Hela trädgården grönskar med tomater, gurkor, squash, sockerärtor, äpplen och en hel del annat.

Den verkliga stoltheten är dock en jättepumpa på imponerande 200 kilo. Drygt.

– När den växte som snabbast i somras ökade den med tio kilo varje dag! säger Kristian Kinde.

Han började odla fram jättepumpor för många år sedan, som en kul grej ”när ungarna var små”.

– Då hade vi en på 80 kilo som var med och vann pris på höstmarknaden på Bergianska.

Personligt rekord

Efter en lång paus återupptog Kristian intresset för tre år sedan.

– Min brorsdotter uppmuntrade mig. Hon hade upptäckt att det fanns en grupp på Facebook, ”Vi som odlar jättepumpor i Sverige”.

För två år sedan fick Kristian fram en pumpa på 115 kilo. I fjol stannade värstingen på 87. Men i år är det alltså personligt rekord med råge.

– Men det här är ändå ingenting mot de riktiga nördarna. Det finns en kille i Sverige som har fått fram en pumpa på 700 kilo. Men han odlar i växthus, det är lite fusk.

Vatten, koskit och kompost

Tricket är att ge pumpan mycket vatten, koskit och kompost, berättar Kristian.

– Och i år har den även fått mycket nässelvatten. Dessutom måste man knipsa bort andra pumpor som växer på samma ranka. Du ser hur den har brett ut sig. När vi var bortresta i två veckor passade den på att sprida sig över till andra sidan häcken.

Jättepumpans ranka är många meter i omkrets och har till och med brett ut sig över häcken ut mot gatan. "Här ute har jag knipsat av flera pumpor, annars hade de vuxit här också", säger Kristian Kinde.

Jättepumpans ranka är många meter i omkrets och har till och med brett ut sig över häcken ut mot gatan. "Här ute har jag knipsat av flera pumpor, annars hade de vuxit här också", säger Kristian Kinde.

Tomas Stark

Hur har du lyckats väga pumpan?

– Det har jag inte. Man mäter omkretsen på alla håll och räknar fram en vikt. I fjol stämde det ganska exakt när jag senare tog den till jobbet och vägde den på en våg.

Jobbet är Silverbäckens skola i Silverdal där Kristians pumpor de senaste åren har blivit en attraktion på den traditionella höstmarknaden i oktober.

– Fast i år vet jag inte hur vi ska få dit den. Tidigare har vi lagt pumporna i en sådan där Big Bag och stuckit en lång stör genom den, och då har varit tre man som har lyft den.

Går bra att äta

Kristian tycker själv att jättepumpor på sätt och vis är en onödig hobby, men inte för att de inte går att äta.

– Nej då, man kan käka den. Det brukar inte vara något fel på själva fruktköttet. Jag tänker mer på att man lägger ner så mycket tid på den, tittar till den och vattnar varje dag och så.

Har du gett pumpan något namn?

– Nej, men grannen kallar den för min feta lilla bebis. Jag fattade inte vad hon menade först, men så insåg jag att det var just för att jag pysslar om den så mycket.