Olof Mellberg, som ska ha varit detaljer från att bli ny förbundskapten, bekräftade för media på plats på Grimsta IP i samband med BP:s träningspremiär på måndagen att han tackar nej till jobbet som tränare för landslaget.

– Jag kan bekräfta att jag haft erbjudanden som jag tackat nej till för att stanna kvar i BP. Med respekt för intressenter vill jag inte gå in mer på det, sade den gamla landslagsbacken.

Olof Mellberg stannar i BP.

Olof Mellberg stannar i BP.

Erik Bjernulf

BP:s sportchef om osäkerheten: Dynamisk bransch

När Mitt i pratar med BP:s sportchef Philip Berglund efter Mellbergs besked om att han stannar i klubben verkar han relativt obrydd trots en första vecka på året med stor osäkerhet.

– Fotbollsbranschen är väldigt dynamisk, mitt jobb handlar hela tiden om att utgå från olika scenarier och planera därefter. Olof har varit tydlig för oss med att han jättegärna kör vidare, samtidigt som han varit tydlig med att det finns andra intressenter. Men nu blir han kvar.

BP-styrelsen utgick från att Mellberg skulle lämna

Beskedet tycks ha varit en större överraskning för BP:s styrelse.

– Vi hoppas att ett klart avtal mellan Olof Mellberg och förbundet sluts så fort som möjligt, sade BP:s ordförande Manfred Aronsson till Mitt i häromdagen.

BP-basen är kritisk till hur fotbollsförbundet skött processen.

Manfred Aronsson, BP:s ordförande.

Manfred Aronsson, BP:s ordförande.

Henke Råssmo

Enligt Aronsson blev BP:s styrelse först sent inkopplade i förbundets jakt på den förra landslagskaptenen.

– Sedan vet jag inte hur länge förbundet pratat med andra kandidater. Men förbundet måste ju ta hänsyn till att Olof är en allsvensk tränare mitt uppe i att starta upp en ny allsvensk säsong. Det är viktigt att förbundet förstår detta.

– Detta har tagit tid för förbundet och stört vår försäsong.

"Aldrig nära förrän något är definitivt"

Enligt uppgifter i media var förra AIK-tränaren och BP-fostrade Andreas Brännström högaktuell att ta över efter Olof Mellberg i BP.

– Nära kan jag inte säga eftersom Olof Mellberg och Andreas Engelmark leder BP under 2024. Det är ju aldrig nära förrän något är definitivt, säger Philip Berglund.

– Men jag tror att Thomas Berntsen (AIK:s sportchef) sade efter att han anställt Henning Berg som tränare att Berntsens jobb att leta ny tränare nu inleds. Så är det. Mina listor på namn måste hela tiden uppdateras.

BP-kritiken mot förbundet: ”Stör vår försäsong”

Trots turerna fram och tillbaka – Olof Mellberg kan fortfarande bli ny förbundskapten i Blågult. Kommer han och fotbollsförbundet överens väntas BP:s och förbundets slutförhandlingar inledas – men klubbens ordförande Manfred Aronsson är kritisk till hur hela processen fortlöper.

– Detta stör vår försäsong, säger Aronsson.

Trots att Olof Mellberg, enligt Fotbollskanalen, Aftonbladet, sajten Fotboll Sthlm och TT, tackat nej till de första buden att bli ny förbundskapten för herrlandslaget, kan han alltjämt bli den som tar över efter Janne Andersson.

– Vi hoppas att ett klart avtal mellan Olof Mellberg och förbundet sluts så fort som möjligt, säger BP:s ordförande Manfred Aronsson till Mitt i.

Manfred Aronsson, BP:s ordförande.

Manfred Aronsson, BP:s ordförande.

Henke Råssmo

Blev inkopplade sent

Men han är kritisk till processen. Enligt Aronsson har BP:s styrelse först sent blivit inkopplad i förbundets jakt på den förra landslagskaptenen.

– Sedan vet jag inte hur länge förbundet pratat med andra kandidater. Men förbundet måste ju ta hänsyn till att Olof är en allsvensk tränare mitt uppe i att starta upp en ny allsvensk säsong. Det är viktigt att förbundet förstår detta.

– Detta har tagit tid för dem och det stör vår försäsong. Det är där skon klämmer. Men när väl alla pusselbitar är på plats där, så tror jag nog vi har en lösning mellan oss och förbundet också.

Förre AIK-tränaren kan ta över

BP:s tränarduo Olof Mellberg och Andreas Engelmark, som Mellberg enligt medieuppgifter vill ha med sig till ledarstaben i landslaget, har kontrakt med BP över 2024, varför Mellberg måste köpas loss av förbundet.

– Det är givetvis inte bra att vi i dagsläget inte har klart med huvudtränare, säger Aronsson.

Enligt medieuppgifterna är förra AIK-tränaren och BP-fostrade Andreas Brännström högaktuell att ta över efter Olof Mellberg i BP.

"Gjort ett fantastiskt jobb"

– Brännström är ett superintressant namn för oss. En egen BP-kille som känner klubben väl. Jag har stor respekt för honom, utan att kommentera honom mer än så eftersom vi inte vet vad som händer med Olof, säger Aronsson.

BP-basen anser att Brännström gjort ett "fantastiskt jobb" i både Sirius och Mjällby.

– Min bild av honom är att han är väldigt bra på att främja utvecklingen av unga spelare vilket såklart passar med det system vi har i BP där vi i princip till hälften är självförsörjande på spelarna i herrlaget, säger Aronsson.

Mitt i har sökt Olof Mellberg och Andreas Brännström.

Förbundet måste ju ta hänsyn till att Olof Mellberg är en allsvensk tränare mitt uppe i att starta upp en ny allsvensk säsong.

BP inleder tävlingssäsongen 17 februari

BP:s herrlag inleder säsongen med svenska cupen-premiär 17 februari mot Landskrona. I gruppspelets andra två matcher ställs man mot Östersunds FK och BK Häcken. Den 31 mars spelar BP årets allsvenska premiär mot Gais.

17 februari, 13:00: BP – Landskrona BoIS

26 februari, 18:30: BP – Östersunds FK

2 mars, 15:15: BK Häcken – BP

*Eventuell kvartsfinal spelas helgen 9-10 mars, eventuell semifinal spelas helgen 16-17 mars.

31 mars: Gais - BP

BP-kritiken mot förbundet: ”Stör vår försäsong”

Kängan mot förbundet: Kommit in sent