Som vanligt när det gäller invigningar är det inte någon regel att arbetet eller verksamheten startar just vid bandklippningen eller spadtaget. Kronan i Björkhagen är inget undantag.

Hit började barnen komma vid höstterminens start. På tisdagen kom också personal från Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och lokalpolitiker. Inte för att skola in sig själva då – utan för att markera förskolan som invigd. Här finns plats för 72 barn.

– Skolan är byggd för fyra avdelningar och i nuläget är tre avdelningar i gång med cirka 40 barn. Beroende på underlag och intresse kan den fjärde avdelningen komma att öppna under våren, säger rektorn Marie Eklund.

Stationer på förskolan

Skolan jobbar med inspiration från Reggio Emilias pedagogiska filosofi (se faktaruta). Enligt staden är den pedagogiska miljön på förskolan indelad i stationer som möjliggör möten mellan barnen där de kan inspireras av varandra i sitt utforskande. Vid stationerna som kan ligga både i ett och samma rum, eller i olika rum, kan barnen arbeta med bland annat lera, konstruktion, måleri och snickeri.

– Det är för att barnen ska ha möjlighet till flera olika uttryck. Ofta har pedagogerna ett övergripande huvudfokus med aktiviteterna. Temat är ofta sprunget ur barnens intresse samtidigt som pedagogerna har läroplanen i tanke.

Berömde arkitekturen

Stadsdelsnämndens ordförande Cecilia Obermüller (MP) som klippte bandet passar i kontakt med Mitt i också på att framhålla skolans arkitektur som hon tycker blivit lyckad. Inte långt därifrån ligger Björkhagens skola.

"Mycket snygg byggnad som är utformad och anpassad till Björkhagens skola. Förskolan är byggd av Olof Lindgren AB som även just nu färdigställer bostäder bredvid", skriver hon i ett mejl till Mitt i.