Turerna kring vad som ska hända med 1800-talshotellet Bellevue och marken runtomkring har varit många.
Haninge kommun godkände en detaljplan för Bellevue i mars förra året. Planen innehöll tolv bostäder: fyra små villor på tomten, åtta lägenheter i det gamla hotellet och ett kallbadhus med bastu nere vid vattnet.
https://www.mitti.se/nyheter/1800-talshotellet-pa-dalaro-ska-bli-till-lyxbostader/lmtbB!7944945/
Enligt vissa boende på Dalarö fanns det ett flertal riksintressen i kulturmiljön som skulle kunna skadas av bygget och det gjordes en överklagan till mark- och miljödomstolen.
I slutet av 2020 upphävde domstolen detaljplanen. Det handlade bland annat om att det inte fanns tillräckligt med regleringar av hur högt taket på villorna fick vara och att två av villorna skulle kunna skymma den gamla hotellbyggnaden, vilket skulle innebära en negativ påverkan på kulturmiljön.
Omarbetat förslag
Nu har Haninge kommun presenterat en ny, omarbetad detaljplan för hotellet och trädgården.
"Eftersom mark- och miljödomstolens synpunkter har varit tydliga så valde kommunen att återuppta arbetet med detaljplanen och omarbeta förslaget genom att pröva en minskad och hårdare reglerad bebyggelse", skriver Sofie Nilsson, planarkitekt, i ett mejl till Mitt i.
Orangeri och lägre tak
Så vad är nytt med detaljplanen? I stället för de tidigare fyra villorna i trädgården ska endast tre byggas. En av villorna ersätts av ett mindre växthus, även kallat orangeri. Detta för att bevara trädgårdskänslan.
"Överlag har detta planförslag tydligare reglering av var ny bebyggelse får uppföras så hotellets trädgårdskänsla kan bevaras", skriver Sofie Nilsson.
Den högsta punkten på de nya villornas tak har även sänkts för att inte skymma den gamla hotellbyggnaden. Även formen på taken kommer att regleras, och antingen vara konkava eller sinuskurveformad.
"För att undvika en för hög bebyggelse med platta tak som riskerar att skymma hotellets stensockel regleras även byggnadernas takvinkel och specifika takform", skriver Sofie Nilsson.
Granskas
Under perioden 9 september-14 oktober ligger den nya detaljplanen ute för granskning. Då har allmänheten möjlighet att ta del av den och lämna synpunkter. Utifrån vilka synpunkter som kommer fram omarbetas förslaget. Nästa steg i processen är att detaljplanen antas.