bro och inte minst vad det skulle kosta kommunen. 

Men vill ni skapa ett till kommunhus eller bygga ett nytt kommunhus i Bro?

– Det skulle kunna handla om att flytta delar av de som sitter i kommunhuset i Kungsängen idag till Bro. Så det handlar inte om att flytta hela kommunhuset till Bro.

Ett eventuellt kommunhus i Bro, oavsett om det skulle växa fram i befintliga lokaler eller i en helt nytt hus, kommer att ligga inom detaljplanen som bär namnet Bro Torg. Nämnda plan arbetar kommunen med just nu och den innefattar hela Bro centrum, parkeringen intill centrum samt vägen fram till rondellen.

Så resonerade politiken

Samtliga partier i kommunsstyrelsen yrkade bifall till förslaget förutom Miljöpartiet. S ville få med ett tilläggsyrkande att uppdraget ska innefatta en tydlig konsekvensbeskrivning. Detta var Alliansen med på. Så också V. MP lämnade en reservationsmotivering till sitt avslag som resonerade kring ärendet i ljuset av den svåra ekonomiska situationen, partiet skrev: "Då är knappast ett nytt kommunhus något som bör prioriteras".

V lämnade en protokollsanteckning: "Naturligtvis skall vi ha en bättre kommunal service i Bro. Men, behöver vi ett ytterligare kommunhus? Vi behöver ett medborgarhus till gagn för vår kommunala service, vår föreningsverksamhet och för vår ungdomsverksamhet kan samlas på ett och samma ställe".