– Herregud, det är ju snart bara två veckor kvar. Det börjar bli dags att skriva packlistan.
Louise Jannering sitter i köket med cykelkläderna på. Förberedelserna är intensiva nu när Paralympics i Paris närmar sig och förmiddagens pass är nyligen avslutat. Träningscykeln vid sovrumsfönstret går varm flera timmar varje dag.
– Jag har alltid gillat fart och det ger en härlig frihetskänsla. Det passar mig bra med en idrott där man verkligen tar ut sig.
Racercyklisten föddes med en grav synnedsättning och sedan sex års ålder är hon blind. Halvtid bor hon i Gustavsberg, där även halva släkten bor, men ursprungligen är hon från Nynäshamn. Idrottat har hon gjort hela livet men efter att hon testade tandemcykel för elva år sedan var hon fast.
I Paris ska hon cykla med sin parhäst Catrin Nilsson, som sitter framme på cykeln. En av Louise Jannerings viktigaste uppgifter är att kunna banan utan och innan för att göra rätt sak vid rätt tillfälle, och hon beskriver det som att Catrin Nilsson är cykelns ögon som ansvarar för att styra, växla och bromsa.
– Men i övrigt är det jätteviktigt att vi har ett effektivt sätt att kommunicera, vi behöver en enorm tillit till varandra.
Starkare konkurrens
Det är inte Louise Jannerings första Paralympics. I Tokyo 2021 plockade hon och den dåvarande piloten Anna Svärdström två bronsmedaljer, men i och med pandemin var det mycket som inte var som det brukade. Varken familj eller vänner kunde vara där för att heja och de bodde inte i någon OS-by.
– Det ska bli jättekul att ha familjen på plats, det betyder mer än jag trodde. Det kommer göra stor skillnad att höra dem heja under loppet.
Hon och Catrin Nilsson ska tävla i två grenar, tempo- och linjelopp. I tempolopp gäller det att cykla så snabbt som möjligt med individuell start och i linjelopp startar alla kvinnliga tandempar samtidigt, först till mållinjen vinner. Enligt Louise Jannering är konkurrensen starkare nu i Paris än den var i Tokyo 2021.
– Men det är så det ska vara, det ska inte vara lätt. Först och främst ska vi göra två bra race, där vi ska prestera på toppen av vår förmåga. Gärna lite till. Och vad det innebär resultatmässigt går inte att kontrollera.
Fokuserar på sitt "varför"
Det var några riktigt långa veckor av väntan i mitten av juni på beskedet om en plats i Paralymics. Louise Jannering kände aldrig att hon och parhästen Catrin Nilsson hade sitt på det torra så nervositeten var stor.
– Det var helt fruktansvärt. Men det var ett stort ögonblick som jag hade turen att få dela med Catrin, mycket lättnad och glädje så klart.
Enligt Louise Jannering är Paralympics ett sätt att få folk i rörelse. "Sen är vi en minoritet av människor som är tillräckligt vrickade för att tycka det är kul med elitidrott."
Johannes Äng
Louise Jannering har tips till unga personer som vill satsa på idrotten. Att omge sig med duktiga människor och att fokusera på sitt "varför", menar hon är viktigt.
– Varför gör jag det här, vad ger det mig och hur vill jag vara som idrottare. Vad drivs jag av? Det hjälper de dagar då det inte är kul att vara idrottare.