Genväg, viktig grönska eller kanske ett femvåningshus? Kärt område kan ha många användningsområden. Från centrumägaren Fastpartners sida har det under flera års tid funnits planer på att bebygga platsen framför huset Tärningen mitt emot Coop och där klädbutiken Max Fashion ligger i dag.

– Vi har ett bygglov på den fastigheten. Det är bostäder och kommersiell yta i bottenplan, säger Marie Grönquist, förvaltningschef Fastpartner.

Bygglovet gäller ett femvåningshus med drygt 20 lägenheter.

Vallentunabon Mikael Mattsson ser gärna att tomten framför Tärningen förblir obebyggd.

Vallentunabon Mikael Mattsson ser gärna att tomten framför Tärningen förblir obebyggd.

Stefan Källstigen

I dagsläget finns inget datum för när arbetet skulle kunna inledas. Tuffa tider för byggbranschen har gjort att projektet pausats.

– Det beror på marknadsläget och ränteläget uteslutande. Marknaden är inte optimal för att sätta igång ett bostadsprojekt just nu tyvärr, säger Marie Grönquist.

Uppskattar grönskan

Hon lyfter räntorna de senaste åren som en bakomliggande orsak, något som även drabbat andra byggbolag.

– Räntan är en viktig faktor. Tänker man just på bostäder är det många projekt som är uppskjutna de närmaste åren på grund av ränteläget, säger hon.

Vallentunabon Kristina Fransson har bott i kommunen i 56 år. Hon uppskattar den obebyggda delen av tomten och genar gärna genom den lilla parken när hon är på promenad.

Hur blir det med det planerade höghuset i Valletuna centrum?  Kristina Fransson, .Carl Christiansson: Yngre man i svarta kläder,  Mikael Mattsson: Äldre man med keps, som pratade om byggen i Vallentuna centrum.

Hur blir det med det planerade höghuset i Valletuna centrum? Kristina Fransson, .Carl Christiansson: Yngre man i svarta kläder,  Mikael Mattsson: Äldre man med keps, som pratade om byggen i Vallentuna centrum.

Stefan Källstigen

– Det vore tråkigt om den skulle försvinna. Jag förstår att kommunen måste växa. Men det behövs inte fler bostäder här, säger hon.

Carl Christiansson bor i närheten av tomten och även han gillar ytan som den är.

– Det är fantastiskt att kunna gå där. Jag har inget emot att det finns hus, men det är bra med natur, säger han.

Carl Christiansson uppskattar grönskan som tomten framför Tärningen erbjuder.

Carl Christiansson uppskattar grönskan som tomten framför Tärningen erbjuder.

Stefan Källstigen

Precis den känslan delar Mikael Mattson som ofta rör sig i området. Han ser tomten som en liten oas i ett annars ganska bebyggt centrum.

– Man behöver inte bygga på alla platser. Det som finns kan vara kvar, säger han om grönska i centrum.

Lovar igenkänning

I närheten av Tärningen ligger kommunhuset därifrån gåt flyttlasset till nya lokaler vid årsskiftet.

– Steg ett är att fokusera på att omvandla dem till andra typer av lokaler. Det är kontor som Vallentuna kommun har hyrt av oss, men vi tänker att framöver behöver omvandla dem till andra typer av lokaler, säger Marie Grönquist.

En plan är att fortsatt ha kontor, men i annat utseende.

– Vi vill gärna ha in vård i centrum, vi vill gärna ha in co-working-ytor där mindre företag kan etablera sig och bostäder kan också vara möjlighet i framtiden. Det ser vi står efterfrågan på, säger hon.

I övrigt ser Vallentunaborna ut att kunna känna igen sitt centrum även nästa år.

– Vi har låga vakanser. De flesta är uthyrda på långa kontrakt, säger Marie Grönquist.