Splittringen inom Socialdemokraterna i Botkyrka är nu definitiv och det finns ingen chans till försoning. Det står klart efter att Oberoende socialdemokrater nu tagit steget fullt ut och bildat ett lokalt politiskt parti.

– De flesta av våra medlemmar har landat i att det är det vi vill kalla oss. Det är vad vi tycker att vi är – vi har inte lämnat våra värderingar, säger Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende S.

Händelserna som skakade S

Den som har följt Botkyrkapolitiken det senaste året har knappast missat att nio socialdemokratiska ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige lämnade partiet, tätt följt av ett 40-tal medlemmar.

De gick ihop och bildade en egen politisk förening med de socialdemokratisk ideologierna, med hopp om att en dag gå samman med partiet om nuvarande ledningen i Socialdemokraterna i Botkyrka byts ut.

– Vi hoppades att vårt agerande skulle leda till förändring i partiet lokalt och regionalt. Men så blev det inte. Nu måste vi ta nästa steg för att erbjuda väljarna ett rimligt socialdemokratisk alternativ till valet 2026 – det finns inget sådant i Botkyrka i dag, som vi ser det, säger Marcus Ekman.

För att bilda ett nytt parti lokalt krävs namnunderskrifter från 50 Botkyrkabor. För att ställa upp i regionvalet krävs 100. Det kommer Oberoende S upp i "utan problem", menar Marcus Ekman.

Även om de vill ta höjd för att kunna ställa upp i regionvalet, så är det i Botkyrka de vill synas och höras mest. Fördelarna med att vara ett lokalt parti är många, menar Marcus Ekman och nämnder den budget han precis har lagt tillsammans med bland andra Moderaterna, där de bland annat föreslår en skattesänkning.

– Jag kan säga att vi känner oss friare än vad man gör när man är en del av en nationell partiorganisation. Då måste man förhålla sig till en mängd olika saker. Ta kommunskatten till exempel. Vi hade inte kunnat lägga fram en skattesänkning om vi var kvar i S. Inte för att det inte var möjligt utan för att man hade varit rädd för hur det skulle landa i övriga partiet. Nu har vi i stället varit drivande i den frågan.

Inget partistöd

Kommunalt partistöd kan de få först om de får vunnit mandat efter valet 2026.

Att driva en partiorganisation utan ekonomiska hjälpmedel från kommunen blir en utmaning. Men där sätter Marcus Ekman hoppet till övriga partimedlemmar.

– De är engagerade och dedikerade. Vi lär nog betraktas som underdogs, men vi får pröva nya arbetssätt och hitta annan finansiering för vårt parti. Så vi kommer vara överallt och prata med så många som möjligt, säger han och fortsätter:

– 2026 kommer Botkyrkaborna stå inför valet att rösta på gamla S eller Oberoende S, och där hoppas vi att vi ska kunna övertyga.

Botkyrkas S-vildar bildar egen förening

De tidigare S-ledamöterna och ersättarna i Botkyrkas kommunfullmäktige går samman och bildar en egen förening tillsammans med flera andra S-avhoppare: Oberoende socialdemokrater. Målet är att driva socialdemokratiska frågor.

Oberoende socialdemokrater är inte ett nytt politiskt parti utan en intresseförening som ska driva socialdemokratiska frågor, förklarar föreningens interimsordförande Eva Wedberg.

– Allt är i sin linda men vi känner ändå att det är viktigt att vi samlar oss som har blivit hemlösa.

Hittills har de runt 60 medlemmar som till stor del består av de S-medlemmar som hoppade av partiet i protest tidigare i höstas.

Tanken är att de ska driva frågor från partiprogrammet som Socialdemokraterna i Botkyrka klubbade innan valet, något som de upplever att Socialdemokraterna i Botkyrka inte gör i dag. Särskilt frågan att "vända på varje sten för att besegra kriminaliteten och stärka tryggheten" i Botkyrka.

Under vilka former Oberoende socialdemokrater ska verka för det är något som får visa sig med tiden.

– Några av oss sitter i fullmäktige och där kommer vi fortsätta stå fast vid det som vi socialdemokrater lovade väljarna. Som förening kan vi, precis som alla, skriva motioner, opinionsbilda eller skriva debattartiklar, säger hon.

Ingen personligt vendetta

Det socialdemokratiska partiet i Botkyrka består av flera S-föreningar. Oberoende socialdemokrater ska inte bli en del av det, menar Eva Wedberg.

Hon säger att det heller inte ska ses som en personlig vendetta i nästa steg som kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) tidigare har uttryckt det.

– Det här gör vi för att det känns roligt och positivt för oss själva, och för att komma vidare. Vi är framåtblickande och det här är inget som är riktat mot någon, tvärtom. Det här är för oss som vill engagera oss, säger Eva Wedberg.

Hur påverkar det här konstellationen i kommunfullmäktige?

– Det här har ingen koppling till fullmäktige. Det här är en förening där alla som delar de socialdemokratiska värderingarna är välkomna. Det känns viktigt att vi samlar all den här sossekraften som vill jobba för Botkyrka och på riktigt vill göra det vi lovade i valet.

Årets händelser som skakat S i Botkyrka

28 januari: Socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroendeomröstning inom partiet. Partiet spricker i två, där ena sidan menar att avsättandet är en kupp orkestrerad av ledande personer inom ABF Botkyrka/Salem (som också är medlemmar i partiet) medan den andra sidan menar att det handlar om brister i Ebba Östlins ledarskap.

18 mars: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

30 augusti: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och resterande tre är ersättare.

1 september: 40 medlemmar i Socialdemokraterna lämnar partiet i protest.

Källa: Mitt i

Klubbat: Botkyrka byter färg efter snart 30 år

M, C, KD, TuP och Oberoende S styr nu i Botkyrka. De valdes in under ett extra kommunfullmäktige under måndagen.

Efter flera decennier har det socialdemokratiska styret i Botkyrka fallit. In trampar nu Moderaterna och tar deras plats tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Tullingepartiet och de socialdemokrater som lämnade sitt tidigare parti tidigare i höstas.

– Det känns bra, och lite overkligt fortfarande. Det landar nog snart, säger Stina Lundgren (M), ny ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka, i en av många pauser som ägde rum under mötet.

Men trots en till synes kort dagordning blev det en av de längre sammanträdena som Botkyrkas kommunfullmäktige skådat. Vid halv tolv-snåret på kvällen hade sista man lämnat salen. Anledningen var långa debatter och flera omröstningar. En av dem tog längre tid än de andra.

Sluten votering

Vid valet till kommunstyrelsens ordförande föreslogs Emanuel Ksiazkiewicz (S) av Jens Sjöström (S), ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka. Eftersom Socialdemokraterna begärde votering och det är ett personval resulterade det i en sluten votering.

En efter en fick varje ledamot i kommunfullmäktige anonymt lägga sin röst på antingen Stina Lundgren (M) eller Emanuel Ksiazkiewicz i en urna. Sedan räknades rösterna av fullmäktiges presidium.

Voteringen slutade med att Stina Lundgren valdes till ny ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka. Applåderna ekade ett bra tag i kommunfullmäktigesalen därefter innan kommunfullmäktige gick vidare med valen till övriga nämnder och andra ärenden.

Senast det var en sluten omröstning i Botkyrkas kommunfullmäktige var 2018 när man skulle välja presidium till samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden. Då presenterade Vänsterpartiet andra namn än de som valberedningen föreslagit. Utfallet från den omröstningen blev valberedningens förslag.

Framskjutet

Det nya styret kallar sig "Botkyrkas bästa" och deklarerade redan för ett par veckor sedan att de hade mandat nog att ta makten i kommunen.

– Det är en stor möjlighet för oss att visa Botkyrkaborna vad vi kan leverera till dem: politik och inte politiskt tjafs, sa Stina Lundgren då

Egentligen skulle de ha tagit makten redan för två veckor sedan, när ordinarie kommunfullmäktige hölls. Men Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade på minoritetsregler och beslutet sköts på.

Mitt i budgeten

Det lär bli en rivstart för det nya styret som tillträder i slutskedet av en budgetprocess. Om mindre än en månad skulle kommunens budget för 2024 ha klubbats, men när det nya styret tillträdde så nära inpå, kommer man att skjuta på mötet till december.

Nytillträdda ordföranden i kommunstyrelsen, Stina Lundgren (M), har tidigare sagt att de till stor del tänker styra på den budget som Mittensamarbetet tog fram, men med instick av "dream wishes" för varje parti i den nya styrande konstellationen.

Enligt uppgifter till Mitt i rör det sig om ett tvåsiffrigt antal förändringar. Stina Lundgren har tidigare uttryckt att kommunala ordningsvakter är en av dem från Moderaternas håll.

– Det kommer vara en av våra viktigaste frågor, sa hon till Mitt i när det nya styret presenterades.

Det kommer vara en av våra viktigaste frågor

Händelser som skakat S – och styret – i Botkyrka

28 januari: Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroendeomröstning inom partiet.

18 mars: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

30 augusti: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och resterande tre är ersättare.

1 september: 40 medlemmar i Socialdemokraterna lämnar partiet i protest.

18 oktober: Kristdemokraterna meddelar att de lämnar den styrande koalitionen och går samman med Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet och de oberoende socialdemokraterna för att skapa ett nytt styre i kommunen.

6 november: Det nya M-ledda styret väljs in i kommunen och ett snart 30 år gammalt S-styre är över.

Källa: Mitt i

Här är de nya nämndordförandena

Kommunstyrelsen: Stina Lundgren (M)

Krisledningsnämnden: Stina Lundgren (M)

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden: Dag Ahlse (C) (samma som tidigare)

Kultur- och fritidsnämnden: Robert Aslan (–) (samma som tidigare)

Miljö- och hälsoskyddsnämnden: Camilla Eriksson (C)

Samhällsbyggnadsnämnden: Yusuf Aydin (KD)

Socialnämnden: Carl Widercrantz (TuP)

Teknik- och fastighetsnämnden: Stefan Dayne (KD) (samma som tidigare)

Utbildningsnämnden: Willy Viitala (M)

Valnämnden: Camilla Jägermalm (TuP)

Vård- och omsorgsnämnden: Kia Hjelte (M)

Källa: Botkyrka kommun

M, C, TuP, KD och Oberoende S styr nu i Botkyrka.

M, C, TuP, KD och Oberoende S styr nu i Botkyrka.

Angie Gray

KLUBBAT: Här är Botkyrkas nya styre – S-vildar och moderater

Brokig M-ledd koalition tar över efter snart 30 år av S-styre – så vill de ändra Botkyrka ✔ ”Dream wishes” för varje parti