Vid halv nio-tiden en måndagkväll i mars small det så att husen skakade i Fagersjö. Någon hade placerat ut en sprängladdning i trappuppgången i ett flerfamiljshus. Fem personer skadades lindrigt varav tre fick åka till sjukhus för kontroll.

Nu åtalas en 15-årig pojke som greps kort efter dådet, misstänkt för mordförsök på fem personer, samt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åtalet vid Södertörns tingsrätt kom han till Fagersjö i taxi och placerade ut och antände en sprängladdning innehållande 1-3 kilo dynamit.

– Det small utav bara helvete. Jag gick ut och tittade, då såg jag att porten var bortsprängd och att det låg glassplitter överallt, berättade en granne för Mitt i dagen därpå.

En lekpark nära huset fylldes med glassplitter.

En lekpark nära huset fylldes med glassplitter.

Angie Gray

Pojken är ensam åtalad men enligt stämningsansökan agerade han tillsammans och i samförstånd med andra. I stämningsansökan nämns också ett tänkbart motiv till sprängningen: Samma vecka skulle en rättegång rörande konflikten inom det kriminella nätverket Foxtrot starta, gällande bland annat förberedelse till mord.

Anhöriga till en av personerna i konflikten bodde enligt stämningen i huset i Fagersjö.

Rättegången mot 15-åringen är planerad till slutet av juni.

– Han nekar till brott och bestrider ansvar, säger hans advokat Shalaw Rahem.

Återflytt först i höst

Sedan sprängningen har ingen kunnat bo i det utsatta trapphuset. Hyresvärden Familjebostäder meddelar att det kommer att ta lång tid innan hyresgästerna kan återvända till sina hem.

– Den tidplan vi har är att de flesta ska kunna flytta tillbaka i månadsskiftet oktober-november. Några lägenheter kommer att bli efter årsskiftet, säger Kenneth Bjur, skadeingenjör på Familjebostäder.

Så sent som i april var förhoppningen att återflytten skulle kunna starta redan i sommar.

Vad är det som gör att det inte blir så?

– De här skadorna liknar ingenting annat. De har varit svåra att tekniskt utreda och förstå omfattningen. Det som dragit ut på tiden är att säkra trapphusen. De är så skadade att vi måste bygga in en stålkonstruktion för att säkra upp.

Fönster blåstes ut av kraften från explosionen.

Fönster blåstes ut av kraften från explosionen.

Angie Gray

Ny explosion dagen efter

Samma tidplan gäller det hus i Farsta strand där en annan sprängladdning detonerade dagen efter den i Fagersjö. I det fallet greps en misstänkt som inte var straffmyndig, vilket gör att han inte kan åtalas. Han överlämnades i stället till socialtjänsten.

Totalt är det tretton hushåll i Fagersjö och Farsta strand som tvingats flytta ut efter dåden. Vissa lägenheter är mer skadade än andra.

– I de värst drabbade lägenheterna får vi riva allt från innerväggar till badrum och kök. Det finns ingenting som är helt där, säger Kenneth Bjur.

Therese Foss, projektledare på Familjebostäder, är den som haft kontakten med de drabbade hyresgästerna. Hon berättar att det löst sig med annan bostad för alla, i de flesta fall via hemförsäkring. Men många är oroliga inför återflytten.

– Det är en traumatisk upplevelse de har varit med om. Det här har hänt i deras hem, som ska vara den tryggaste platsen, säger hon.