Tiotusentals patienter väntar på operation eller annan behandling i Region Stockholm, många av dem längre än de 90 dagar som utgör vårdgarantin.

Nu aviserar mittenstyret, S, C och MP med stöd av V, en satsning på att korta väntetider på akuten och i specialistvården, och på att kapa operationsköerna, i det förslag till budget för 2025 som presenteras på torsdag.

Akutsjukhusen förstärks med 825 miljoner kronor, en uppräkning av anslagen med 3,5 procent. Enligt mittenstyret har sjukhusen varit underfinansierade i många år, vilket bland annat har lett till att vårdgarantin inte alltid kan hållas.

– 3,5 procent är något högre än sjukhusen själva har begärt i sina budgetunderlag. Det här är en förstärkning som ska ge lugn och ro och ge bättre förutsättning att ge vård och att korta köer, säger finansregionrådet Aida Hadzialic (S).

Personalförslag

Utöver det avsätts 30 miljoner kronor i en riktad insats för att ta vara på personalens förslag om hur köerna kan kortas, både inom akutvården och den planerade vården.

Går det att kapa köer med annat än att personalen går in och jobbar extra?

– Tanken är inte att vårdpersonalen ska springa fortare eller jobba extra, säger Hadzialic.

Varför är kökapning en så stor fråga, regionen har ju bland de kortaste köerna i Sverige?

– Patienterna ska ha vård i tid och efter behov.

Akutsjukhusen får också i uppdrag att samarbeta kring att korta väntetiderna.

– Genom att vi avbolagiserar sjukhusen kommer det inte att finnas några tekniska eller formella hinder för samarbete, de kommer till exempel att ha samma journalsystem. De ska kunna hjälpas åt mer, säger Aida Hadzialic.

Pengar till privata

Specialistvården utanför sjukhusen i vårdvalen föreslås få 180 miljoner kronor extra.

En del vårdområden har inte fått någon uppräkning av ersättningarna på flera år, vilket orsakat en svår ekonomisk situation för många privata vårdgivare, och långa väntetider, enligt mittenstyret.

DN har rapporterat att 57 miljoner kronor i statligt kökapningsbidrag nu snabbt måste användas för att inte frysa inne. På Danderyds sjukhus ska de till exempel operera extra på helger under hösten, precis som Karolinska tidigare gjort för att kapa sina köer.

Varför är ni ute i sista minuten med att använda de pengarna?

– Vi fick pengarna sent från regeringen, och tog beslut så snart de betalades ut. Det här är pengar som är öronmärkta för kökapning och de fördelas nu ut i vården, framför allt till akutsjukhusen. Det köpaket som vi lägger i budgeten blir en påbyggnad på den kökapaningen.

Karolinska fortsätter kapa köer

Till årsskiftet ska Karolinska universitetssjukhuset ha kapat sina vårdköer. Nu senast är det lung- och allergimottagningarna som jobbar ikapp på kvällar och helger.

De hade 340 patienter i kö, som inte fått vård inom vårdgarantins 30 dagar. Men sedan några veckor har mottagningarna kvällsöppet två dagar i veckan och håller även öppet på lördagar fram till jul. Redan nu har hundra av dem fått komma till, och i princip alla är inbokade.

Kön beror på att antalet remisser som skickats till mottagningen har ökat efter pandemin. Det handlar om patienter med astma, allergi, KOL, lungfibros och infektioner i lungorna.

Covid-skador

Dessutom har en ny patientgrupp tillkommit: post-covid-patienterna.

Nikos Lazarinis, överläkare och sektionschef, förklarar att det handlar om patienter som sjukhusvårdats för svåra lunginflammationer eller som fått skador på lungorna efter att ha legat i respirator, och de som har fortsatta symtom på lungorna efter genomgången infektion.

Operationskö

Karolinska har under hösten satsat på att operera ikapp de köer som uppstått under pandemin.

I augusti hade 1 677 patienter väntat i mer än 90 dagar på operation. Nu är den siffran nere i 714 patienter, skriver sjukhusdirektör Björn Zoëga på sin blogg.

Jobbar extra

Personal har gått in och jobbat extra på lördagar, mot en ersättning på 315 procent av lönen, med fackets goda minne.

– Det är frivilliga pass och just nu upplever vi inte att personalen ser det som en ökad belastning, säger Mikael Nilsson, huvudskyddsombud vid Karolinska.

Håller koll

Även vid lung- och allergimottagningarna går personalen in extra.

– I vanliga fall arbetar vi dagtid och har minimalt med övertid så dessa enstaka pass blir en tolerabel belastning. Det är av yttersta vikt att se över att den enskilda medarbetaren inte överskrider sitt maxtak i tillåtna övertidstimmar. Om vi som chefer ser att medarbetare tar på sig för många pass så har vi en dialog med vederbörande och passet omplaneras, säger Anna Malm.

Stolta över jobbet

Enligt Nikos Lazarinis är de som arbetat extrapass positiva.

– Man känner stolthet över att vi blir köfria, säger han.

Man känner stolthet över att vi blir köfria.

Detta är vårdgarantin

Samma dag: Kontakt med primärvården (oftast vårdcentral).

Inom tre dagar: Medicinsk bedömning av legitimerad personal, fysiskt besök eller videosamtal.

Inom 30 dagar: Ett första besök inom planerad specialiserad vård efter remiss.

Inom 90 dagar: Behandling, till exempel operation.

Rätt till vård hos annan vårdgivare: Kan inte vård ges inom vårgarantins gräns ska vård erbjudas hos annan vårdgivare.

Källa: 1177 Vårdguiden

1 700 extra operationer ska utplåna Karolinskas kö

Karolinska universitetssjukhuset fortsätter att gasa för att beta av den operationskö som uppstått under pandemin. Men det kostar. Facket varnar nu för ett växande övertidsberg.

Förra året gjordes 1497 extra operationer vid Karolinska universitetssjukhuset, främst canceroperationer, för att beta av den kö som uppstått under pandemin.

Nu aviserar sjukhuset att man i år ska utföra minst 1 700 extra operationer. Det handlar främst om ortopedi, öron-näsa-hals-operationer, samt plastikkirurgi.

Under våren görs även en satsning på att komma ikapp inom barnortopedi och barnkirurgi.

Jobbar på helgen

Operationerna genomförs både inom den ordinarie operationskapaciteten under veckorna samt under ett antal lördagar.

– Vi bemannar operationssalarna framför allt via egenanställd personal och kompletterar med inhyrning där det saknas. Att arbeta på lördagarna är frivilligt, säger Caroline Hällsjö Sander, verksamhetschef och den som samordnar operationssatsningen.

https://www.mitti.se/nyheter/har-gjordes-fler-inte-farre-operationer-under-pandemin/repuhz!C0b2Y4nyhvxCf6fWw6wbQ/

Men enligt Mira Nyberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Karolinska, byggs det upp ett övertidsberg.

– Det är en hel del verksamheter på sjukhuset som bygger på att personalen jobbar över, inte bara operationer, säger hon.

Lagbrott

Enligt arbetstidslagen får man ha max 50 övertidstimmar i månaden, och max 200 timmar på ett år.

– I fjol hade en del 700 timmars övertid. Nu har vi fått in listor för januari och februari och det är många som gått över gränsen på 50 timmar i månaden. Arbetsgivaren bryter mot lagen.

Men det är ju ofta frivilligt?

– Folk är lojala, och ställer upp för kollegor. Men många känner aldrig att de kan vara riktigt lediga. Ofta går det ut mass-sms "kan du jobba ikväll", säger Mira Nyberg.

Snart köfritt

Men sjukhusdirektör Björn Zoëga är nöjd. "När vi utfört de 1 700 operationerna så kommer vi i praktiken att kunna förklara Karolinska köfritt" skriver han på sin blogg.

Generellt har det under pandemin gjorts långt färre operationer mot normalt vid regionens sjukhus.

När nu den så kallade vårdskulden ska betas av utför Karolinska i Huddinge, Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus fler operationer jämfört med innan pandemin, medan Karolinska i Solna och Södersjukhuset utför färre.

Stockholm opererar ikapp

4 procent färre operationer genomfördes i Region Stockholm under vecka 11 jämfört med en normalvecka innan pandemin.

På Södersjukhuset gjordes 11 procent färre och på Karolinska i Solna 2 procent färre.

Fler utfördes däremot på Karolinska i Huddinge (+22 procent), på Danderyds sjsukhus (+4 procent) och på S:t Görans sjukhus (+3 procent).

Snittet för hela Sverige var 15 procent färre operationer vecka 11.

Siffrorna gäller så kallade elektiva operationer, och inte akuta operationer.

Källa: Spor, Svenskt periooperativt register

NKS operationskö betas av – på G:a Karolinska

Nya Karolinska sjukhuset klarar inte vårdgarantin. Nu betar inhyrda sjuksköterskor av kön – i Gamla Karolinskas operationssalar.

Nya Karolinska sjukhuset, NKS, är sämst i Stockholms läns landsting på att uppfylla vårdgarantin för operationer.

Enligt vårdgarantin ska operation ske inom 90 dagar efter att behandlande läkare beslutat om ingreppet.

På NKS får bara 72 procent av patienterna en operation inom den tiden. Snittet för Stockholms läns landsting är 86 procent.

Sköterskor konsulter

Sjukhuset har nu tagit operationssalar inne på Gamla Karolinska i anspråk, bemannat upp med operationssjuksköterskor från företaget Operationskonsulterna AB som tillsammans med läkare inifrån NKS betar av köerna.

”Detta är en av flera strategier som sjukhuset haft för att klara av att ge patienterna vård i tid och samtidigt genomföra flytten in i nya sjukhusbyggnaden”, skriver David Konrad, funktionschef perioperativ medicin och intensivvård, i ett mejlsvar till Mitt i.

Operationer utförs i bland annat buk, öron, näsa och hals, sköldkörtel, binjure samt vid gynekologisk cancer.

Fortsätter hela våren

Det var i slutet på oktober som den extra operationskapaciteten sattes in. Under de första fyra veckorna opererades 150 patienter, och verksamheten planeras att fortsätta in i april månad 2019.

”Detta är alltså en tillfällig kapacitet som vi har valt att upphandla. Det har från början varit planerat att hälften av dessa operationssalar skulle driftas fram till att ytterligare operationskapacitet förberetts i N-huset, där Karolinskas ordinarie personal arbetar” skriver Konrad.

Väljer att sluta

Bristen på operationssjuksköterskor är ett stort problem i vården. Sommaren 2017 var läget katastrofalt, 60 patienter fick vänta för länge på operation varav några avled, enligt den utredning som gjordes.

I februari 2018 rapporterade Vårdförbundets tidning Vårdfokus att det saknades 17 operationssjuksköterskor vid Karolinskas centraloperation i Solna. Under 2017 hade nio slutat och efter årsskiftet ytterligare några.

Anledningarna till att operationssjuksköterskor väljer att sluta uppges vara missnöje med lön och arbetsförhållanden.

Fler får operation i tid i Stockholm än i riket

Andel patienter som fått operation/åtgärd inom 90 dagar:

Södertälje sjukhus: 95 procent

Norrtälje sjukhus: 95 procent

S:t Görans sjukhus: 94 procent

Danderyds sjukhus 92 procent

Södersjukhuset: 90 procent

Ersta sjukhus 79 procent

Karolinska universitetsjukhuset Huddinge och Solna: 75 procent

Nya Karolinska sjukhuset: 72 procent

Genomsnitt i länet: 86 procent

Alla landsting i Sverige: 71 procent