Det är 23 grader och stekande sol. Gillga, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, möter upp vid studenthuset på Elin Falks gata i Gubbängen. Han tillbringar mycket tid där då hans partner bor i byggnaden närmast tunnelbanespåren. I flera år har de störts av kraftiga ljud från tunnelbanespåren.
– Det hörs mest när tågen som kommer från stan passerar, säger Gillga.
"Man vill inte ha fönstren öppna, trots att det är varmt" säger Gillga.
Johannes Äng
Han säger att de gärna vill ha fönstren öppna nu på sommaren, men att de undviker det på grund av ljuden.
– Men det låter även när vi har fönstren stängda. Det är väldigt svårt att koncentrera sig om man vill plugga eller meditera. På vardagarna går tunnelbanan till halv ett på natten, efter det har man drygt fyra timmars "vila". Jag har sovit med öronproppar men jag får ont i öronen av det, säger Gillga.
Får man inte räkna med att det låter om man bor precis vid tunnelbanespåren?
– Vi hade inte möjlighet att gå på visning innan, och det är inte jättelätt att få tag i bostad i Stockholm, säger Gillga.
Enligt hyresvärden Teoge är det inga fler hyresgäster som har klagat. Man har tidigare utfört ljudmätningar i fastigheten på grund av närheten till tunnelbanan, med goda resultat, skriver de i ett mejl till Mitt i.
Lösa bultar
På SL:s presstjänst känner man till problemet, det första ärendet om ljud från tunnelbanespåren i Gubbängen är från september 2021. Felen fixades då, skriver SL. Efter att Mitt i har hört av sig har entreprenören identifierat slagljud i växlarnas korsningar, på grund av lösa bultar. Nu ska det vara åtgärdat.
Om allt går enligt plan ska korsningarna även slipas och svetsas under veckan.
Än så länge tycker Gillga inte att det har blivit bättre.
– Jag hör ingen skillnad. Jag tror att de måste byta ut spåren eller sätta upp ett bullerskydd, säger han.
SL meddelar att det i dagsläget inte finns några planer på bullerskydd. Tills vidare är planen att se om de senaste åtgärderna får effekt.