Enligt almanackan är sommaren över. Men i pallkragarna på Stora Sköndals tillsammansodling prunkar det ännu grönt. Här varar säsongen åtminstone fram till den första frosten.
Åsa Sagström visar upp spenat och grönkål, två olika nyanser av grönt som spirar bredvid varann i hennes odlingslåda.
– Här om veckan tog jag upp den sena potatisen. Det blev sju kilo av en enda pallkrage, berättar hon.
Odlingen ligger mellan Kristinahuset och Sköndalsbadet i Stora Sköndal och är ny för säsongen. Stora Sköndals framtidsutveckling, som ägs av Stiftelsen Stora Sköndal, upplåter mark och sponsrar med femtio pallkragar, jord och annat som behövs.
Åsa Sagströms potatisskörd – sju kilo från en enda pallkrage.
Åsa Sagström
Generationerna möts
Föreningen har i dag 42 medlemmar och fler i kö. De flesta odlarna bor i närområdet.
– Jag bodde i villa med trädgård för länge sedan. När jag och min son hittade det här kändes det fantastiskt. Det är bara fem minuter med buss från Farsta där jag bor. Och roligt att man lär känna folk, säger Ingalill Persson.
Även Caroline Lindén lyfter fram det sociala med att odla tillsammans.
– Vi har en stor grupp på Facebook och så har vi delat in oss i smågrupper där vi kan hjälpas åt att vattna och klippa gräs. Generationsspannet är stort. Vår äldsta medlem är 90 år och min treåring Liam brukar vara här, säger hon och visar upp ett litet foto nerstucket i jorden som markerar sonens egen odlingslåda.
Caroline Lindén visar upp sonen Liams odlingslåda.
Mattias Kamgren
Stadsdel och bostadsbolag
Stadsodling är starkt på frammarsch. Sedan flera år tillbaka erbjuder Farsta stadsdelsförvaltning sina invånare möjligheten att odla.
– Vi har cirka 60 aktiva odlare och odlingar på 14 platser. Den senaste är på Hästhagens gamla bollplan. Där var intresset väldigt stort, berättar Klara Allenmark, naturvårdssamordnare på förvaltningen.
Stadsdelen brukar gå ut med förfrågan på sociala medier varje vår. Kravet är att man inte har egen trädgård och att odlingen är ekologiskt hållbar.
Odlingslådor utanför Familjebostäders hus på Torögatan i Tallkrogen.
Mattias Kamgren
Stort i Hökis
Även de kommunala bostadsbolagen uppmuntrar sina hyresgäster att odla.
– Vi ser att odlingstrenden blir starkare för varje år som går. Enbart i Hökarängen har vi 150 odlingslådor – här finns ett jättesug, säger Marie Malmros på Stockholmshems kommunikationsavdelning.
Bolaget skriver skötselavtal med hyresgästerna och om någon tröttnar kan en granne få ta över avtalet.
– Förutom närodlat ätbart blir det vackert, det bidrar till biologisk mångfald och skapar gemenskap mellan grannarna, säger Marie Malmros.
Familjebostäder har stadsodlingar i Fagersjö, Larsboda, Farsta strand och Tallkrogen.
– Vi står för odlingslådor, jord och gödsel inför varje säsong. Hyresgästen står för all skötsel av sin plats i lådan, säger Lott Jansson, kommunikationschef.
Daria Rifa, ordförande för Stora Sköndals tillsammansodling, gillar sol – och solrosor.
Mattias Kamgren
Skördefest på g
I Stora Sköndal planerar medlemmarna föreningens första skördefest. Ordföranden Daria Rifa har satsat på zucchini och blivit rikligt belönad.
– Det har blivit jättemycket, säkert 60 stycken hittills, säger hon och visar att det är fler på gång.
Och glöm det där med första frosten förresten. Hur lång säsongen är beror ju helt på vad man odlar.
– Jag skulle vilja sätta vitlök. Det ska man visst göra i november, säger Ingalill Persson.