Ingen av de misstänkta gärningsmännen har någon koppling till offren.
Märstamannen, en 39-åring, har tvångsvårdats inom psykiatrin och även dömts för att ha slagit sönder taxibilar och skyltfönster vid Stureplan.
Mannen på Ica, en 26-åring från Botkyrka, ska enligt advokaten lida av psykisk ohälsa.
Båda har gripits och erkänt gärningarna. Domstolen avgör nu om de ska genomgå rättspsykiatriska undersökningar, för att se om de kan dömas till fängelse, eller om de i stället ska få rättspsykiatrisk vård.
Psykotiska
Katarina Howner, överläkare vid Rättsmedicinalverket och forskare vid KI, är en av dem som utför sådana undersökningar.
Hon säger att plötsliga våldsangrepp på okända personer på allmänna platser ofta handlar om psykotisk problematik.
Psykotiska personer kan ha vanföreställningar, hallucinationer, höra röster och uppleva sig förföljda.
– Jag förstår att sådana här fruktansvärda dåd kan skapa rädsla. Men vi ska komma ihåg att de flesta med psykos inte är våldsamma, säger Katarina Howner.
Hur kan man skydda sig?
– Vi behöver inte ändra våra livsmönster, detta är ovanliga händelser. Men om man ser någon som beter sig konstigt, mumlar eller pratar för sig själv, och verkar stressad eller arg, kan man hålla avstånd och försöka påkalla uppmärksamhet från andra om man upplever situationen som hotfull.
Borde inte samhället skydda oss från farliga personer?
– De flesta med den här problematiken har kontakt med allmänpsykiatrin, och där skulle vi kunna bli bättre på våldsriskbedömning. Kanske tvångsvård borde användas mer för psykotiska patienter som är utåtagerande och som har ett missbruk.
Rätt med tvång
Katarina Howner tycker att vården värnar patientens autonomi väl mycket ibland.
Vi ska vara tacksamma för våra strikta vapenlagar
– Tvångsvårdslagstiftningen är en rättighet, och ibland nödvändig för att skydda en person från att begå brott, säger hon.
Hennes forskargrupp studerar kopplingen mellan psykisk störning och våld, för att förstå vad som leder till våldsutövande. Syftet är att kunna identifiera risk-och skyddsfaktorer.
Men dödligt våld är ovanligt inom psykiatrin. Det är i våldsamma partnerrelationer, bland alkoholpåverkade krogbesökare och bland gängkriminella man lever farligast, påpekar Katarina Howner.
Och bland dem som döms till rättspsykiatrisk vård är det vanligare med brott som misshandel, mordbrand, skadegörelse och olaga förföljelse, än dråp och mord.
Behöver vård
Gemensamt är att brotten begåtts under allvarlig psykisk störning, och att fängelse finns i straffskalan.
– Det är en jättebra påföljd för dem som behöver vård. För förutom sin sjukdom så har de ofta problem inom andra områden såsom hemlöshet, missbruk, inget nätverk, skulder. Nu får de läkemedel, samtal och annan hjälp under en längre tid.
De här gärningsmännen bar kniv, det verkar ju överlagt?
– Personer med psykiatrisk problematik löper ökad risk att själva utsättas för brott. De kan ofta vara paranoida och kännas sig utsatta, vilket kan vara en förklaring till att man beväpnar sig. Vi ska vara tacksamma för våra strikta vapenlagar så att de inte har tillgång till skjutvapen.
Rättspsykiatrisk vård kan innebära en längre påföljd än ett tidsbestämt fängelsestraff. För att kunna skrivas ut ska den psykiska störningen inte längre innebära risk för ny brottslighet.
– Återfallsrisken är mycket lägre än efter fängelsestraff, vilket inte är så konstigt eftersom man inte skrivs ut förrän risken är låg. Men det finns enstaka personer som aldrig skrivs ut, utan dör under vårdtiden.
Man begärs häktad för mordet på Ica i Botkyrka
En kvinna i 60-årsåldern mördades inne på en Ica-butik i Alby. En man greps samma kväll och har nu häktats, misstänkt för att ligga bakom dådet.
Den man i 25-årsåldern som misstänkts ligga bakom mordet på en kvinna under tisdagskvällen inne på en Ica-butik i Botkyrka har begärts häktad på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.
Häktesförhandlingen planeras äga rum under eftermiddagen i dag, torsdag.
Mannen erkänner mord, säger hans försvarare Marcus Lodin till Aftonbladet.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Visste du det här om T-Centralen?
Ingång från: Vasagatan, Klarabergsgatan, Centralstationen
Invigd: 1957, 1964, 1975
Antal spår: 6 st
Antal plattformar: 3 st
Antal passagerare: 83 900 påstigande/vardagsdygn
Förbindelser: Linje, Gröna linjen, Röda linjen, Blå linjen
Anslutande linjer: Spårvagn, Pendeltåg, Rail Fjärrtåg, Regionaltåg
Djup under marknivå: 8,5, 14 och 32 meter
Källa: Wikipedia
Ica-butiken höll stängt dagen efter mordet.
Albin Tingstedt
Mannen erkänner knivmord på Ica
Erkänner mordet på kvinnan i Märsta
Mannen som misstänks ha dödat kvinnan i 30-årsåldern i Valsta erkänner mord. Det inleds även en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt förundersökningsledaren hade de ingen koppling till varandra.
Under onsdagen hölls häktningsförhandlingar mot den man som misstänks ha dödat en kvinna i 30-årsåldern i Valsta i söndags. Mannen erkänner mord och motsätter sig inte häktningen, enligt försvarsadvokat Mikael Gonzalez.
Det beslutades även att inleda en rättspsykiatrisk utredning för att fastställa ifall mannen har lidit av en allvarlig psykisk störning vid mordet.
– Han har erkänt, och det har han egentligen gjort från första stunden han blev gripen, då han har förklarat precis hur han har resonerat och vad som har föranlett det här.
Vad sade han om det?
– Jag väljer att inte gå in på detalj men det man kan säga är att han har mått väldigt, väldigt dåligt under en väldigt lång tid och någonstans nådde det här dåliga måendet sin kulmen i och med det här tragiska dådet.
Enligt förundersökningsledaren Peter Claeson valde gärningsmannen ut sitt offer slumpmässigt.
– De hade överhuvudtaget ingen koppling alls, hon verkar vara slumpmässigt utvald.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Mannen häktas vid Attunda tingsrätt.
Niklas Loman