JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Jacoub Benjaro firar 70 år som skräddare

Jacoub Benjaro har arbetat som skräddare i 70 år och ännu har han inga planer på att gå i pension.

Jacoub Benjaro har arbetat som skräddare i 70 år och ännu har han inga planer på att gå i pension.

Pekka Pääkkö

20250413131338
20250411161454
2025-04-13
13:13

I 70 år har Jacoub Benjaro arbetat som skräddare och sedan 32 år tillbaka driver han skrädderiet och kemtvätten vid Fridhemsplan.

Varje morgon tar 86-åringen bussen från Södertälje för att sätta sig vid symaskinen på Kungsholmen.

Lokalen vid Fridhemsplan är inte många meter bred, men desto högre i tak. I tre rader på höjden hänger kläder som sytts in, sytts upp eller lagats.

– Det här är världens bästa yrke, säger Jacoub Benjaro.

Varje arbetsdag tar han bussen från Södertälje till Fridhemsplan och låser upp dörren till sitt skrädderi. I år fyller han 86 år men har ännu inga planer på att gå i pension.

Flydde från Syrien

Han utbildade sig som 14-åring i hemlandet Syrien och drev där ett skrädderi under drygt 20 år. När läget i regionen blev alltmer instabilt under mitten av 80-talet flydde han till Sverige.

– Jag har fortfarande kvar nycklarna till mitt skrädderi i Syrien och betalar hyran för en tom lokal, även om jag vet att det inte går att återvända dit, säger Jacoub.

Trots en tuff start med motgångar hos Arbetsförmedlingen fick han till slut jobb som skräddare hos en vän. År 1993 öppnade han eget i lokalen vid Fridhemsplan.

Jacoub Benjaro lärde sig yrket som 14 åring i hemlandet Syrien. På bilden är han 30 år gammal.

Jacoub Benjaro lärde sig yrket som 14 åring i hemlandet Syrien. På bilden är han 30 år gammal.

Privat

Han lagar alla kläder enligt gammal tradition.

Han lagar alla kläder enligt gammal tradition.

Pekka Pääkkö

En livslång relation

Kungsholmsbon Michael Alonzo är vän med Jacoub och brukar ofta komma förbi på en kopp kaffe.

– Det är många kunder som har lagat sina kläder här i upp emot 30 år. De kommer hit inför bröllop, begravningar och firanden. Det är som en relation som pågår genom hela livet, säger han.

Även Jacoubs dotter Ruba Benjaro har varit med om många möten med trogna kunder.

– I går var det en som berättade att han inte har ett enda klädesplagg i sin garderob som min pappa inte har lagt sin hand på, säger hon.

Jacoub Benjaro och Michael Alonzo har under de senaste åren blivit goda vänner.

Jacoub Benjaro och Michael Alonzo har under de senaste åren blivit goda vänner.

Pekka Pääkkö

Jag är rädd att yrket försvinner.

Den 14 april firar Jacoub Benjaro 70 år i nålen och trådens tjänst. – Då blir det firande med tårta och ballonger, säger dottern Ruba Benjaro.

Den 14 april firar Jacoub Benjaro 70 år i nålen och trådens tjänst. – Då blir det firande med tårta och ballonger, säger dottern Ruba Benjaro.

Pekka Pääkkö

Utdöende konstform

Jacoub Benjaro kan handsy en kavaj från grunden, en konstform som det i dag är få som bemästrar. I stället massproduceras kläder i fabriker och ofta används lim i stället för nål och tråd.

– Det bästa som finns är att skapa en kostym helt för hand, vilket jag fick lära mig för 70 år sedan. Då håller den i minst 40 år, säger Jacoub där han sitter vid sin symaskin.

För att skrädderiet ska kunna leva vidare i framtiden håller han nu på att lära sina barn hantverket.

– Jag lär mig mer och mer hela tiden. Det bästa är att skapa någonting som ser exakt ut som det jag föreställt mig, säger Ruba Benjaro.

Att lära sig 70 år av kunskap är svårt, men hon tycker att det är viktigt att yrket lever vidare.

– Jag är rädd för att kunskaperna försvinner. Det är en över 100 år gammal teknik som är viktig att bevara, säger hon.

Idag är det få som vet hur man handsyr en kostym från grunden. Ett hantverk som Jacoub bemästrar.

Idag är det få som vet hur man handsyr en kostym från grunden. Ett hantverk som Jacoub bemästrar.

Pekka Pääkkö

Ärvda kläder får ett nytt liv

Michael Alonzo berättar att det är många på Kungsholmen som ärver kläder från äldre släktingar.

– Många ärver sina mor- och farföräldrars gamla kostymer och klänningar. Jacoub har lärt mig att kläder från 30- och 40-talet har jättefin kvalitet och om man bara byter innerfoder blir de som nya.

Under årens gång har också många kända ansikten passerat, bland annat har Jacoub sytt upp kostymer till skådespelaren Gösta Ekman.

Dottern Ruba Benjaro kommer återigen på ett möte med en kund som hon träffade för någon vecka sedan.

– Hon hade lämnat in en bomullströja på lagning och när hon sedan skulle hämta ut tröjan kunde varken hon eller min pappa se var lagningen var gjord. Så duktig är han, säger hon och skrattar.

Skräddaren vid Fridhemsplan

Namn: Jacoub Benjaro.

Ålder: 86 år.

Bor: Södertälje.

Gör: Driver sedan 1993 skrädderiet och kemtvätten vid Fridhemsplan. Började som skräddare den 14 april 1954 när han var 14 år gammal i Syrien. I år firar han 70 år som skräddare.

Källa: Mitt i.

Senaste nyheterna

Daniel Tärnqvist har tagit över som chefskock och kulinarisk ledare på Operakällaren och Operahuset, nu siktar han på två Michelinstjärnor, eller tre.

Daniel Tärnqvist har tagit över som chefskock och kulinarisk ledare på Operakällaren och Operahuset, nu siktar han på två Michelinstjärnor, eller tre.

Operakällaren

Operakällaren siktar på två stjärnor: ”Danne hade inte stannat upp”

Nyheter

Chefskocken Daniel om kollegans död: ”Var min bästa vän i tio år” ✔ Dolda menyn: ”Då var folk kanske lite oroliga”

Värst i Stockholm? Ingenstans i Sverige klagar så många på pollenbesvär. Men vad det beror på är inte forskarna säkra på.

Värst i Stockholm? Ingenstans i Sverige klagar så många på pollenbesvär. Men vad det beror på är inte forskarna säkra på.

Galina Sandalova

Stockholmare är mest pollenallergiska i Sverige

Nyheter

Stor ökning: Var tredje invånare har besvär ✔ Forskaren: "Inte övertygad"

Trafikregionråd Anton Fendert (MP).

Trafikregionråd Anton Fendert (MP).

Martin Svensson/Mostphotos

Miljardavtal klart: De tar över busstrafiken

Nyheter

Ny aktör får förtroende i nordvästra Stockholm ✔️ Då går alla bussar på el

Operakällaren siktar på fler Michelinstjärnor

Daniel Tärnqvist har tagit över som chefskock och kulinarisk ledare på Operakällaren och Operahuset, nu siktar han på två Michelinstjärnor, eller tre.

Daniel Tärnqvist har tagit över som chefskock och kulinarisk ledare på Operakällaren och Operahuset, nu siktar han på två Michelinstjärnor, eller tre.

Operakällaren

20250424051858
20250423165446
2025-04-24
05:18

Han jobbar med stor sorg, stress och siktar mot fler stjärnor. Emanuel Tärnqvist hann inte ens börja på Operakällaren innan vännen och kollegan plötsligt dog, allt vändes upp och ner och han fick ta över matlagningen i hela huset själv.

Tiden i bilen mellan Tyresö och Operahuset är de mest samlade minuterna på hela dagen. Barn ska hämtas och ha middag, gäster ska tas emot och ha middag.

– Man hinner ringa samtal och får mycket uträttat redan innan man kommer in. Jag är överallt och jobbar rätt fritt, men hela tiden, säger Emanuel Tärnqvist.

Som ny chefskock för Operakällaren och kulinarisk ledare för hela Operahuset ansvarar han för matsalen, vinkällaren och festvåningen.

– Man är väl lite galen, gillar att ha mycket att göra. Framför allt vill man hoppa på där det finns potential.

I matsalen finns plats för 30-40 gäster, ett chambre séparée för 20, och så en nyöppnad vinkällare med plats för 14.

I matsalen finns plats för 30-40 gäster, ett chambre séparée för 20, och så en nyöppnad vinkällare med plats för 14.

Operakällaren

Vännen dog

I höstas tog Emanuel Tärnqvist över Operakällaren tillsammans med vännen och kollegan Daniel Höglander. I tio år drev de den tvåstjärniga restaurangen Aloë i Älvsjö.

Men kort efter att de tackat ja till det nya uppdraget drabbades Daniel av hjärtstillestånd och dog. Kvar lämnade han ett stort tomrum efter sig.

– Han var min bästa vän och kollega i tio år. Det var och är fortfarande supertungt. Så tragiskt, dagligen. Han var ju nästan den första och sista jag pratade med på dagarna.

Emanuel Tärnqvist blir tung i rösten.

– Vi bollade allt som hände i livet, inte bara det gastronomiska. Och så plötsligt bara, borta. Det var chockartat. Han är en så stor del av vad jag gör.

"Menyn är som jag och Danne lagade mat, vi tar inspiration överallt ifrån. Just nu är den rätt fransk. I höstas var den mer asiatisk. Det går i vågor", säger köksmästaren Emanuel Tärnqvist.

"Menyn är som jag och Danne lagade mat, vi tar inspiration överallt ifrån. Just nu är den rätt fransk. I höstas var den mer asiatisk. Det går i vågor", säger köksmästaren Emanuel Tärnqvist.

Operakällaren

Två stjärnor

Men energin de hade tillsammans finns kvar.

– Vi gick in med målet att få två stjärnor, så jag kände att det bara är att köra på. Danne hade inte stannat upp. Det här är något jag vill avsluta. Vi ska bli först att få två stjärnor på Operakällaren.

Tre också?

– Absolut. Men man får ta en stjärna i taget. För min egen del måste jag alltid sikta på mer, det ska vara lite jobbigt och otryggt. En idrottare slutar ju inte träna när den blir trött.

En stor renovering väntar hela den Kungliga operan. Inget datum är satt än men troligen stänger Operakällaren i slutet av 2027 när arbetena når dit.

– Vi får se vad vi hinner med, men ska köra in i kaklet fram till dess. Hur mycket kan jag maxa det här innan vi stänger? Känner man sig trygg och bekväm och nöjd börjar man slappna av. Då blir det inget bra, inte för mig iallafall.

Inga köttbullar

Vanligtvis stänger Operakällaren över somrarna men inte i år.

Sedan Daniel Tärnqvist började menar han att det är något fler som går ut och äter i större sällskap. Han ligger bakom matsalens fasta, dolda, meny och á la carten som är väldigt fransk-inspirerad just nu.

Men på den dolda kan det dyka upp lite vad som helst, flinar han och säger att de vänt upp och ner på stället "med absolut högsta vördnad och respekt".

– Vi hade en nudel-servering av bläckfisk. Då var folk kanske lite oroliga, för hur skulle det gå med skålar och pinnar på Operakällaren, men det är ju 2025, varenda kotte käkar ju med pinnar till vardags, så varför inte här?

Men kommer man fortfarande kunna droppa förbi, äta köttbullar och ta en öl?

– I matsalen har det aldrig varit köttbullar, det är mer i Backfickan. Operabaren har jag inget med att göra. Det är ju som ett institut. Skulle man ta bort köttbullarna därifrån skulle man väl bli lynchad direkt. De får vara. 

Kungliga operan stänger för miljardrenovering

Kungliga operan ska renoveras för 3,1 miljarder. Arbetena ska pågå i fem år och operan håller stängt under tiden. Läget är akut, enligt Statens fastighetsverk.

Under en pressträff på måndagen presenterade Statens fastighetsverk, SFV, planerna för Kungliga operans kommande upprustning.

Bland många problem finns rasande fasad, gamla avlopp, bajslukt och mögliga tak. "Operan är i akut behov av renovering, det går inte att lappa och laga längre”, skriver SFV i ett underlag.

Tanken är att rusta upp, renovera och konservera byggnaden, samtidigt som det blir en mindre utbyggnad där rotundan ligger i dag.

– Det blir en liten tillbyggnad, en ny scen för barn och unga och repetitionslokal för baletten, säger Max Elger, generaldirektör för SFV, till Kulturnytt.

Orkestern: "Gå med frack i kylan?

Men för det Kungliga hovkapellet skulle förslaget innebära att de 105 musikerna flyttas till Musikaliska kvarteret några hundra meter bort. Fullkomligt ohållbart, menar orkesterns ordförande och fackligt förtreoendevalde Fredrik Söhngen.

– Musikaliska är ett ännu äldre hus än Operan, med en helt annan akustik. Det är som att be ett fotbollslag eller en tennisspelare att träna på gräs och sedan spela på grus, säger han.

– Vi har instrument för många miljoner som vi köpt själva. Då måste man köra dem med lastbilar Nybroplan, via Hamngatan, Regeringsgatan och ner till Gustav Adolfs torg för att lasta av. Hur tänker man ur ett miljöperspektiv? Det kommer ske dagligen.

– Och vad ska vi göra? Ska vi gå emellan i frack genom kylan?

Dessutom skulle de behöva betala hyror för både Kungliga operan och Musikaliska kvarteret, vilket han menar blir dyrare i längden än Operans eget förslag på ombyggnation för 3,9 miljarder kronor.

– Jag fattar att det handlar om pengar. Men det är väldigt respektlöst mot konstarterna opera och balett. SFV:s förslag är inte ens en dålig nödlösning. Då kan vi lika gärna stänga ner hela operaverksamheten i Stockholm. 

Ingen påbyggnad

Det är drygt tio år sedan beslutet om att renovera den 126-åriga operabyggnaden fattades. Förra året ratades två förslag och det nuvarande togs fram. Det blir därmed ingen utbyggnad med en ljusare entré mot Kungsträdgården som operan själva hade önskat. Inte heller någon större byggnad ovanför Café Opera för en andra scen och utrymmen för musiker i Kungliga hovkapellet.

– Eftersom huset ska stänga om två år måste vi hitta en konkret, fungerande plan framåt. Och då vurmar vi för en påbyggnad, säger vd:n Fredrik Lindgren till SR.

Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor tills dess att Kungliga operan öppnar igen 2031. Godkänns förslaget av regeringen drar renoveringarna igång den 1 juli 2026.

Kungliga Operan (Axel Anderberg, 1898)

Kungliga Operan (Axel Anderberg, 1898)

Pekka Pääkkö

Kungliga operan stänger för renovering – i fem år

Kostnad: 3,1 miljarder ✔ Akut behov ✔ Oense om påbyggnad

Emanuel Tärnqvist

Bor: Tyresö, Krusboda.

Ålder: 36

Familj: Sambo, två döttrar, 2,5 och 5 år. 

Intressen: Just nu är det väldigt mycket att umgås med barnen. "Sedan jag flyttade till Krusboda brukar jag åka ner och fiska lite emellanåt. Man skulle väl vilja gå ut och käka lite mer men det är svårt att hinna med".

Om jag skulle gå ut och äta: Ett Hem, har inte varit där än. "Det ser fantastiskt ut det de gör. Sedan gillar jag inte att gå ut och äta på stjärnkrog, hellre en bistro eller bodega någonstans, något enkelt och gott. Typ Sturehof". 

Källa: Mitt i

EmilSalmaso
08-550 551 15