Höga smällar ekar mellan trädtopparna i närheten av Arlanda. Det är Pia Clerté som tränar dynamisk sportskytte. Hon skjuter två skott i snabb följd på en måltavla och siktar sedan på en annan mindre måltavla och upprepar proceduren. Pia Clerté har nyligen kommit hem från VM i Finland med den ädlaste av medaljer – VM-guld.
– Det är så högt man kan nå. Dynamisk sportskytte finns inte i OS även om sporten ligger på ”kortlistan” för att bli en OS-sport. Men jag är inte helt övertygad om att det är en publiksport som de andra skyttegrenarna för vi har ett ganska komplicerat poängsystem, säger Pia Clerté.
Pistolskytte är det första man måste börja med i sporten.
Jens Kassnert
”Hade bara kul”
Det var spännande in i det sista och medaljstriden avgjordes inte förrän den sista tävlingsdagen av fem.
– Jag trodde att jag hade skjutit bort mig individuellt på den tredje dagen när jag nollade en station. Och vi gick in i den fjärde dagen och bara hade kul. Jag tror att det var det som gjorde att vi sköt så bra, säger hon.
Och när de fem dagarna summerades var det Pia Clertés namn som ropades ut som segrare.
– Känslan var fantastisk, jag tror inte riktigt att jag hade insett att jag vunnit förrän de ropade upp mitt namn. Och att gå upp där på prispallen inför alla människor och den svenska nationalsången spelades, det var magiskt. Ståpäls, säger hon och skrattar.
De olika markeringarna A, C och D ger olika poäng.
Jens Kassnert
Springer igenom bana
Sporten går ut på att man ska ta sig genom en bana och skjuta på måltavlor som befinner sig på olika avstånd. I banan kan gluggarna, där man ska skjuta igenom, vara placerade vid marknivå eller stående höjd och allt däremellan. Allt för att göra det svårt för skytten.
– Men det är också det som är tjusningen med sporten. Det finns ingen standardbana utan alla banor är olika. Sedan går det på tid hur snabbt du tar dig igenom banan och du får poäng efter hur bra du träffar, säger hon.
En annan del av sporten som gör det så rolig enligt Pia Clerté är att man får en omedelbar känsla om en station går bra eller inte.
På denna station är skottgluggen i mitten.
Jens Kassnert
Åtta år till världstoppen
Hennes resa mot toppen har gått fort. Hon började skjuta gevär för 2016 och åtta år senare är hon bäst i världen.
– Jag började med det här för att jag träffade min man som höll på och ledde mig in på den här sportens bana. I dag reser vi över hela världen och skjuter och tävlar tillsammans så det är en familjesport numer kan man säga, säger Pia Clerté.
I Sverige finns ungefär 12 000 som tagit licens för att få tävla i sporten och mellan 7-8000 som är aktiva.
Resan till toppen har gåt fort för Pia Clerté.
Jens Kassnert