Nya Karolinska sjukhuset, NKS, är sämst i Stockholms läns landsting på att uppfylla vårdgarantin för operationer.

Enligt vårdgarantin ska operation ske inom 90 dagar efter att behandlande läkare beslutat om ingreppet.

På NKS får bara 72 procent av patienterna en operation inom den tiden. Snittet för Stockholms läns landsting är 86 procent.

Sköterskor konsulter

Sjukhuset har nu tagit operationssalar inne på Gamla Karolinska i anspråk, bemannat upp med operationssjuksköterskor från företaget Operationskonsulterna AB som tillsammans med läkare inifrån NKS betar av köerna.

”Detta är en av flera strategier som sjukhuset haft för att klara av att ge patienterna vård i tid och samtidigt genomföra flytten in i nya sjukhusbyggnaden”, skriver David Konrad, funktionschef perioperativ medicin och intensivvård, i ett mejlsvar till Mitt i.

Operationer utförs i bland annat buk, öron, näsa och hals, sköldkörtel, binjure samt vid gynekologisk cancer.

Fortsätter hela våren

Det var i slutet på oktober som den extra operationskapaciteten sattes in. Under de första fyra veckorna opererades 150 patienter, och verksamheten planeras att fortsätta in i april månad 2019.

”Detta är alltså en tillfällig kapacitet som vi har valt att upphandla. Det har från början varit planerat att hälften av dessa operationssalar skulle driftas fram till att ytterligare operationskapacitet förberetts i N-huset, där Karolinskas ordinarie personal arbetar” skriver Konrad.

Väljer att sluta

Bristen på operationssjuksköterskor är ett stort problem i vården. Sommaren 2017 var läget katastrofalt, 60 patienter fick vänta för länge på operation varav några avled, enligt den utredning som gjordes.

I februari 2018 rapporterade Vårdförbundets tidning Vårdfokus att det saknades 17 operationssjuksköterskor vid Karolinskas centraloperation i Solna. Under 2017 hade nio slutat och efter årsskiftet ytterligare några.

Anledningarna till att operationssjuksköterskor väljer att sluta uppges vara missnöje med lön och arbetsförhållanden.