Det är bara på särskilt utvalda platser i skogen det sker på våren.
I flera veckor samlas tjädertupparna i träden vid lekplatserna. Där väntar de på gryningen för att sedan visa upp sig och bestämma vem som är herre på täppan.
Priset: Man får para sig.
Nu har en sådan spelplats för tjäder i Österåker, norr om Domarudden, räddats, efter domstolsbeslut.
Behöver flera spelplatser
– Vi är väl nöjda. I Stockholm är det sparsamt med tjäder och för att den ska vara livskraftigt krävs det att det finns ett antal spelplatser, säger Per Claesson på Stockholms ornitologiska förening.
Han betonar också att spelplatserna måste vara nära sammanhängande för att det lokala tjäderbeståndet ska överleva.
Tjädertuppen väger vanligen 3,5-4,7 kilo.
Mattias Ödevidh
Det började redan 2019 då Stiftelsen Danviks Hospital, som äger marken, ansökte om att få avverka drygt 5.7 hektar skog.
Inga problem, om det inte varit för att en ornitolog 2022 upplyst Skogsstyrelsen om att det råkat finnas en spelplats för tjäder alldeles intill.
I februari i år sa Skogsstyrelsen ja till avverkningen, med undantag för den tid då tjädern häckar, 20 mars till 1 juni. Det tyckte Stockholms ornitologiska förening inte var nog och överklagade.
Nu har mark- och miljödomstolens beslut kommit. I det får Skogsstyrelsen bakläxa för att man inte utrett tillräckligt hur avverkningen ska ske för att inte skada tjäderbeståndet i området.
– Den försiktighetsåtgärd som Skogsstyrelsen gjorde att inte tillåta avverkning under häckningen var inte tillräcklig, säger Per Claesson.
Skyddad av EU-direktiv
Dessutom tyckte domstolen att myndigheten inte funderat tillräckligt över hur flera ingrepp i naturen sammantaget kan slå mot tjädern, som, precis som andra vilda fåglar i Sverige, är skyddad genom EU:s fågeldirektiv.
Hur stor yta kan blir fredad runt spelplatsen om Skogsstyrelsen tycker som ni?
– Det finns en vägledning som Skogsstyrelsen själva tagit fram och den accepterar vi, säger Per Claesson.
Enligt den får man bara avverka ytterst lite eller inget alls på ett avstånd på 0-200 meter i en radie runt centrum av spelplatsen. Längre bort, på 200-500 meters avstånd är det enligt Skogsstyrelsen önskvärt att högst 25 procent av ytan ”består av öppna marker, hyggen, ungskog, enskiktad granskog och annan skog utan tillräckliga kvaliteter för att hysa tjäder”.
500-1000 meter bort är det okej att ”andelen tjäderovänlig miljö ökas till 40–60 procent beroende på lekens storlek”.
Tjäderhöna
Mattias Ödevidh
I mail till Mitt i beklagar markägaren Stiftelsen Danviks Hospitals ombud Fredrik Ellgren domen och menar att markägaren redan tagit hänsyn till tjädern i sin avverkningsplan. Stiftelsen har ännu inte beslutat hur den ska gå vidare i ärendet.